- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Με υψηλούς στόχους ξεκινά την Πέμπτη η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας στο Δήμο Καρδίτσας

Με υψηλούς στόχους και για τη φετινή χρονιά ο Δήμος Καρδίτσας συμμετέχει στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας. Η διοργάνωση κινείται στον απόηχο της πανευρωπαϊκής πρωτιάς της Καρδίτσας  μεταξύ 3.134 πόλεων. Η φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Κινητικότητας, ξεκινά την Πέμπτη 16 Σεπτεμβρίου και ολοκληρώνεται την Τετάρτη 22 του Σεπτέμβρη και είναι προσαρμοσμένη σε συνθήκες υγειονομικής κρίσης και έτσι οι εκδηλώσεις κυρίως εστιάζουν σε ανοικτούς χώρους και πάντα τηρώντας τα υγειονομικά πρωτόκολλα. Ήδη για την υλοποίηση της ΕΕΚ έχουν πραγματοποιηθεί αρκετές συσκέψεις στο Δημαρχείο με τους εμπλεκόμενους στην όλη διαδικασία. Η Καρδίτσα προσδοκά και φέτος στην διοργάνωση αξιόλογων εκδηλώσεων που έχουν ως στόχο να αναδείξουν περαιτέρω την προσπάθεια που καταβάλει ο Δήμος για περισσότερη κινητικότητα, για ασφαλέστερες μετακινήσεις των δημοτών και για περισσότερο σεβασμό στους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν προβλήματα κίνησης. Να υπογραμμιστεί ότι το προσεχές χρονικό διάστημα θα είναι καθοριστικό καθώς θα αλλάξει εικόνα ο Δήμος σε ότι αφορά την πρόσβαση στα πεζοδρόμια, αφού προβλέπεται η κατασκευή πέραν των 20 χιλιομέτρων πεζοδρομίων. Μάλιστα τα πεζοδρόμια αυτά θα κατασκευαστούν με σύγχρονες προδιαγραφές και κυρίως τηρώντας τις προδιαγραφές για τις μετακινήσεις ατόμων με ειδικές ανάγκες. Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Καταφέραμε και κατακτήσαμε την πρώτη θέση στην Ευρώπη. Ήταν μια πρωτιά που σηματοδότησε την εξωστρέφεια της πόλης και φυσικά χρειάστηκε πολύ και συστηματική δουλειά για να επιτευχθεί. Φέτος συνεχίζουμε εξίσου δυναμικά κάτω βέβαια από άλλες συνθήκες. Έχουμε πλέον ως επίσημο έμβλημα του Δήμου τον «Ουράνιο Ποδηλάτη». Έχουμε δημοπρατήσει την κατασκευή νέου ποδηλατοδρόμου επί της Ηρώων Πολυτεχνείου. Έχουμε δημοπρατήσει την κατασκευή τουλάχιστον 20 χιλ. πεζοδρομίων και ετοιμαζόμαστε να δημοπρατήσουμε και έργο που θα αφορά σε ασφαλτόστρωση όλων των κεντρικών δρόμων της πόλης. Ακόμη διεκδικούμε πιστώσεις για ένα νέο δίκτυο ποδηλατοδρόμων και ανακατασκευή όσων κατέστρεψε ο “Ιανός”.  Εδώ είμαστε λοιπόν και με συγκεκριμένες ενέργειες αλλάζουμε την Καρδίτσα, σε μια σύγχρονη αλλά ταυτόχρονα φιλική προς τους δημότες της και προς το περιβάλλον πόλη».

