- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μήνυμα της Σωτηρίας Μπακαλάκου για την παγκόσμια ημέρα της γυναίκας

Ο συμβολισμός της 8ης Μαρτίου παραμένει επίκαιρος και ισχυρός και είναι, ίσως, η πιο σημαδιακή ημέρα για το γυναικείο φύλο. Μια ημέρα η οποία, ουσιαστικά, αφορά στους αγώνες συνηθισμένων γυναικών, που με το θάρρος και την αποφασιστικότητά τους έγραψαν ιστορία. Και έγραψαν την Ιστορία αλλιώς.

Χρειάζεται άραγε, εν έτη 2021, μια ημέρα για τις γυναίκες; Ναι γιατί δυστυχώς οι γυναίκες εξακολουθούν να αντιμετωπίζονται με στερεότυπα και προκαταλήψεις στην οικογένεια, στην εργασιακή και κοινωνική τους ζωή ακόμα και στη Δικαιοσύνη. Η ημέρα αυτή θα παραμένει επίκαιρη μέχρι να καλυφθεί αυτό το χάσμα και θα συμβολίζει τους αγώνες που θα χρειάζεται να γίνουν για να επιτευχθεί η πλήρης και ουσιαστική ισότητα μεταξύ των δύο φύλων.

Παρόλο που οι εποχές που οι γυναίκες ήταν υποταγμένες στο αντίθετο φύλο έχουν παρέλθει, δυστυχώς ακόμα και σήμερα παλεύουμε να προσδιορίσουμε την κοινωνική μας θέση.  Τα παραπάνω βέβαια αποτελούν τους προβληματισμούς μας ως γυναίκες του δυτικού κόσμου. Γιατί  εκατομμύρια γυναίκες του πλανήτη εξακολουθούν να ζουν σε συνθήκες ευτελισμού, ανισότητας και βίας στην καθημερινότητά τους όχι ως εξαίρεση του κανόνα αλλά ως μέρος της κουλτούρας της κοινωνίας στην οποία ζουν.

Θα αναφερθώ και στην προσωπική μου εμπειρία κατα την ενασχόληση μου με τα κοινά.  Μπορεί να μην έχω αντιμετωπίσει υποτίμηση σε ακραία σημεία όμως έχω βιώσει διακρίσεις λόγω φύλου. Γιατί ο χώρος της πολιτικής είναι ακόμα σε μεγάλο βαθμό ανδροκρατούμενος και οι γυναίκες που ασχολούμαστε πρέπει να εργαζόμαστε πολλαπλά σε σχέση με τους άνδρες συναδέλφους ώστε να αποδεικνύουμε την ικανότητα και την επάρκειά μας για πράγματα που για εκείνους θεωρούνται δεδομένα.

Άνδρες-γυναίκες έχουμε όλοι την ανάγκη και το δικαίωμα να ζήσουμε σε έναν δίκαιο και ελεύθερο κόσμο όπου η βάση κάθε σχέσης θα είναι ο σεβασμός και η αποδοχή του άλλου και του εαυτού μας μέσα σε αυτήν. Σήμερα πιστεύω ότι οι γυναίκες είμαστε αποφασισμένες όσο ποτέ άλλοτε να φέρουμε την αλλαγή.  Να κάνουμε την αρχή για ένα αύριο με ισότητα, δικαιοσύνη και αλληλεγγύη ώστε να αφήσουμε στα παιδιά μας μια πιο υγιή και πολιτισμένη κοινωνία. Γιατί ο πολιτισμός και η πρόοδος προϋποθέτουν την  κοινωνική δικαιοσύνη.

 

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Msc Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας