- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μάσκες παντού και αναστολή των εορταστικών εκδηλώσεων

Την άμεση αναστολή όλων των εορταστικών εκδηλώσεων σε ανοιχτούς δημόσιους χώρους εισηγήθηκαν τα μέλη της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, που συνεδρίασε  την Τετάρτη για να συζητηθεί η επικείμενη επέλαση της μετάλλαξης Omicron.

Παράλληλα, οι ειδικοί εισηγούνται τη χρήση μάσκας υψηλής προστασίας σε κλειστούς χώρους, αλλά και σε ανοιχτούς, όταν υπάρχει συγχρωτισμός. Ισχυρή σύσταση απευθύνουν οι ειδικοί και για περιορισμό των ατόμων στα τραπέζια σε σπίτια, τις ημέρες των εορτών.

Όσον αφορά στα ταξίδια, η εισήγηση της επιτροπής προβλέπει, πλην του αρνητικού PCR για την είσοδο στη χώρα, οι επισκέπτες να υποβάλλονται τη δεύτερη και την τέταρτη ημέρα μετά την άφιξή τους σε rapid test. Το μέτρο έχει στόχο την έγκαιρη ανίχνευση τυχόν ύποπτων κρουσμάτων που φέρουν την παραλλαγή Omicron.

Την επιβολή μέτρων είχε προαναγγείλει ο υπουργός Υγείας  Θάνος Πλεύρης [1], μιλώντας στο βήμα της Βουλής, ο οποίος αναφέρθηκε στη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών. Η μετάλλαξη έχει προκαλέσει συναγερμό στις υγειονομικές αρχές παγκοσμίως, ενώ οι επιστήμονες προειδοποιούν ότι η υψηλή μεταδοτικότητά της θα επιβαρύνει ακόμη περισσότερο τα συστήματα Υγείας [2]

«Υπάρχει ξεκάθαρη βούληση της κυβέρνησης για να υπάρξει οπωσδήποτε ένα πλαίσιο περιοριστικών μέτρων μετά τις εορτές. Θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα αλλά παρακολουθούμε την πανδημία» είχε τονίσει ο κ. Πλεύρης, που κάλεσε τους πολίτες να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια των εορτών και στη συνέχεια να κάνουν το self test.
«Η βούληση της κυβέρνησης είναι να ισχύσουν τα νέα μέτρα μετά τις εορτές [3]. Θα δούμε τι θα μας προτείνουν οι ειδικοί και τι θα υιοθετήσει η κυβέρνηση. Η βούληση είναι να γίνει το εορταστικό διάστημα με τα ισχύοντα μέτρα», είχε διευκρινίσει.

Μάχη με τον χρόνο για τους εμβολιασμούς
Την ίδια ώρα, μάχη με το χρόνο δίνεται στο μέτωπο των εμβολιασμών, προκειμένου να υπάρχει το δυνατόν μεγαλύτερη κάλυψη. «Κάθε εβδομάδα που κερδίζουμε πριν γίνει κυρίαρχη η μετάλλαξη Omicron- κάτι που θα συμβεί νομοτελειακά- είναι σχεδόν 500.000 πρόσθετοι εμβολιασμοί τρίτης δόσης» δήλωσε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης [4].

Ο υπουργός Υγείας σημείωσε ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα κινείται με ικανοποιητικούς ρυθμούς. Στον γενικό πληθυσμό, το 70% έχει προγραμματίσει και την δεύτερη δόση ενώ το 66% είναι πλήρως εμβολιασμένο.

Στον ενήλικο πληθυσμό το 75% έχει ολοκληρώσει τον εμβολιασμό ενώ το 80% αναμένεται να κάνει και την 2η δόση. Μετά το μέτρο της υποχρεωτικότητας για τους άνω των 60 ετών το ποσοστό αυξήθηκε από το 81% στο 87% ενώ περίπου 4 εκατ. πολίτες από περίπου 5,7 εκατ, δικαιούχων έχουν προγραμματίσει ή έχουν κάνει την αναμνηστική δόση.

 

ΠΗΓΗ: protothema.gr