Το πρόγραμμα των πρώτων ημερών

Πέμπτη 16/09/2021            

 

17.00-19.30

Στο ΚΔΑΠ 2 Καρδιτσομάγουλας θα γίνει η εκδήλωση :

ΤΙΤΛΟΣ: «Με ένα φανταστικό ποδήλατο  γνωρίζω τις Ευρωπαϊκές Πρωτεύουσες»

Με αφορμή τις δυσκολίες που υπέστη  η  χώρα μας , η Ευρώπη αλλά και ολόκληρος ο πλανήτης  σε όλη τη διάρκεια της πανδημίας του COVID -19 και επειδή δε θα γίνουν μαζικές εκδηλώσεις,  είναι μια ευκαιρία για τα παιδιά του ΚΔΑΠ 2  να γνωρίσουν την Ευρώπη με ένα φανταστικό ποδήλατο με τη χρήση εποπτικού υλικού, δημιουργώντας έναν χάρτη  και κάνοντας το γύρω  της Ευρώπης με το ποδήλατό τους . Το ταξίδι  ξεκινά από τη χώρα μας, την Ελλάδα. Μέσα από το ταξίδι αυτό τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν τον πολιτισμό της κάθε  Ευρωπαϊκής χώρας, αλλά και  να μάθουν τη δυναμική και το ρόλο του ποδηλάτου στην καθημερινότητα των ανθρώπων αλλά και στο περιβάλλον αλλά και την ασφαλή – υγιής και  βιώσιμη κινητικότητα .

 

ΚΔΑΠ 4 Αρτεσιανού

Η δημιουργία ενός μουσικού παραμυθιού, στο οποίο τα παιδιά θα καλούνται να βρουν λέξεις & ήχους  που θα σχετίζονται με το ποδήλατο για να ολοκληρώσουν το παραμύθι  ( 16/9 και ώρα 17.00).

 

Παρασκευή 17/09/2021   

                  

10.00

Επίσκεψη των παιδιών του Θεοδωρίδειου Κέντρου «Ορίζοντες» και εκπαιδευτική ξενάγηση στην μόνιμη έκθεση του Μουσείου Πόλης.

 

10:00 – 12:00 π.μ.

Στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας “Λάκας Μαντζάρα” του Δήμου Καρδίτσας θα γίνει η εκδήλωση :

“Κυκλοφορώ με ασφάλεια στην πόλη” – με τα παιδιά του ΣΤ3 του 12ου Δημοτικού Σχολείου Καρδίτσας. Διαβάζουμε βιβλία για την ασφαλή μετακίνηση και τη συμπεριφορά μας μέσα κι έξω από το αυτοκίνητο, την οδική συμπεριφορά ως

ποδηλάτες και ως πεζοί. Παίζουμε διαδραστικά παιχνίδια και μιλάμε για τις καθημερινές μας συνήθειες μετακίνησης.

 

17.00-19.30

Στο ΚΔΑΠ 2 Καρδιτσομάγουλας θα γίνει η εκδήλωση :

ΤΙΤΛΟΣ: « Το Γραμματόσημο του Ποδηλάτου»

Τα παιδιά δημιουργούν εικαστικά  με την βοήθεια των εμψυχωτών του ΚΔΑΠ 2 το Γραμματόσημο του Ποδηλάτου. Αυτό το γραμματόσημο όμως δεν είναι μικρό, είναι μεγάλο!  Δε θα μπορεί να κολληθεί σε ένα γράμμα. Οι διαστάσεις του είναι 50 Χ 70 και θα είναι μοναδικό και ξεχωριστό. Μπορεί όμως να τυπωθεί με τη βοήθεια του Δήμου Καρδίτσας και ο Δήμαρχος μας με τη σειρά του, να το χαρίζει στους επισκέπτες της πόλης μας. Γιατί η Καρδίτσα είναι η κατεξοχήν ‘’Πόλη του Ποδηλάτου’’!

ΚΔΑΠ4 Αρτεσιανού:

 

Η δημιουργία ενός άλμπουμ, στο οποίο θα περιέχονται φωτογραφίες των ποδηλάτων της οικογένειας (παιδιών, παππούδων, γονιών κλπ ). Κάτω από κάθε φωτογραφία θα υπάρχουν χειρόγραφες από τα παιδιά ατομικές αναμνήσεις και ιστορίες (17/9 και ώρα 17.00).

 

Σάββατο 18/09/2021

  

11:00πμ έως 13:00μμ

 

Στην Κεντρική πλατεία Ελευθερίας από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Καρδίτσας θα υλοποιηθεί η δράση με τίτλο : Παιχνίδια δεξιοτεχνίας με το ποδήλατο.