- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μάξιμος για Αχελώο: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αυτό που λέει το εννοεί!

«Το έργο του φράγματος στη Σκοπιά έχει πολλαπλή αξία. Πρώτον θα λύσει το ζήτημα ύδρευσης της πόλεως των Φαρσάλων. Δεύτερον θα δώσει προστιθέμενη αξία σε όλον τον φαρσαλινό κάμπο. Η προοπτική είναι για να αρδεύσει 120.000 στρέμματα. Ξεπερνά τον φαρσαλινό κάμπο το έργο αυτό. Θα μπορεί να αρδεύσει επίσης και περιοχές της Φθιώτιδας και της Μαγνησίας στον Αλμυρό. Άρα θα δώσει την δυνατότητα για δυναμικές καλλιέργειες, όχι απλά ξερικές καλλιέργειες, που δυστυχώς τα τελευταία χρόνια όλο και αυξάνονται στον κάμπο της Θεσσαλίας λόγω του τεράστιου υδατικού προβλήματος που αντιμετωπίζουμε». Τα παραπάνω τόνισε ο βουλευτής Λαρίσης της Νέας Δημοκρατίας κ. Μάξιμος Χαρακόπουλος, μιλώντας στη “ΘΕΣΣΑΛΙΑ Τηλεόραση” και στον κ. Γιάννη Κολλάτο, αναφερόμενος στην εντολή που έδωσε ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης να εκπονηθεί η μελέτη για το φράγμα της Σκοπιάς, μετά από αίτημα του Θεσσαλού πολιτικού κατά τη συνάντηση που είχαν οι δύο άνδρες στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Μάξιμος Χαρακόπουλος σημείωσε ότι λόγω του «τεράστιου προβλήματος της επιβάρυνσης των υδάτων από την νιτρορύπανση των τελευταίων δεκαετιών, η πόλη των Φαρσάλων δυστυχώς αναγκάζεται να πίνει εμφιαλωμένο νερό. Γι’ αυτό έθεσα το θέμα στον πρωθυπουργό και πραγματικά με εντυπωσίασε το ότι έγινε μια συζήτηση σε βάθος. Ο ίδιος ζήτησε κατ’ επανάληψιν διευκρινίσεις, μελέτησε τα έγγραφα που είχα μαζί μου για την ιστορία του φράγματος στον Ενιπέα και επί τόπου μίλησε με τον γενικό γραμματέα του Υπουργείου Υποδομών, τον Γιώργο Καραγιάννη, δίνοντάς του εντολή να προχωρήσει άμεσα η μελέτη». Και πρόσθεσε ότι «η περιοχή αυτή των Φαρσάλων -οι κάτοικοι το ξέρουν αλλά να το ακούσουν ευρύτερα στη Θεσσαλία- έτσι κι αλλιώς, και με την έλευση των νερών του Αχελώου όταν πραγματοποιηθεί επιτέλους η ήπια εκτροπή του ποταμού και έρθει στο θεσσαλικό κάμπο δεν προβλέπεται να ωφεληθεί. Άρα, λοιπόν, εδώ χρειάζεται ουσιαστική παρέμβαση. Ο πρωθυπουργός το κατανόησε αμέσως. Τον ενημέρωσα επίσης ότι θα είχαμε αποφύγει ένα μεγάλο μέρος της καταστροφής που προκάλεσε η ορμή του “Ιανού” στην επαρχία των Φαρσάλων εάν υπήρχε το φράγμα στο Παλιοδερλί, στη Σκοπιά. Και επιπλέον του εξήγησα ότι υπάρχει επίσης και η δυνατότητα να κατασκευαστεί και υδροηλεκτρικός σταθμός. Μένει όλα αυτά να μελετηθούν».

