- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Καλύτερα το προλαμβάνειν – Γράφει ο Γιώργος Ηλ. Τσιτιμπής

Είναι πολλά τα γεγονότα που προσπαθούμε τον τελευταίο καιρό να καταλάβουμε και να θεραπεύσουμε. Γεγονότα τοπικά αλλά και εθνικής εμβέλειας. Φαντάζει δύσκολο και συγχρόνως παράλογο, να αγωνιζόμαστε κάθε φορά να διορθώσουμε πράγματα, ενώ θα ήταν απείρως ευκολότερο, αν όχι να τα προβλέψουμε, τουλάχιστον να τα προλάβουμε πριν εξελιχθούν.

Η κατάσταση στην υγεία η πλέον χαρακτηριστική. Ένα υπό διάλυση σύστημα δημόσιας υγείας (δεν το λέμε εμείς, το φωνάζουν όλοι) που αφήνοντάς το στην τύχη του επιδεινώνεται συνεχώς. Οι ελλείψεις προσωπικού αυξανόμενες όπως δυστυχώς και οι αναστολές εργασίας. Ε, δεν το λες και πρόληψη αυτό!

Νοσοκομεία χωρίς καν διοίκηση επί μήνες (βλέπε νοσοκομείο Καρδίτσας). Αυτό κι αν είναι πρόληψη! Όαση ο σύλλογος «φίλοι του νοσοκομείου», που αυτοβούλως επέλεξε να μην έχει καμία σχέση με διαχείριση χρημάτων (αυτό μάλιστα, είναι πρόληψη), αποτελεί σταθερό αρωγό του τοπικού ιδρύματος. Είναι κοινή παραδοχή πως αυτό το «αρρωστημένο» ΕΣΥ, μας κράτησε όρθιους, στο μέτρο του δυνατού βεβαίως, και ως επιβράβευση συνεχίζεται η απαξίωσή του.

Η εκπαίδευση, άλλο πολύπαθο μέτωπο. Χρειάστηκαν δύο χρόνια στην ηγεσία του υπουργείου για να παραδεχτεί (αυτό που οι εκπαιδευτικοί έλεγαν από την πρώτη στιγμή) πως το τηλεμάθημα δεν μπορεί να είναι τηλεκπαίδευση. Γιατί απλά εκπαίδευση είναι πολλά περισσότερα από μια διάλεξη μπροστά σε οθόνη. Κατέληξαν τα τμήματα να κάνουν τηλεμάθημα με μειοψηφικό ποσοστό μαθητών, είτε λόγω τεχνολογικής αδυναμίας είτε λόγω αναμενόμενης αδιαφορίας των μαθητών.Οι υπεύθυνοι όμως παραμένουν ευχαριστημένοι και συνεχίζουν να κοιτάνε την ύλη κι όχι την ουσία. Θα δώσουν μάλιστα τώρα (στο τέλος της δεύτερης χρονιάς) και κουπόνι 200 ευρώ για τεχνολογικό εξοπλισμό στους εκπαιδευτικούς. Ε, δεν το λες και πρόληψη!

Όλοι γνωρίζουν πως με την επιλογή«ανοιχτά σχολεία» (με το περίφημο 50+1 των κρουσμάτων, χωρίς άλλα μέτρα προστασίας), τα τμήματα είναι αποδεκατισμένα. Ένα κρούσμα να υπάρχει και οι υπόλοιποι γονείς δεν στέλνουν τα παιδιά τους. Αυτή είναι η πραγματικότητα, τέτοια πρόληψη! Αφήστε που όσα λειτουργούν ασχολούνται πλέον με δήθεν δράσεις για να έχουν να επιδείξουν κάτι σ΄αυτή την περιβόητη αξιολόγηση. Ας είναι καλά οι δεξιότητες! Όσο για τα παιδιά με δυσκολίες, ήταν και είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού. Καμία πρόληψη, ούτε καν ειρωνικά!

Στην επικαιρότητα της κρίσης, της ακρίβειας και της διαχείρισης θεομηνιών, ο Θεός να βάλει το χέρι του. Γιατί για μας εδώ στην Καρδίτσα, πράγματι το Έβαλε. Αν το χιόνι που έπεσε πριν λίγες μέρες ήταν βροχή, θα είχαμε τραγικότερες καταστάσεις απ’ αυτές του «Ιανού». Το δις εξαμαρτείν … Αλλά τι να λέμε, εδώ αποκλείστηκε το Παγκράτι στην Αθήνα, λες και ήταν παραμεθόριος, για την Καρδίτσα θα μιλάμε; Ε, δεν τα λες και πρόληψη όλα αυτά!!!

Όσο για την αισθητική της πόλης μας,  «οργασμός» έργων αλλάη εικόνα της υποβαθμίζεται. Δείτε για παράδειγμα την νότια έξοδο της πόλης, στη γέφυρα μετά το στρατόπεδο. Μια τεράστια χωματερή. Θέλει πολλή πρόληψη; Δείτε την λαϊκή αγορά. Ένα σημείο αναφοράς για την πόλη και είναι αφημένο στην τύχη του. Δεν είναι μόνο το κατεστραμμένο πλακόστρωτο που προσβάλει την περιοχή, είναι η απουσία αισθητικής του όλου χώρου. Ήρωες οι λίγοι μαγαζάτορες που απέμειναν, περιμένοντας να ’ρθει η ώρα της συνολικής ανάπλασης!

Η ενεργειακή κρίσηαπό την άλλη, κανοναρχεί τα πάντα. Οι τιμές σκαρφαλώνουν καθημερινά. Ο εφιάλτης δεν έχει τελειωμό, παρόλο που υπήρχαν φωνές που υποδείκνυαν μια άλλη πολιτική. Την ώρα που μεγάλες χώρες παρατείνουν την απολιγνιτοποίηση, εμείς την επισπεύδουμε, αντικαθιστώντας τον εγχώριο φθηνό λιγνίτη με πανάκριβο εισαγόμενο φυσικό αέριο. Αυτό κι αν είναι πρόληψη!!!

Ο μόνος καημός των υπευθύνων είναι να γεμίσουν με «μπαλαρίνες» τις βουνοκορφές (όπως έλεγε κι ο αείμνηστος Δημήτρης Παυλάκης), γνωρίζοντας ότι ξοδεύουμε χωρίς αντίκρισμα,αφού δεν ηλεκτροδοτούν αυτόνομα. Όσο για τις εξορύξεις υδρογονανθράκων, ούτε λόγος. Κανένας παραδειγματισμός από την αποτελεσματικότητα της Αιγύπτου με τα δικά της κοιτάσματα. Η πρόληψη στο απόγειό της, χρόνια τώρα!!!

Είναι πολλά τα παραδείγματα που θα μπορούσαν να αναφερθούν. Επιλέχθηκε απλώς μια ενδεικτική, επιγραμματική σταχυολόγηση από όσα συμβαίνουν γύρω μας.Κατά τα άλλα απολαμβάνουμε κυριολεκτικάτο τηλεοπτικό «άρτο και θεάματα», κοινώς«μαγειρική και κουτσομπολιό»,άβουλοι, διοικούντες και διοικούμενοι, περιμένονταςτην σωτηρία μας από κάποια ανώτερη δύναμη, παρόλο που γνωρίζουμε το «συν Αθηνά και χείρα κίνει».Προφανώς, εξέλειπαν οι αξίες και ο κοινός νους!

Ποια πρόληψη με τέτοια νοοτροπία;