- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κων/νος Β. Χαλίλης: Οξυά Καρδίτσας, την πινακίδα μην ξεχάσετε!!!

Ο λόγος για τον πρόεδρο της κοινότητας Οξυάς και τους συμβούλους της πλειοψηφίας, που πρόσφατα αποδέχθηκαν  δωρεά ύψους 54.000 ευρώ από την εταιρία «ΔΕΗ – Ανανεώσιμες» για την πλακόστρωση της «πλατείας» της Οξυάς. Δωρεά την οποία, βέβαια, προηγουμένως οι ίδιοι αιτήθηκαν από την παραπάνω εταιρία, μέσω του Δήμου Μουζακίου, αδιαφορώντας για τις αντιδράσεις, την αγανάκτηση και τις έντονες ανησυχίες των κατοίκων της Οξυάς (και όχι μόνο), εξαιτίας των καταστροφικών εργασιών που η ίδια εταιρία εκτελεί στην περιοχή του «Τυμπάνου» για την κατασκευή αιολικού «πάρκου» και τις επιπτώσεις που αυτό αναμένεται να επιφέρει στο χωριό και σ’ ολόκληρη την περιοχή.

Και ενώ η Τοπική Κοινότητα της Οξυάς αιτείται δωρεές χρηματικών ποσών (αλήθεια, με αποφάσεις ποιων οργάνων της;) από ιδιωτικές κερδοσκοπικές εταιρίες, που είναι γνωστό ότι δεν τις κάνουν χωρίς ανταλλάγματα (η αναμνηστική πινακίδα, που ζητούν να τοποθετηθεί, είναι σίγουρα το λιγότερο), ο πρόεδρος της ίδιας Κοινότητας δεν έχει δώσει μέχρι σήμερα καμία σαφή εξήγηση για την τύχη των τακτικών και έκτακτων εσόδων του χωριού, που στα χρόνια της θητείας του διαχειρίστηκε.

Καμία, λοιπόν, σαφής εξήγηση δε δόθηκε για το που διατέθηκαν τα έσοδα από την τελευταία υλοτόμηση του δάσους του χωριού και για το ποια έργα έγιναν μ’ αυτά (εκτός κι αν έργα έγιναν αλλά εμείς οι υπόλοιποι δεν τα βλέπουμε). Καμία σαφής εξήγηση για τα έσοδα της κοινότητας Οξυάς από τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας και για το αν αυτά εισπράχθηκαν ή δεν εισπράχθηκαν (και γιατί δεν εισπράχθηκαν), που κατέληξαν και πως αξιοποιήθηκαν.

Πέπλο μυστηρίου καλύπτει τη διάθεση και αξιοποίηση των δικαιούμενων από τη ΣΑΤΑ χρηματικών ποσών για το χωριό της Οξυάς, μια και κανένα έργο δεν είδαμε να υλοποιείται τα τελευταία χρόνια, ενώ το Συμβούλιο δεν κλήθηκε καν από τον πρόεδρο να συντάξει και να υποβάλει (και ούτε υπέβαλε) Τεχνικό Πρόγραμμα για το έτος 2022, παρά τα τεράστια και πάμπολλα προβλήματα, που πάντα το χωριό αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει, και που επικίνδυνα μεγεθύνθηκαν μετά την καταστροφική επέλαση του «Ιανού».

Πέραν του ενταγμένου στο πρόγραμμα «Φιλόδημος» έργου ασφαλτόστρωσης του δρόμου από κέντρο χωριού προς  Ζαμανάτικο, κ.λ.π., που πρόσφατα άρχισε να υλοποιείται, (και που κι αυτό δεν οφείλεται σε πρωτοβουλία της Κοινότητας), κανένα άλλο ουσιαστικό έργο ή μέτρο που να ανακουφίζει την καθημερινότητα των Οξυωτών και να διευκολύνει τους λιγοστούς, έστω, επαγγελματίες και κτηνοτρόφους, που έχουν εναπομείνει σ’ αυτό, δεν υλοποιήθηκε τον τελευταίο καιρό, λες και κάποιοι ορκίστηκαν να βάλουν ταφόπλακα στο χωριό.

Και, τελευταίο αλλά ιδιαίτερα σημαντικό (μια κατηγορία από μόνο του), άφησα το ζήτημα της μεταβολής των συνόρων του χωριού, που στους χάρτες του κτηματολογίου (αλλά και σε άλλους στο διαδίκτυο) εμφανίζονται έντονα διαφοροποιημένα, με τους μισούς οικισμούς «Πλατάνια», «Συκιά», κ.λ.π., να παρουσιάζονται ως εδάφη γειτονικών χωριών και τον πρόεδρο της Κοινότητας να παραμένει αδιάφορος και απαθής απέναντι στο ζήτημα, παρά τα στοιχεία που επικαλείται ότι κατέχει η Κοινότητα.

Πραγματικά, την «πινακίδα» μην ξεχάσετε να βάλετε στο χώρο της «πλατείας». Πολύ πιθανό και κάτω από τις συνθήκες που παραπάνω περιγράφονται, να χρειαστεί για να θυμίζει αύριο στους καταγόμενους από το κατεστραμμένο ή και εξαφανισμένο από το χάρτη χωριό της Οξυάς  ποιοι απ’ αυτό ευθύνονται για την τύχη του.

 

Γράφει ο Κων/νος Β. Χαλίλης, Σύμβουλος Κοινότητας Οξυάς με το συνδυασμό, Οξυά, χωριό με μέλλον