- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στις πληγείσες περιοχές στις ΤΚ Γεφυρίων και Πασχαλίτσας

Τις ευρύτερες περιοχές των Τ.Κ Γεφυρίων και Πασχαλίτσας που επλήγησαν το απόγευμα της Παρασκευής από χαλαζόπτωση επισκέφθηκε το πρωί της Τρίτης κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.

Στους επιτόπιους ελέγχους συμμετείχε  ο προϊστάμενος για τη ΠΕ Καρδίτσας κ. Στέφανος Παπαναστασίου, παρουσία του Αντιδημάρχου κ. Παν. Κεφαλά, των προέδρων των κοινοτήτων Γεφυρίων κ. Σπ. Αναγνωστόπουλο και Πασχαλίτσας Αθ. Λύκα και παραγωγών.

Από την πρώτη αυτοψία διαπιστώθηκαν σημαντικές ζημιές, το μέγεθος των οποίων θα φανεί στο επόμενο διάστημα. Εκτιμάται ότι έχουν πληγεί 3500-4000 στρέμματα βαμβακιού καθώς και καλλιέργειες μηδικής.

Οι παραγωγοί ενημερώθηκαν ότι από την πρώτη στιγμή κινήθηκε η διαδικασία ενώ ήδη έγινε η σχετική αναγγελία στον ΕΛΓΑ για ζημιές από χαλαζόπτωση και υπερβολική βροχόπτωση προκειμένου οι πληγέντες να υποβάλουν δηλώσεις.
Επιτακτικό αίτημα των παραγωγών είναι οι εκτιμήσεις να γίνουν άμεσα ώστε να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατό και η διαδικασία των αποζημιώσεων.

Σε σχετική του δήλωση ο Αντιδήμαρχος Σοφάδων κ. Παν. Κεφαλάς σημειώνει:
«Αποτελεί επιτακτική ανάγκη η άμεση καταγραφή των ζημιών που σημειώθηκαν στον  Δήμο Σοφάδων για να επιταχυνθεί κατά το ταχύτερο δυνατό η διαδικασία καταβολής των αγροτικών αποζημιώσεων.

Δεδομένων των δυσχερών οικονομικών συνθηκών που έχουν οδηγήσει στη ραγδαία και κατακόρυφη αύξηση του κόστους της αγροτικής δραστηριότητας ως άμεση συνέπεια της αύξησης των τιμών σε καύσιμα εργαλεία και αγροτικές ύλες (λιπάσματα, σπόροι κ.λπ.) οποιαδήποτε καθυστέρηση μπορεί να αποβεί καταστροφική.

Η δυσμενής οικονομική συγκυρία σε συνδυασμό με την απώλεια παραγωγής καθιστά υπαρκτό τον κίνδυνο έως και της ολοσχερούς απώλειας του εισοδήματος των αγροτικών οικογενειών.»