- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Λαϊκή Συσπείρωση Θεσσαλίας: Όχι στις νέες αυξήσεις στα διόδια

Οι επιχειρηματικοί όμιλοι που τους έχει παραχωρηθεί η εκμετάλλευση των εθνικών δρόμων, από τις κυβερνήσεις (Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ), ανακοίνωσαν ότι τους πρώτους μήνες του 2023 θα επιβάλουν νέες τσουχτερές ανατιμήσεις στα ήδη ακριβά χαράτσια των διοδίων, προκειμένου να διασφαλίσουν την κερδοφορία τους.

Ενδεικτικά στον Αυτοκινητόδρομο Αιγαίου, στο μετωπικό σταθμό Μοσχοχωρίου η τιμή θα φτάσει τα 4,5 ευρώ (12,5%), του Μακρυχωρίου 2,9 ευρώ (16%) Λεπτοκαρυάς 3,6 ευρώ (12,5%) και Κλειδίου 2,5 ευρώ (13,6%). Ανάλογες θα είναι οι αυξήσεις στα πλευρικά διόδια.

Ανεξάρτητα αν επιβληθούν πριν ή μετά τις βουλευτικές εκλογές, όπως ζητάει η κυβέρνηση από τις εταιρείες για να μην χρεωθεί το πολιτικό κόστος, θα προσθέσουν ένα ακόμα πλήγμα στο ήδη λεηλατημένο εισόδημα των ανθρώπων του μόχθου, που αναγκάζονται να χρησιμοποιούν τους αυτοκινητόδρομους, για να πάνε και να επιστρέψουν στις δουλειές και τα σπίτια τους ή αλλιώς να μετακινούνται από τους απαράδεκτους και επικίνδυνους παράδρομους βάζοντας σε κίνδυνο την ίδια τη ζωή τους.

Να μια ακόμα απόδειξη τι σημαίνει καπιταλιστική ανάπτυξη. Οι εργαζόμενοι, οι βιοπαλαιστές αγρότες και επαγγελματίες πλήρωσαν και πληρώνουν πανάκριβα για την κατασκευή του οδικού δικτύου, αφού οι εταιρείες που το κατασκευάζουν και στη συνέχεα το εκμεταλλεύονται για πολλές δεκαετίες με τα δυσβάσταχτα διόδια, συμμετέχουν με το 10% περίπου και τα υπόλοιπα δίνονται από το κράτος, δηλαδή από την βαριά φοροληστεία του λαού.

Και στη συνέχεια πληρώνουμε πανάκριβα διόδια. Πανάκριβα καύσιμα (πετρέλαιο, βενζίνη), 2 € περίπου το λίτρο, εκ’ των οποίων το 1 € περίπου είναι κρατική φορολογία και από το υπόλοιπο το 90% το καρπώνονται τα μονοπώλια του πετρελαίου. Υπέρογκους φόρους για αγορά αυτοκινήτου, για τέλη κυκλοφορίας, για ασφάλιστρα και τόσα άλλα. Δεν αντέχουμε άλλο!

Τα διόδια και οι διαρκείς αυξήσεις δεν έγιναν για καλύτερους δρόμους, όπως ισχυρίζονται διαχρονικά οι κυβερνήσεις Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας και οι Δήμαρχοι που στηρίζονται απ’ αυτά τα κόμματα, αλλά για να ωφεληθούν οι μεγαλοεργολάβοι.

Τα όσα ψελλίζουν κατά καιρούς, ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας, της Ν.Δ και οι δήμαρχοι Ν.Δ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ, για ακριβά διόδια, αποτελούν προσπάθεια νέας εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, αφού όλοι τους συμφώνησαν και συμφωνούν με τις πολιτικές των κομμάτων τους, ότι οι αυτοκινητόδρομοι, θα βρίσκονται στα χέρια των μεγαλοεργολάβων που θα τους εκμεταλλεύονται για δεκαετίες, στήνοντας όλο και περισσότερα διόδια με δυσβάσταχτα χαράτσια.

Η «Λαική Συσπείρωση» Θεσσαλίας, υποστηρίζει ότι είναι δικαίωμα του λαού και υπάρχουν όλες οι δυνατότητες να έχει δημόσιες, σύγχρονες, φθηνές συγκοινωνίες και δωρεάν σύγχρονους και ασφαλείς αυτοκινητοδρόμους.