- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Καρυδιά: Ξεκίνησε η πτήση της καρπόκαψας

Από τα δεδομένα του δικτύου των φερομονικών παγίδων διαπιστώνεται ότι έχει ξεκινήσει η πτήση της 2ης γενεάς του εντόμου καρπόκαψα [1] στην καρυδιά [2]. Ωστόσο, οι συλλήψεις παρουσιάζουν διαφοροποίηση, με τον αριθμό τους στις περισσότερες περιπτώσεις να κυμαίνεται από χαμηλά ως μέτρια επίπεδα.

Οι αγρότες [3] θα πρέπει καταρχάς να παρακολουθούν τις παγίδες που έχουν τοποθετήσει στα κτήματά τους, δεδομένου ότι υπάρχουν και περιπτώσεις μηδενικών συλλήψεων από τις πτήσεις του εντόμου [4].

Επίσης, συνιστάται τακτική επιθεώρηση των καρπών για τη διαπίστωση προσβολών, ιδιαίτερα στους αγρούς με ιστορικό προσβολών και όπου οι παραγωγοί δεν έχουν τοποθετήσει δικές τους φερομονικές παγίδες.

Σε περίπτωση συλλήψεων ή προσβολής συστήνεται ψεκασμός με ένα κατάλληλο και εγκεκριμένο για την καλλιέργεια εντομοκτόνο, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στην πλήρη κάλυψη των δένδρων με το ψεκαστικό υγρό. Ο χρόνος επέμβασης εξαρτάται από τον τρόπο δράσης του φυτοπροστατευτικού προϊόντος. Ωστόσο, η καταπολέμηση είναι αποτελεσματικότερη όταν στοχεύει στις νεαρές προνύμφες, πριν αυτές εισέλθουν στα καρύδια. Αυτό πρακτικά αντιστοιχεί σε διάστημα 8-10 ημερών μετά τη σύλληψη αρρένων ακμαίων στις φερομονικές παγίδες (2-3 πεταλούδες).

Η επανάληψη του ψεκασμού θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη των προσβολών, τη διάρκεια δράσης του φαρμάκου που χρησιμοποιήθηκε και τις καιρικές συνθήκες.

Εγκεκριμένες δραστικές ουσίες: abamectin, Bacillus thuringiensis var. kurstaki (pb-54), chlorantraniliprole, Cydia pomonella granulosis virus, deltamethrin, emamectin benzoate, fenoxycarb, spinetoram