- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κόλαφος η αρνητική απόφαση των Αργιθεατών που θίγονται από το Φράγμα Αυλακίου στην Κοιλάδα Αχελώου

Τα παραπάνω επισημαίνει με ανακοίνωσή τηςη Πρωτοβουλία Πολιτών και Φορέων για την Προστασία και Ανάδειξη της Κοιλάδας Αχελώου με αφορμή τη  συνάντηση του Δημάρχου Αργιθέας Ανδρέα Στεργίου και Αργιθεατών στην Αθήνα.

Σημαντική η χθεσινή ημέρα 19-6-2022 τονίζει η Πρωτοβουλία«για την εξέλιξη της υπόθεσης του Φράγματος Αυλακιού που σχεδιάζεται νακατασκευαστεί από την ΤΕΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ. Ο Δήμος Αργιθέας παρουσία του  Δημάρχου Ανδρέα Στεργίου και Δημοτικών Συμβούλων  διοργάνωσε στην Αθήνα σε κλειστή αίθουσα  στου Ζωγράφου ενημερωτική συγκέντρωση κατοίκων  κυρίως των ΓριμπιανώνΑργιθέας, Νεοχώρια, Μπράβας και άλλων οικισμών  που θίγονται από την κατασκευή του έργου.Σε αυτήν για αγνώστους λόγους  δεν συμμετείχαν εκπρόσωποι της εταιρείας του έργου όπως  συμμετείχαν σε παρόμοιες τον προηγούμενο καιρό. Ο Δήμαρχος πήρε θέση  ανοιχτά   υπέρ του έργου προσπαθώντας να δικαιολογήσει την μέχρι τώρα στάση του και να   δημιουργήσει  θετικό κλίμα. Τους ενημέρωσε  για   τις μέχρι τώρα  μη ενέργειες του Δήμου σχετικά με αυτό.  Προσπάθησε να απαξιώσει τις αποφάσεις φορέων και οργάνων της Περιφέρειας Ηπείρου και Δυτ. Ελλάδος λέγοντας ότι δεν έχει καμία σημασία η γνωμοδότησή τους αφού άλλοι αποφασίζουν για το έργο. Μάλιστα τόσο ωμά και απερίφραστα. Δηλαδή απαξίωσε κυριολεκτικά τον θεσμό της δημόσιας διαβούλευσης, κυρίαρχη διαδικασία για την έγκριση ή όχι ενός έργου. Με μία αυταρχικότητα, έπαρση και αλαζονεία  απαξίωσε να απαντήσει ευθέως σε ερωτήματα που του έθεσαν οι Δημότες του λέγοντας ότι είναι πολιτική του να είναι υπέρ των Υδροηλεκτρικών και κατά των ανεμογεννητριών.Δεν τον ενδιαφέρουν οισυνέπειες του έργου στην περιοχή. Από τους θιγόμενους του έργου  ασκήθηκε έντονη κριτική για τη μέχρι σήμερα στάση του Δήμου που τους άφησε ανημέρωτους στις προθέσεις τρίτων  τόσο καιρό και για την αποφυγή λήψης απόφασης του Δημ. Συμβουλίου στο πλαίσιο των προθεσμιών που προέβλεπε η  έκφραση γνώμης για την Μ.Π.Ε σχετικά με αυτό μέχρι την 17-12-2021.

