- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κατά του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου, στην Κοιλάδα Αχελώου

Κατά του Υδροηλεκτρικού έργου Αυλακίου, στην Κοιλάδα Αχελώου, τάχθηκε η πλειοψηφία των θιγόμενων κατοίκων του Δήμου Αργιθέας τον περασμένο Αύγουστο στην Επισκοπή Βραγκιανών του Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας σε Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώθηκε από την κίνηση Πολιτών «Σώστε την Κοιλάδα Αχελώου»  με την συμμετοχή της «Πρωτοβουλίας Φορέων και Πολιτών για την Προστασία και Ανάπτυξη της Κοιλάδας Αχελώου. Η ημερίδα είχε  σαν θέμα τις   επιπτώσεις στην περιοχή  του σχεδιαζόμενου  από την ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή Υδροηλεκτρικού  φράγματος  Αυλακίου. Ενός ακόμη φράγματος που επιβαρύνει την Κοιλάδα του Αχελώου.

Παρευρέθηκαν  πλήθος κόσμου, κάτοικοι της περιοχής των δήμων Αργιθέας Καρδίτσας  και Γ.Καραισκάκη Αρτας ,θιγόμενοι του Φράγματος Αυλακίου και φορείς της Κοιλάδας του Αχελώου.

Η ενωτική κίνηση των πολιτών ΄΄Σώστε την Κοιλάδα του Αχελώου΄΄ με το δυναμισμό της και την εξαιρετική οργάνωση κατάφερε να ενημερώσει σωστά τους πολίτες, κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει από το Δήμαρχο καθώς και από όλες τις δημοτικές παρατάξεις. Η κίνηση ευχαριστεί πάρα πολύ τους συντοπίτες της Αρτινούς για τη συμμετοχή, τη συνεργασία και τη βοήθεια στην οργάνωση.

Καταλυτική η παρουσία του καθηγητή Γιώργου Μπάλια με την ιδιότητα του Επίκουρου καθηγητή του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, νομικός με διδακτορικό στο Δίκαιο του Περιβάλλοντος ο οποίος με επιστημονική και νομική προσέγγιση του θέματος απλά και κατανοητά, ανέλυσε τις ανεπανόρθωτες επιπτώσεις που θα επιφέρει στην περιοχή και στο φυσικό περιβάλλον η τυχόν κατασκευή αυτού του έργου καθώς και τις περαιτέρω ενέργειες που θα ακολουθήσουν, αν εγκριθεί αυτό το έργο από το ΥΠΕΝ.

Στην Ημερίδα παρευρέθηκε και ο Επικεφαλής της Αντιπολίτευσης του Περιφ. Συμβουλίου Ηπείρου Γιώργος Ζάψας και το Στέλεχος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Αντώνης Κοσσυβάκης.

Έγιναν τοποθετήσεις από τον επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης  της Περιφέρειας Ηπείρου Γιώργο Ζάψα, τον αρχηγό αντιπολίτευσης του Δήμου Αργιθέας Γιάννη Μπαμπάτσικο τον αντιδήμαρχο Αργιθέας Ηλία Τσιατσιάνη, τον δημοτικό σύμβουλο του δήμου Αργιθέας Κώστα Μερεντίτη, τον πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Βραγκιανών Βασίλη Καμζέλη τον  Αντώνη Κοσσυβάκη, τον πρόεδρο της Αδελφότητας Πηγιωτών Άρτας κο Χρήστο Καπερώνη, το μέλος της Ομοσπονδίας Ραδοβιζινών Γεώργιο Μαργώνη, την Ελευθερία Κοσσυβάκη και τον καθηγητή Χρήστο Σακαρίκα. Φυσικά η απουσία του Δημάρχου Αργιθέας έκανε αρνητική εντύπωση σε όλους. Στη συνέχεια πήραν το λόγο οι πολίτες κάνοντας τις τοποθετήσεις τους. Ο συντονιστής της ημερίδας Γιώργος Κόνιαρης και οι  Αργιθεάτες, Μενέλαος Παπαδημητρίου, Γιάννης Φρύδας, Γιάννης Θέος και Δημήτρης Κόνιαρης έθεσαν τα ερωτήματα και τις απορίες τους στον καθηγητή και στην κίνηση πολιτών στα οποία έλαβαν σαφείς απαντήσεις.

Πολύ σημαντικές και οι παρεμβάσεις που έγιναν από όλους τους ομιλητές και τους κατοίκου της περιοχής. Άνοιξε ένα νέο κεφάλαιο στην υπόθεση του αγώνα κατά του καταστροφικού αυτού έργου. Η Ημερίδα αυτή δείχνει το δρόμο για να δικαιωθούν οι κάτοικοι σε αυτή την εναντίωση αλλά και τον δρόμο της συνεργασίας και αλληλεγγύης των κατοίκων της Κοιλάδας του Αχελώου, των τεσσάρων νομών, κυρίως των Αργιθεατών και Ραδοβιζινών.

Η παρουσία των δύο δημοτικών συμβούλων που ψήφισαν κατά του έργου Η. Τσιατσιάνη και Κ. Μερεντίτη και του Γ. Μπαμπάτσικου ( ο οποίος έκανε την αυτοκριτική του) και η απουσία του Δημάρχου Αργιθέας, του υπολοίπου Δημοτικού Συμβουλίου και τοπικών παραγόντων δείχνει καθαρά ποιοι βρίσκονται με την λάθος πλευρά της Ιστορίας. Η απουσία όλων αυτών που διατείνονται και ευαγγελίζονται την ΄΄Ελβετοποίηση΄΄ της περιοχής που από μόνο της είναι σήμερα ΄΄Ελβετία΄΄δικαιώνει τις αιτιάσεις της κίνησης πολιτών ότι μόνο αλλότρια συμφέροντα εξυπηρετούν και τίποτε άλλο. Δεκάρα δεν δίνουν για τους συμπατριώτες τους συνδημότες αν θέλουν ή όχι να πνιγούν. Απλά αρνούνται να το παραδεχθούν δημόσια το ΄΄λάθος ΄΄τους αν δεν συμβαίνει κάτι άλλο. Στην Ιστορική Επισκοπή Βραγκιανών Αργιθέας μπήκαν τα θεμέλια για τον κοινό αγώνα με αλληλοϋποστήριξη των δύο όμορων περιοχών. Κοινές οι τύχες κοινή η ιστορία  κοινοί οι αγώνες, κοινή η μοίρα της περιοχής.

Αντάμα θα πνιγούμε ή θα σωθούμε τονίζει η Κίνηση.

Ο Αντώνης Κοσσυβάκης εκ μέρους της Πρωτοβουλίας Πολιτών και Φορέων για την ανάδειξη και προστασία της Κοιλάδας Αχελώου ενημέρωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο προετοιμασίας μιας αναπτυξιακής πρότασης για την Κοιλάδα του Αχελώου. Τον Οκτώβριο πιστεύουν ότι θα είναι έτοιμοι να την παρουσιάσουν και με διαβούλευση που θα κάνουν με κατοίκους, Φορείς και τους Δήμους της περιοχής ελπίζουν να καταφέρουν να την εντάξουν σε κάποιο Ευρωπαϊκό πρόγραμμα και να χρηματοδοτηθεί από την Πολιτεία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο Αχελώος επισημαίνουν μας ενώνει δεν μας χωρίζει. Πρέπει να είναι το εργαλείο αναβάθμισης της περιοχής!

Στο τέλος εγκρίθηκε από τους παρευρισκομένους ομόφωνα η έκδοση σχετικού ψηφίσματος.