Με επιτυχία η άσκηση ετοιμότητας της ΕΔΑ ΘΕΣΣ σε ενδεχόμενο σεισμικής δόνησης 7R στη Λάρισα


Tags |

Με απόλυτη επιτυχία στέφθηκε η άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας που διενήργησε η ΕΔΑ ΘΕΣΣ και αφορούσε στην αντιμετώπιση πολλαπλών συμβάντων κατόπιν εκδήλωσης σεισμικής δραστηριότητας μεγέθους 7 R στην περιοχή της Θεσσαλίας, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της εταιρείας.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης σεισμική δόνηση 7R σημειώθηκε στις 22.10.2021 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 π.μ. στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με επίκεντρο την Τερψιθέα του Δήμου Λαρισαίων. Για λόγους ασφαλείας, αποφασίσθηκε άμεση εκκένωση των γραφείων της ΕΔΑ ΘΕΣΣ στη Λάρισα. Λόγω της σεισμικής δραστηριότητας, διεκόπη προσωρινά η επικοινωνία και ενεργοποιήθηκαν οι δορυφορικές συσκευές και συσκευές Tetra. Σύμφωνα με τον Αρχικό Έλεγχο Τρωτότητας, η Εταιρεία κηρύχθηκε σε «κατάσταση Γενικής Κρίσης» με   επικεφαλής τον Γενικό Διευθυντή της Εταιρείας, κ. Λεωνίδα Μπακούρα και η διαχείριση της διενεργήθηκε στο Εναλλακτικό Κέντρο.

Τα συμβάντα εκτυλίχθηκαν στα κάτωθι σημεία:

1) Στα γραφεία της Εταιρείας στη Λάρισα όπου προκλήθηκε πλημμύρα του υπογείου και εγκλωβισμός προσωπικού κατά την εκκένωση του κτιρίου, 2) στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας όπου επήλθε διαρροή σε λεβητοστάσιο 3) σε σημείο εργασιών κατασκευής παροχετευτικού αγωγού όπου προκλήθηκε πτώση ηλεκτρικών καλωδίων μέσης τάσης, 4) στην επαρχιακή οδό Λάρισας – Συκουρίου με βλάβη και διαρροή στον σταθμό διανομής IRI,

5) στη γέφυρα της Νέας Σμύρνη όπου επήλθε ρήξη στο Μεταλλοπλαστικό σύνδεσμο του δικτύου και διακοπή τροφοδοσίας της περιοχής, 6) στο σημείο εισόδου δικτύου διανομής Βόρειας Λάρισας όπου επήλθε καθίζηση της εσωτερικής περίφραξης με αποτέλεσμα την αποκάλυψη αγωγών υψηλής και μέσης πίεσης, 7) στην εσωτερική εγκατάσταση πολυκαταστήματος όπου προκλήθηκε διαρροή και ανάφλεξη.

Στο πλαίσιο της άσκησης, ενημερώθηκαν οι Αρχές, το αρμόδιο Υπουργείο, η Ρυθμιστική Αρχή, οι Μέτοχοι, οι εμπλεκόμενοι φορείς και οι καταναλωτές, ενώ ουσιαστική ήταν η συνεργασία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ με την Αστυνομική Διεύθυνση Λάρισας, την Πυροσβεστική Υπηρεσία Θεσσαλίας, τη Πολιτική Προστασία του Δήμου Λαρισαίων, τον ΔΕΣΦΑ, το ΔΕΔΔΗΕ και την Κλινική ΙΑΣΩ. Όλα τα εμπλεκόμενα μέρη συμφώνησαν ότι, τα αποτελέσματα της άσκησης θα αξιολογηθούν με στόχο τη βελτίωση του συντονισμού των απαιτούμενων ενεργειών προς όφελος των πολιτών της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μετά το τέλος της άσκησης, ο Γενικός Διευθυντής, κ. Λεωνίδας Μπακούρας ανέφερε: «η ουσιαστική συνεργασία της Εταιρείας με τα Σώματα Ασφαλείας και τους φορείς προάγουν τα θετικά αποτελέσματα της άσκησης που διενεργήθηκε φέτος, τα οποία για ακόμη μια φορά επιβεβαιώνουν την αυξημένη ετοιμότητα της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και τα υψηλά επίπεδα ασφάλειας που θέτει σε όλο το φάσμα των δραστηριοτήτων της».

Την πρωτοβουλία της ΕΔΑ ΘΕΣΣ και την υλοποίηση του ετήσιου προγραμματισμού ασκήσεων ετοιμότητας εξήραν κατά τη συμμετοχή τους ο Δήμαρχος Λαρισαίων, κ. Απόστολος Καλογιάννης, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας, κ. Βασίλης Πινακάς, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρισας, κ. Χρήστος Σιμούλης, ο Περιφερειακός Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Θεσσαλίας, κ. Ευάγγελος Φαλάρας, ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας, κ. Γεώργιος Ζαούτσος και ο Διευθυντής Κέντρου Λειτουργίας & Συντήρησης Κεντρικής Ελλάδος του ΔΕΣΦΑ, κ. Ευάγγελος Λυκούρης.

Κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων, τηρήθηκαν όλα τα μέτρα προστασίας για τον Covid – 19, από κάθε οργανωτική ομάδα.