Στις τοποθετήσεις τους οι κάτοικοι καταφέρθηκαν κατά των μεθοδεύσεων που προωθούν το έργο ερήμην των χωρίς καμία ουσιαστική ενημέρωση  και κατέκριναν τη στάση του Δήμου.  Ακολούθησε μυστική ψηφοφορία κατά την οποία με συντριπτική πλειοψηφία  98% οι παριστάμενοι  τάχθηκαν κατά του έργου. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί κόλαφο για την Περιφέρεια Θεσσαλίας που πήρε θετική απόφαση χωρίς προηγούμενη γνώμη του Δημοτών  και των κατοίκων μέσω των Αυτοδιοικητικών οργάνων και των επιτροπών διαβούλευσης. Αυτό δείχνει την αμετροέπεια πράξεων και την αγνόηση της Λαϊκής βούλησης δε ένα τόσο σημαντικό έργο για την περιοχή. Δείχνει προαποφασισμένες ενέργειες και μεθοδεύσεις προκειμένου να εξυπηρετήσουν ιδιωτικά συμφέροντα εις βάρος των θιγομένων κατοίκων δημοτών της Αργιθέας. Δείχνει ότι η διαβούλευση φορέων της Αργιθέας που έπρεπε να γίνει εδώ και οκτώ μήνες δεν έγινε γιατί γνώριζαν τις αντιδράσεις τους. Αντίθετα καλλιεργούσαν κλίμα  ότι οι κάτοικοι το θέλουν το έργο και συμφωνούν με τις προτάσεις της εταιρείας. Εξηγεί εν πολλοίς και  με τον καλύτερο τρόπο τις μέχρι τώρα αρνητικές  προθέσεις της Δημοτικής Αρχής να μην έρθει  το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο αφού ήξερε ότι είναι σε αντίθεση με το λαϊκό αίσθημα. Προσπαθούσαν τόσο καιρό με  υποσχέσεις και κατ ιδίαν ενημερώσεις να πείσουν τους κατοίκους να δεχθούν τις προτάσεις που τους γινόταν υποσχόμενοι γενναία οφέλη για τους ιδίους και ταχεία ανάπτυξη της Περιοχής. Όμως από το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας απεδείχθη ότι οι κάτοικοι της Αργιθέας  ιδίως των οικισμών που πνίγονται δεν είναι πρόβατα επί σφαγήν και ότι έχουν ισχυρή βούληση να αντιδράσουν δυναμικά στην κατασκευή του έργου που πνιγεί για πάντα  τον τόπο τους. Καταγγέλλουν τις μεθοδεύσεις που επιχειρούνται από αυτούς που εξυπηρετούν και προωθούν  αλλότρια συμφέροντα  χωρίς να συναισθάνονται την καταστροφική συνέπεια των πράξεών τους. Δεν δελεάζονται με τάματα και υποσχέσεις και πάνω από όλα βάζουν την προστασία του τόπου  που γεννήθηκαν και ζουν. Δεν δέχονται έναντι  οποιουδηποτε τιμήματος να καταστρέψουν τον τόπο τους.

Μετά από τις  εξελίξεις αυτές  δεν απομένει τίποτε άλλο  για τη Δημοτική Αρχή από το να  συνταχθούν με τους κατοίκους και να στηρίξουν τις αποφάσεις τους άσχετα αν συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτές. Η δυσαρμονία πλέον  Δήμου και Δημοτών είναι εμφανής ασχέτως  αν μερικοί κύκλοι της  Αργιθέας προσπαθούν να κάνουν το άσπρο μαύρο. Δείχνει ότι η Δημοτική Αρχή στο θέμα του έργου αυτού βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με  τη βούληση των θιγόμενων κατοίκων που δεν θέλουν να παραδώσουν τις περιουσίες τους για μια λίμνη φράγματος. Αυτό πλέον δεν το δέχεται κανένας. Ο μύθος που καλλιεργούνταν οκτώ μήνες τώρα ότι τάχα οιΑργιθεάτες θέλουν το έργο κατέρρευσε παταγωδώς.  Η Περιφέρεια Θεσσαλίας οφείλει να ανακαλέσει άμεσα την   απόφασή της για το έργο και  ο Περιφερειάρχης της Κ. Αγοραστός να ζητήσει ένα συγνώμη από τους Αργιθεάτες  που τους αγνόησε. Η Χθεσινές εξελίξεις δείχνουν το δρόμο που πρέπει να ακολουθήσουμε όλοι. Ένα μεγάλο μπράβο ανήκει στους  έντιμους Αργιθεάτες που παλεύουν να προστατέψουν τον τόπο τους μέσα σε ένα τοπίο υποσχέσεων και μεθοδεύσεων αρνούμενοι να συμβιβαστούν.  Μαζί Αργιθεάτες και Ραδοβιζινοί ώστε  να γίνει πράξη η ακύρωση αυτού του καταστροφικού έργου για την Κοιλάδα του Αχελώου Οι αρχές του τόπου ας ξεκινήσουν από τώρα να βρουν τρόπο να αναπτυχθεί η περιοχή με εναλλακτικές λύσεις και να αφήσουν πίσω τα όνειρα του ΄΄λιμναίου Αχελώου΄΄ και της πράσινης ενέργειας.   Η Πρωτοβουλία Φορέων και Πολιτών χαιρετίζει αυτή την απόφαση που έρχεται να προστεθεί στις τόσες άλλες που εναντιώνονται στο Φράγμα Αυλακίου  και τάσσεται στο πλευρό των Αργιθεατών που  αποφάσισαν να μην πνιγούν έναντι οποιουδήποτε τιμήματος. Ότι δεν εξαγοράζονται από κανέναν.»