- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κώστας Μπαρμπούτης: Μπορεί να εφαρμοστεί η ιδέα της «δημιουργικής καταστροφής» μετά τις πλημμύρες στη Θεσσαλία;

Η θεωρία της «δημιουργικής καταστροφής» (creative destruction) αναπτύχθηκε από τον Αυστριακό Οικονομολόγο Joseph Schumpeter το 1942 και εφαρμόστηκε μετά τη λήξη του Β/ Παγκοσμίου Πολέμου για την ανοικοδόμηση και οικονομική ανάπτυξη των κατεστραμμένων από το Πόλεμο Ευρωπαϊκών χωρών. Έχοντας στο μυαλό μου τη θεωρία αυτή, γνωστή από τα φοιτητικά μου χρόνια, μου δημιουργήθηκε το ερώτημα: Μπορεί η καταστροφή που επήλθε από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία να αποτελέσει το έναυσμα ή την αφετηρία για την οικονομική της ανάπτυξη;

Δυστυχώς η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ειδικά η περιοχή του Παλαμά Καρδίτσας βρέθηκε στο επίκεντρο της επικαιρότητας την τελευταία περίοδο όχι για μια θετική εξέλιξη ή ένα ευχάριστο γεγονός, αλλά λόγω των καταστροφών που επέφεραν οι πλημμύρες «Ιανός», «Daniel» και «Elias». Όταν τα φώτα της εθνικής δημοσιότητας πέσουν σε άλλα γεγονότα, η περιοχή θα ξεχαστεί, αν δεν έχει ήδη ξεχαστεί και οι κάτοικοι της θα βιώνουν μόνοι τους τα προβλήματα για την επαναφορά στην κοινωνική και οικονομική κανονικότητα.

Κρίνω ότι στην επόμενη περίοδο οι τοπικοί φορείς θα πρέπει να επικεντρωθούν στην επίλυση των προβλημάτων που επέφεραν οι πλημμύρες και να δημιουργήσουν τη βάση για μια δημιουργική αλλαγή στην οικονομική ανάπτυξη της περιοχής. Έχοντας σαφή επίγνωση των αναπτυξιακών χαρακτηριστικών της περιοχής του Παλαμά Καρδίτσας, αφού η Ψαθοχώρα αποτελεί τη γενέτειρα μου, ενώ έχω υπηρετήσει ως προϊστάμενος στη Δ.Ο.Υ. Παλαμά, θα αναφέρω επιγραμματικά ορισμένες προτάσεις που μπορούν να ληφθούν υπόψη από τους αρμόδιους κατά το σχεδιασμό των δράσεων που θα ακολουθήσουν:

Στις παραπάνω προτάσεις ότι μπορούν να συμπεριληφθούν τα έργα προστασίας από τις πλημμύρες (καθαρισμός ποταμών και αποστραγγιστικών δικτύων, Φράγμα Ενιππέα κ.λ.π.), αλλά αυτά θεωρώ πως είναι ευνόητο ότι θα κατασκευαστούν.

Θα πρέπει οι φορείς της περιοχής σε συνεργασία με την Περιφέρεια Θεσσαλίας να διεκδικήσουν γενναίες οικονομικές ενισχύσεις από την Κυβέρνηση, οι οποίες θα έχουν ουσιαστική και μακροπρόθεσμη επίδραση στην ανάπτυξη της περιοχής. Διαφορετικά, η καταστροφή δεν θα είναι «δημιουργική» και δεν θα αποτελεί αφετηρία ανάπτυξης. Τα προβλήματα θα ξεχαστούν και θα περιμένουμε μια νέα πλημμύρα για να ασχοληθούν τα εθνικά μέσα μαζικής επικοινωνίας για μια ακόμη φορά μαζί μας!

 

 

Του Κώστα Μπαρμπούτη, Οικονομολόγου, Περιφερειακού Συμβούλου Καρδίτσας