- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού για την επέτειο απελευθέρωσης του Τυρνάβου από τον τουρκικό ζυγό

Η ιστορία διδάσκει τη ζωή. Ή θα μπορούσε. Όσο  υπάρχει ιστορική μνήμη, υπάρχει ελπίδα.  Γνωρίζοντας την ιστορία μας, κατανοούμε το παρελθόν, διδασκόμαστε  για το παρόν,  θωρακιζόμαστε απέναντι σε κινδύνους που έρχονται από το μέλλον.

Η σημασία της απελευθέρωσης και προσάρτησης του Τυρνάβου και γενικότερα της Θεσσαλίας στην μητέρα πατρίδα, δεν έγκειται μόνο στο ότι αποτέλεσε την πρώτη επέκταση των συνόρων του «ελεύθερου Ελληνισμού» σε βάρος της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και την πρώτη συγκεκριμένη υλοποίηση της «Μεγάλης Ιδέας»,  αλλά αποτέλεσε την αρχή ακόμα πιο σημαντικών εξελίξεων και ποιοτικών διαφοροποιήσεων  τόσο στον ευρύτερο βαλκανικό όσο και στον στενότερο χώρο του Ελληνισμού.

Η επέτειος των 141 χρόνων από  την απελευθέρωση του Τυρνάβου με την πανηγυρική είσοδο του ελληνικού στρατού στην πόλη είναι επέτειος ιστορικής μνήμης που μας καλεί σε αναστοχασμό και εθνική  ομοψυχία. Σήμερα που η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με κλιμακούμενες, αλλεπάλληλες κρίσεις χρειάζεται να  ενισχύσουμε το εθνικό αίσθημα αυτογνωσίας, μέσα από τη σε βάθος μελέτη  της ιστορίας, διαχρονικά. Αυτό είναι  το ηθικό χρέος μας προς τους προγόνους και η ανεκτίμητη παρακαταθήκη της γενιάς μας,  στις γενιές που έρχονται. Τιμώντας  τα 141 χρόνια από την απελευθέρωση της Τυρνάβου τιμούμε στην ουσία   διαχρονικά τις γενιές που στο πέρασμα των ετών συνέβαλαν στο να  εξελιχθεί  ο Τύρναβος στην φιλόξενη, ανοιχτή, εξωστρεφή, δυναμική, ανθεκτική  πόλη που είναι σήμερα, πόλη παραγωγής  και δημιουργίας σε όλους τους τομείς της κοινωνικής, οικονομικής, θρησκευτικής και πολιτιστικής ζωής.

Χρόνια πολλά σε όλες και  σε όλους.