 

Για τα έργα του Αχελώου

Ερωτηθείς για τις πρόσφατες εξαγγελίες του πρωθυπουργού για τον Αχελώο στα Τρίκαλα, ο κυβερνητικός βουλευτής απάντησε «εγώ θα σας έλεγα ότι είμαι ικανοποιημένος και από την δημόσια τοποθέτηση του πρωθυπουργού και από την κουβέντα που είχαμε, ο οποίος μου επανέλαβε ότι προχωρούμε άμεσα στο υδροηλεκτρικό της Μεσοχώρας. Επικοινώνησα και με τον συντοπίτη μας, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον Κώστα Σκρέκα, και θα προχωρήσει άμεσα στη νέα περιβαλλοντική αδειοδότηση. Και βεβαίως θα γίνει παν δυνατόν προκειμένου να ξεπεράσουμε τα νομικά εμπόδια και για τη Συκιά, προκειμένου να έρθει το νερό του Αχελώου στον θεσσαλικό κάμπο. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από τους ανθρώπους που αυτό που λένε το εννοούν! Τουλάχιστον αυτό έχει δείξει».

 

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ

Αναφορικά με εκκρεμότητες στις πληρωμές αποζημιώσεων και κάποιες διαμαρτυρίες για τις εκτιμήσεις των ζημιών που προκάλεσε ο Ιανός, ο Μάξιμος Χαρακόπουλος είπε ότι πράγματι «πληρώθηκε ένα μέρος των ΠΣΕΑ του ’17. Πληρώθηκαν οι αμυγδαλοπαραγωγοί του δήμου Τεμπών. Εκκρεμούν αμυγδαλοπαραγωγοί και ελαιοπαραγωγοί στον νομό -το μνημόνευσα χθες και στην κουβέντα που είχαμε με τον πρωθυπουργό. Δυστυχώς, υπάρχουν ζητήματα στον ΕΛΓΑ. Είπα και στον πρωθυπουργό ότι είναι θετικό ότι προχωρά -ξεκίνησε πιλοτικά- η ψηφιοποίηση της εκτιμητικής διαδικασίας στον ΕΛΓΑ, αλλά κατά τη γνώμη μου χρειάζεται ενίσχυση ο ΕΛΓΑ. Ιδιαίτερα το υποκατάστημα στη Λάρισα που σηκώνει μεγάλο βάρος σε έναν μεγάλο νομό που αντιμετωπίζει ζημιές συχνά-πυκνά πλέον, λόγω του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Χρειαζόμαστε νέο αίμα στον ΕΛΓΑ που να είναι σε θέση να χρησιμοποιεί και τις νέες τεχνολογίες. Έλαβα κι εγώ μια εξώδικη διαμαρτυρία από παραγωγούς με πρώτο υπογράφοντα τον αντιπρόεδρο της ΠΕΝΑ τον Νίκο Παυλονάσιο. Το μνημόνευσα κι αυτό στη συνάντηση που είχα με τον πρωθυπουργό. Έχω κάνει κουβέντα και με τον Ανδρέα Λυκουρέντζο τις προηγούμενες μέρες, γιατί είχα και μεμονωμένες τέτοιες διαμαρτυρίες, αλλά χθες σας λέω είχα ένα συλλογικό αίτημα με τις υπογραφές τους και με ΑΦΜ. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός είναι γνώστης του θέματος γιατί μου είπε ότι τον πλησίασαν παραγωγοί, εκπρόσωποι αγροτών. Υπήρχαν κάποιες επιμέρους αστοχίες. Πιστεύω να αντιμετωπιστούν από τον ΕΛΓΑ το επόμενο διάστημα. Αλλά ήταν μια πρωτόγνωρη καταστροφή και μια μεγάλη πρόκληση στην οποία η πολιτεία, δεν λέω απλά η κυβέρνηση, αλλά η πολιτεία, έδωσε εξετάσεις και σε μεγάλο βαθμό τα πήγε πολύ καλά. Νομίζω η μεγάλη εικόνα είναι αυτή. Επιμέρους αστοχίες υπήρξαν. Μένει να τις δούμε και να διορθωθούν».