- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Κραυγή αγωνίας από την εστίαση στην Καρδίτσα

Μπορεί τα κρούσματα στη χώρα μας να παραμένουν πολύ ψηλά και τα νοσοκομεία να πιέζονται ασφυκτικά, ωστόσο η κυβέρνηση προετοιμάζεται για την επόμενη μέρα και τη μετα-lockdown εποχή.

Όπως είπε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, στόχος είναι τον Απρίλιο να ανοίξουν τα καφέ και εστιατόρια που διαθέτουν τραπεζάκια έξω.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του MEGA, το άνοιγμα της εστίασης θα γίνει είτε στις 12 Απριλίου, είτε μια εβδομάδα αργότερα, δηλαδή στις 19 του ίδιου μήνα.

Πάντως, μέχρι στιγμής, επικρατέστερη είναι η 12η Απριλίου, ούτως ώστε να προλάβουν τα καταστήματα το Πάσχα, το οποίο είναι τρεις εβδομάδες μετά.

Μέχρι και τη Δευτέρα του Πάσχα, δηλαδή για τρεις εβδομάδες, η εστίαση θα λειτουργεί σε ανοιχτούς χώρους.

Στην Καρδίτσα, οι άνθρωποι που δραστηριοποιούνται στην εστίαση και την αναψυχή παρακολουθούν με αγωνία τις εξελίξεις, αν και γνωρίζουν πολύ καλά ότι δύσκολα θα επανέλθουν στη δική τους κανονικότητα.

Όπως μας δηλώνει  ο Πρόεδρος της Ένωσης Καταστηματαρχών Εστίασης και Αναψυχής Καρδίτσας κ. Νίκος Γκέκας τα καταστήματά τους είναι κλειστά εδώ και έναν χρόνο και οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί δεν έχουν προηγούμενο.

Και να ανοίξουν και πάλι τον Απρίλιο, θα υπάρχουν πολύ αυστηρά μέτρα, με τραπεζάκια έξω και περιορισμένο αριθμό ατόμων, επομένως τα έξοδα θα υπερβαίνουν κατά πολύ των όποιων εσόδων.

«Ο κόσμος θα είναι περιορισμένος, άρα και ο τζίρος, οι εργαζόμενοι δεν θα είναι πια σε αναστολή και τα έξοδα είναι πάρα πολλά» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Γκέκας.

Με αυτά τα δεδομένα υπάρχουν και καταστηματάρχες που μπορεί και να μην επιλέξουν να ανοίξουν και αναμφισβήτητα ο κλάδος τους διέρχεται μια πρωτοφανή κρίση.

«Το μέλλον είναι αβέβαιο. Δεν υπάρχει σωτηρία» καταλήγει ο κ. Γκέκας, ενώ ερωτηθείς για το αν σκέφτονται να προχωρήσουν σε κάποιας μορφής κινητοποίηση, μας απάντησε πως βρίσκονται σε επαφές με τους συναδέλφους τους ανά τη Θεσσαλία ώστε να κάνουν κάποια παρέμβαση σε Θεσσαλικό επίπεδο.

Σίγουρα, πάντως, από την Καρδίτσα δεν θα συγκεντρωθούν τα κλειδιά των καταστημάτων για να παραδοθούν στην κυβέρνηση.

 

Τα πολύ αυστηρά μέτρα

Σύμφωνα πάντα με τις πληροφορίες, τα μέτρα αυτή τη φορά θα είναι πολύ πιο αυστηρά από αυτά που είχαμε συνηθίσει πριν το κλείσιμό της, τον περασμένο Νοέμβριο.

Συγκεκριμένα, σε κάθε τραπέζι θα μπορούν να κάθονται έως τέσσερα άτομα.

Ακόμα, το σχέδιο είναι να γίνονται πολύ συχνά τεστ στους εργαζόμενους. Τα χρήματα για τα covid test θα καλυφθούν εν μέρει από την κυβέρνηση. Δηλαδή, θα επιδοτηθούν οι εργοδότες για να κάνουν πιο συχνά τεστ στους εργαζόμενους, όπως έγινε με τις σόμπες εξωτερικού χώρου.

Η εστίαση έχει δεχτεί ίσως το μεγαλύτερο πλήγμα, με τα καταστήματα να είναι κλειστά για 5 και πλέον μήνες. Αυτός είναι ο λόγος που από την κυβέρνηση ρίχνουν ιδιαίτερο βάρος στο άνοιγμα της και θέλουν να στηρίξουν τον κλάδο με κάθε τρόπο, ώστε να μπορέσει να επανέλθει.

