- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Λαϊκή Συσπείρωση Σοφάδων: Να ανακληθεί η απόφαση για συγχωνεύσεις τμημάτων των σχολείων

Γενικευμένη μορφή παίρνουν το τελευταίο διάστημα οι συγχωνεύσεις τμημάτων και η κατάργηση σχολικών μονάδων σε όλη την Ελλάδα. Έτσι και στο Δήμο Σοφάδων όπου συγκεκριμένα για το εξατάξιο δημοτικό σχολείο Ανάβρας καταργούνται τέσσερεις! θέσεις ενώ  για το δημοτικό της τ.κ. Κέδρου από 4θέσιο μετατρέπεται σε μονοθέσιο! Οι αποφάσεις για τις συγχωνεύσεις αυτές ανακοινώνονται ξαφνικά και χωρίς καμία προειδοποίηση, διαταράσσοντας τον προγραμματισμό και την ομαλότητα των σχολείων και των κατοίκων της περιοχής. Χέρι-χέρι στο ξεκλήρισμα της αγροτιάς και των παιδιών της το υπουργείο Παιδείας με ενορχηστρωτές την κυβέρνηση και τους ντόπιους τους, διορισμένους , επικεφαλής των Α/βάθμιων και Β/βάθμιωνδιεθύνσεων .

Την καθολική τους αντίθεση εξέφρασαν και οι κάτοικοι των δύο κοινοτήτων με τους κατοίκους του Κέδρου να πραγματοποιούν λαϊκή συνέλευση. Οι συγχωνεύσεις μάλιστα αυτές γίνονται στο ορεινό-ημιορεινό τμήμα του δήμου, όπου οι ανάγκες κάλυψης, αλλά και οι ιδιαιτερότητες της μετακίνησης είναι συγκεκριμένες. Ιδιαίτερα, μάλιστα, σε μια περίοδο που έχουν καταγραφεί σημαντικά μαθησιακά κενά στους μαθητές, εξαιτίας της παρατεταμένης τηλεκπαίδευσης και ενώ έχει ήδη αρχίσει το σχολικό έτος. Τα μορφωτικά δικαιώματα των παιδιών αποτελούν προτεραιότητα και δεν θα πρέπει να μπαίνουν σε δεύτερη μοίρα μπροστά στο στόχο για την εξοικονόμηση πόρων.

Αποδεικνύεται και με τη συγκεκριμένη απόφαση ότι στις προτεραιότητες και της σημερινής κυβέρνησης δεν είναι η ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών αλλά η πιστή εφαρμογή των αντιδραστικών κατευθύνσεων της Ε.Ε. και του ΟΟΣΑ στην Παιδεία. Αποδεικνύεται, επίσης, ότι η κυβέρνηση προκειμένου να προωθήσει τις παραπάνω πολιτικές γράφει στα παλιά της τα παπούτσια την αρνητική εισήγηση των κατοίκων για τη συγχώνευση των σχολικών μονάδων.

Η δημοτική αρχή να σταματήσει τα αβολίδωτα πυρά και να καταγγείλει τις μεθοδεύσεις τόσο της σημερινής , όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Γίνεται, λοιπόν, ξεκάθαρο πως Ε.Ε. και κυβέρνηση «κόβουν και ράβουν»  το κοστούμι των αντιλαϊκών πολιτικών και Περιφέρειες και Δήμοι καλούνται να το «φορέσουν» στον λαό.

Καλούμε γονείς, εκπαιδευτικούς και όλους τους δημότες να αντισταθούν σε αυτές τις πολιτικές, να καταδικάσουν όλους όσους συναινούν και βάζουν πλάτη σε αυτές.

Απαιτούμε: