- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Καμίνι η Καρδίτσα λόγω του καύσωνα – Έρχονται 44άρια

Αφόρητη η κατάσταση την Πέμπτη στην Καρδίτσα καθώς ξεκίνησε ο καύσωνας διαρκείας προκαλώντας μεγάλη ταλαιπωρία.

Η ζέστη ήταν έντονη με τον υδράργυρο να δείχνει 40 έως 41 βαθμούς Κελσίου., Την Παρασκευή και το Σαββατοκύριακο αναμένεται να φθάσει τους 42 και τη Δευτέρα τους 44 βαθμούς Κελσίου. Γεγονός το οποίο σημαίνει ότι έχουμε μπροστά μας ακόμα πιο δύσκολες μέρες, γι ΄ αυτό και απαιτείται προσοχή από όλους και ιδιαίτερα από τις ευπαθείς ομάδες.

Στο μεταξύ, νέο έκτακτο δελτίο επιδείνωσης του καιρού εξέδωσε η ΕΜΥ με φόντο την επέλαση του καύσωνα.

Σε συνέχεια του Έκτακτου Δελτίου Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (α.α. 8/2021, 26-07-2021) και σύμφωνα με τα νεότερα προγνωστικά στοιχεία, σχετικά με την εξέλιξη του κύματος καύσωνα:

  1. Το φαινόμενο εξακολουθεί να είναι ένα επικινδυνο καιρικό φαινόμενο καθώς θα έχει μεγάλη διάρκεια αλλά και διότι το θερμοκρασικό εύρος (διαφορά μέγιστης – ελάχιστης θερμοκρασίας) θα
    είναι μικρό.
    2. Η κορύφωση αναμένεται στις αρχές της επόμενης εβδομάδας, εντούτοις οι πολύ υψηλές θερμοκρασίες θα συνεχιστούν τουλάχιστον μέχρι και την Παρασκευή 6/8/21.
    3. Οι μέγιστες θερμοκρασίες το επόμενο τριήμερο θα κυμανθούν στα ηπειρωτικά περί τους 42 με 44 βαθμούς ενώ στη νησιωτική χώρα και τα παραθαλάσσια τμήματα θα είναι 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

Ακραίο «ατμοσφαιρικό μποτιλιάρισμα»

Ο καιρός τις επόμενες ώρες θα αλλάξει δραματικά με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Σάκη Αρναούτογλου να μας προειδοποιεί για δύο φαινόμενα που δεν παρουσιάζονται συχνά. Ο γνωστός προγνώστης καιρού κάνει λόγο για ακραίο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» με εκτεταμένο σχηματισμό «Θόλου Ζέστης».

Ο Σάκης Αρναούτογλου γράφει στο Facebook: «Ένα ασυνήθιστο «Ατμοσφαιρικό Μποτιλιάρισμα» ή αλλιώς «κόλλημα» του καιρού (ένα αέρινο τείχος πάνω απο την την Ανατολική Μεσόγειο και τα Βαλκάνια) συνεχίζουν να δίνουν και τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία εμποδίζοντας τα βαρομετρικά χαμηλά και μαζί δροσερότερες αέριες μάζες από τον Ατλαντικό, όχι μόνο να κινηθούν και να φτάσουν στην περιοχή μας, αλλά να συμβάλουν με την ανατολική-βορειοανατολική κίνησή τους πάνω από την Ευρώπη στην δημιουργία υψηλών πιέσεων ή πιο απλά ενός “Θόλου Ζέστης” πάνω απο την περιοχή μας.

Ο συγκεκριμένος λοιπόν “Θόλος Ζέστης” αναμένεται, δεδομένης και της εποχής, όχι μόνο να προσελκύσει αλλά κυρίως να παγιδέψει πάρα πολύ θερμές βορειοαφρικανικές αέριες μάζες διατηρώντας τες παράλληλα εγκλωβισμένες πάνω από την ευρύτερη γεωγραφική μας ζώνη για αρκετές ημέρες!

Αποτέλεσμα, η θερμοκρασία σε αρκετές κυρίως ηπειρωτικές περιοχές να αναμένεται να βρεθεί γύρω στους 10-12 βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο για την περίοδο που διανύουμε, καθιστώντας την επικείμενη θερμή εισβολή όχι μόνο ανυπόφορη αλλά και επικίνδυνη για τις ευπαθείς πληθυσμιακές ομάδες καθώς θα συνδυάζεται και με αρκετή δυσφορία κατά τόπους.

Μέτρα προφύλαξης από τις υψηλές θερμοκρασίες

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος ξεπεράσει ορισμένα όρια ανεκτά από τον ανθρώπινο οργανισμό σε συνέργια με ορισμένους άλλους παράγοντες (υγρασία, άπνοια κ.λ.π. ), δημιουργούνται παθολογικές καταστάσεις ποικίλου βαθμού βαρύτητας, που μπορούν να οδηγήσουν σε βαριά νόσηση έως και στο θάνατο. Τα αρχικά συμπτώματα μπορεί να είναι: δυνατός πονοκέφαλος, ατονία, αίσθημα καταβολής, τάση για λιποθυμία, πτώση της αρτηριακής πίεσης, ναυτία, έμετοι και ταχυπαλμία.

Το σύνδρομο της θερμοπληξίας, εκδηλώνεται με: ξαφνική αύξηση της θερμοκρασίας του σώματος (>40.5 ο C), κόκκινο, ζεστό και ξηρό δέρμα (η εφίδρωση έχει σταματήσει), ξηρή πρησμένη γλώσσα, ταχυπαλμία, ταχύπνοια, έντονη δίψα, πονοκέφαλος, ναυτία, έμετος, ζάλη, σύγχυση, αδυναμία προσανατολισμού και καθαρής ομιλίας, επιθετική ή παράξενη συμπεριφορά, σπασμοί, απώλεια συνείδησης ή κώμα.

Η θεραπεία των ατόμων που παρουσιάζουν τα παραπάνω συμπτώματα, όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος είναι υψηλή, πρέπει να γίνεται κατά προτίμηση σε νοσηλευτικά ιδρύματα, αλλά ως πρώτες βοήθειες μέχρι τη διακομιδή τους σε αυτά θα πρέπει να εφαρμοστούν άμεσα μέτρα ελάττωσης της θερμοκρασίας του σώματος: Μεταφορά του θερμόπληκτου άμεσα σε μέρος δροσερό, ευάερο, σκιερό κατά προτίμηση κλιματιζόμενο, πλήρης έκδυση από τα ρούχα, τοποθέτηση παγοκύστεων ή κρύων επιθεμάτων στον τράχηλο, τις μασχάλες και τη βουβωνική περιοχή, μπάνιο με κρύο νερό ή ντους ή ψεκασμό με κρύο νερό, παροχή μικρών γουλιών δροσερών υγρών ( νερού ή αραιωμένου χυμού φρούτων, 1 μέρος χυμού σε 4 μέρη νερού) αν μπορεί να καταπιεί κ.λ.π..

Ποιος κινδυνεύει από τις υψηλές θερμοκρασίες

Γενικές οδηγίες προφύλαξης