Στο άνοιγμα της εστίασης αναφέρθηκε και ο υπουργός Ανάπτυξης, Άδωνις Γεωργιάδης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3. Ο κ. Γεωργιάδης τόνισε ότι το Πάσχα είναι μια πιθανή περίοδος για να ανοίξει η εστίαση, όμως σε εξωτερικούς χώρους.

Συμφωνά με τον υπουργό λόγω της προόδου στο κομμάτι των εμβολιασμών είμαστε πολύ κοντά στο να αρχίσει αυτό να φαίνεται και στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. «Περάσαμε τη θύελλα και το ναυάγιο και αρχίζουμε να βλέπουμε την ξηρά», τόνισε χαρακτηριστικά.

Τι ζητούν οι άνθρωποι της εστίασης

Με τις τέσσερις στις δέκα επιχειρήσεις να έχουν ήδη βάλει λουκέτο, πορεύεται σε ένα σκοτεινό τούνελ, ενώ οι παράγοντες της αγοράς προειδοποιούν για τα χειρότερα εάν σύντομα δεν βρεθεί τρόπος η αγορά να ανοίξει, αλλά και εάν δεν ληφθούν νέα μέτρα οικονομικής στήριξης για τις επιχειρήσεις οι οποίες είναι οι πλέον πληττόμενες από την πανδημία.

Δρόμοι της Αθήνας, της Θεσσαλονίκης αλλά και άλλων πόλεων της χώρας που έσφυζαν από ζωή, με δεκάδες επιχειρήσεις εστίασης και καφέ καθημερινά να φιλοξενούν χιλιάδες καταναλωτές, είναι εδώ και έναν χρόνο έρημοι, με τους επιχειρηματίες και τους εργαζομένους να βρίσκονται σε απόγνωση. Μόνο τη χρονιά που πέρασε οι απώλειες στον κλάδο ξεπέρασαν τα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ.

Οι επιχειρηματίες λένε πώς χάθηκε η περίοδος των εορτών των Χριστουγέννων, χάνονται οι Απόκριες και η Καθαρή Δευτέρα, η ελπίδα που έμεινε είναι να μη χαθεί και το Πάσχα και να μπορέσουν έστω και με αυστηρότερα μέτρα σύντομα να «στρώσουν» τραπέζια.

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εστιατορικών και Συναφών Επαγγελμάτων (ΠΟΕΣΕ), Γιώργος Καββαθάς, αναφερόμενος στον Γολγοθά που «ανεβαίνει» η εστίαση και οι άνθρωποί της τονίζει ότι βιώνουν από τον περασμένο Μάρτιο του 2020 ένα αδιέξοδο.

Ο τζίρος έχει κατακρημνιστεί, οι επιχειρήσεις έχουν αποκλειστεί από τον τραπεζικό δανεισμό, ενώ η ρευστότητα είναι μηδενική για περίπου τα 2/5 των επιχειρήσεων, ενώ ακόμα και τα δάνεια που δόθηκαν σε επιχειρήσεις του κλάδου ανήλθαν μόλις στο 0,5% του συνόλου των δανείων που εκταμίευσαν οι τράπεζες.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υποχρεώσεις που έχουν συσσωρευτεί είναι πολλές και τα μέτρα που πήρε η κυβέρνηση δεν ήταν ικανά να δώσουν διέξοδο, ενώ φοβάται την επόμενη ημέρα εάν δεν υπάρξει σωστός σχεδιασμός από την πολιτεία.

Σε ό,τι αφορά τα μέτρα στήριξης που προτείνει ο κλάδος για την επανεκκίνησή του, πρόκειται για τα εξής:

  1. Πρόγραμμα χρηματοδότησης για την επανεκκίνηση (κεφάλαιο κίνησης).
  2. Επιδότηση εργασίας και όχι ανεργίας, με την επιδότηση του 100% των ασφαλιστικών εισφορών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  3. Κούρεμα των οφειλών που γεννήθηκαν μέσα στην κρίση και ρύθμιση 120 δόσεων.
  4. Απαλλαγή από δημοτικά τέλη και φόρους, κατά τη διάρκεια των lockdown και μείωση αυτών για 6μηνο μετά την επανεκκίνηση.
  5. Επιδότηση ενοικίων, παράταση εμπορικών μισθώσεων και απαγόρευση εξώσεων.
  6. Ένταξη του κλάδου σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.
  7. Μείωση του συντελεστή ΦΠΑ στο 6%.