- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με μια ξεχωριστή μουσική περφόρμανς ανοίγει η αυλαία του 37ου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου

Η σύμπραξη των πολυτάλαντων καλλιτεχνών: του καταξιωμένου μουσικού της αυτοσχεδιαζόμενης μουσικής και των κρουστών Νίκου Τουλιάτου, καθώς και του δημοφιλούς ηθοποιού και μουσικού Γιάννη Ζουγανέλη αποδεικνύεται η ιδανική «συνάντηση κορυφής» για την φετινή τελετή έναρξης του 37ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Ερασιτεχνικού Θεάτρου Καρδίτσας την Πέμπτη 17 Μαρτίου και ώρα 20:30 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο.

Σε μια περφόρμανς που παντρεύονται ο εκρηκτικός ρυθμός, το κωμικό στοιχείο, η νοσταλγία και οι αγαπημένες μελωδίες, οι καλλιτέχνες πλαισιώνονται από τους στενούς συνεργάτες τους.

Θα προηγηθούν οι χαιρετισμοί των επισήμων και αμέσως μετά θα ακολουθήσει η ξεχωριστή αυτή μουσική περφόρμανς.

Ο Νίκος Τουλιάτος συγκαταλέγεται στους αναγνωρισμένους μουσικούς της JAZZ. Βασικός συνεργάτης για περισσότερο από 30 χρόνια των Θάνου Μικρούτσικου, Μίκη Θεοδωράκη, Γιάννη Μαρκόπουλου, Χρήστου Λεοντή κ.α. μετρά διεθνείς συνεργασίες με μουσικούς ( Gunter Sommer – Herman Naehring – Mra Oma – Fredy Studer – Mark Ambrams – Michelle Vurcio – Peter Kowald – Σαβίνα Γιαννάτου – Don Parker – Ανδρέα Συμβουλόπουλο – Αnatoly Vapirof –Antony Ntotsef – Stoyan Yankoulov – Elitsa Todorova κ.α.), εικαστικούς, χορευτές, ηθοποιούς, σκηνοθέτες. Έχει παρουσιάσει παραστάσεις multi media στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και έχει γράψει μουσική για ταινίες και θέατρο. Συμμετείχε σε μεγάλα μουσικά φεστιβάλ του κόσμου. Mε προσωπική δισκογραφία που ξεπερνά τα 20 albums δημιούργησε την ομάδα κρουστών ΗΧΟΔΡΑΣΗ, με την οποία συμμετείχε το 2004  στις τελετές έναρξης και λήξης των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, μαζί με πολυπληθή ομάδα εθελοντών τυμπανιστών συλλαμβάνοντας την ιδέα της χρησιμοποίησης ως κρουστών των αντικειμένων των αθλητών . Επιχείρησε το 1993 την μεγαλύτερη ορχήστρα κρουστών με τη συμμετοχή του κοινού (30.000 άνθρωποι). Τα τελευταία 20 χρόνια πρωτοπορεί στη χρησιμοποίηση διαφόρων αντικειμένων ως κρουστά όργανα και ιδιοκατασκευές.

Ο Γιάννης Ζουγανέλης σχημάτισε μια πορεία περνώντας μέσα από τις σημαδιακές εποχές της σύγχρονης ελληνικής κουλτούρας. Με σπουδές από τη βυζαντινή μουσική έως και το Πολυτεχνείο, αναδείχθηκε σε «πολυτεχνίτη» καλλιτέχνη. Η πλούσια δισκογραφία του μετρά ασταμάτητα από το 1971 μέχρι σήμερα. Η ξεχωριστή παρουσία του στις μουσικές σκηνές που τον καταξίωσαν στην πρώιμη ελληνική αυτοσχέδια stand up comedy από την «Πέμπτη εποχή» στην Πλάκα, το «Αχ Μαρία» των Εξαρχείων έως τις σύγχρονες stage εμφανίσεις . Η διαρκής συνύπαρξη και σύμπραξη με ηθοποιούς και μουσικούς, στους οποίους πάντα ο Γιάννης Ζουγανέλης έδωσε καλλιτεχνικό «χώρο». Τα θεατρικά έργα, οι κωμωδίες του Αριστοφάνη, οι μουσικοθεατρικές παραστάσεις, οι κινηματογραφικές επιτυχίες και φυσικά οι τηλεοπτικές του δημιουργίες από τον καιρό της ΕΡΤ και σε όλες τις φάσεις της ιδιωτικής τηλεόρασης, που τον έκαναν αγαπητό και δημοφιλή στο ευρύ κοινό, σηματοδοτούν τη φήμη του και σφραγίζονται από την προσωπικότητά του. Φυσικό επακόλουθο της πηγαίας διαδρομής του ήταν η βράβευσή του από τον ΟΗΕ και τη UNICEF για τη διδασκαλία παιδιών με αναπηρία, από τους  special Olympics, η βράβευσή του για τις 500.000 πωλήσεις των έργων του παγκοσμίως, και για θεατρικούς ρόλους που υποδύθηκε. Καθηγητής και ο ίδιος στην Ακαδημία του Μονάχου δραστηριοποιείται για την έδρα ελληνικής κουλτούρας και μουσικής.

Τον Γιάννη Ζουγανέλη πλαισιώνουν στην παράσταση ο μουσικοσυνθέτης Θαλής Τριανταφύλλου, η Ευανθία Κρητικού στο τραγούδι και ο μουσικός & ερμηνευτής Αλέξανδρος Ζουγανέλης.

Σε άμεση συνέργεια με τον Νίκο Τουλιάτο ο Ιταλός performer κρουστών της μεσογειακής μουσικής Simone Mongelli !

Ο Γιάννης Ζουγανέλης προσκαλεί το θεατρόφιλο κοινό: «Θα παίξουμε, θα τραγουδήσουμε, θα γλεντήσουμε, θα σκεφτούμε, θα γελάσουμε. Ενδεχομένως και να δακρύσουμε γιατί οι αναμνήσεις είναι μερικές φορές – μέχρι δακρύων – θετικές. Σας καλώ οπωσδήποτε 17 Μαρτίου στην Έναρξη του Φεστιβάλ ερασιτεχνικών θεάτρων στη μάνα Καρδίτσα, που τους αγκαλιάζει και τους αναδεικνύει.»

Το Φεστιβάλ, που είναι αφιερωμένο στον θεατρικό συγγραφέα Ιάκωβο Καμπανέλλη και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Μαρτίου, οργανώνει η Ένωση Πολιτιστικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Θεσσαλίας-Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας, τον Δήμο Καρδίτσας, την Περιφερειακή Ένωση Δήμων (Π.Ε.Δ.) Θεσσαλίας, το Επιμελητήριο Καρδίτσας και με τη συμπαράσταση της Ιεράς Μητρόπολης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων.

Το διαγωνιστικό μέρος του Φεστιβάλ θα ξεκινήσει από την Παρασκευή 18 Μαρτίου. Θα διαγωνιστούν οχτώ συνολικά θίασοι διεκδικώντας τα βραβεία της διοργάνωσης.

Το δύσκολο έργο της Κριτικής Επιτροπής θα αναλάβουν οι:

>Γιάννης Σολδάτος, συγγραφέας, σκηνοθέτης, εκδότης

>Ευανθία Ε. Στιβανάκη, καθηγήτρια Θεατρολογίας στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, σκηνοθέτις

>Παύλος Κάβουρας, καθηγητής του Τμήματος Μουσικών Σπουδών του ΕΚΠΑ

>Αντώνης Χαλκιάς, σκηνογράφος

>Παύλος Βησσαρίου, ηθοποιός-σκηνοθέτης

 

Απευθείας μετάδοση

Για άλλη μια χρονιά, θα υπάρχει η δυνατότητα της απευθείας μετάδοσης όλων των παραστάσεων μέσω live streaming από την ιστοσελίδα της Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων (www.enpolis.gr [1]) έτσι ώστε οι όπου γης Έλληνες να μπορέσουν να ζήσουν τη μαγεία του θεάτρου.

Το «ραντεβού» με το θεατρόφιλο κοινό θα δίνεται καθημερινά στις 20:30 στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο Καρδίτσας.

Το εισιτήριο κοστίζει 5 ευρώ.