- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Να παρθούν τώρα άμεσα μέτρα προστασίας των εργαζομένων, της υγείας και της ζωής τους

Διανύουμε το τρίτο κύμα καύσωνα και χιλιάδες εργαζόμενοι στο εμπόριο, ιδιαίτερα στα super markets, στις αποθήκες αλλά και άλλων εμπορικών επιχειρήσεων είναι εκτεθειμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες χωρίς να λαμβάνονται ούτε τα στοιχειώδη μέτρα προστασίας της υγείας τους.

Ακόμα και σε συνθήκες καύσωνα η εργοδοσία απαιτεί  να δουλεύουμε μέχρι τελικής πτώσης, να φορτώνουμε και να ξεφορτώνουμε εμπορεύματα ντάλα μεσημέρι στην κυριολεξία στο δρόμο, να εργαζόμαστε σε αποθήκες και σε υπόγεια χωρίς κλιματισμό με το θερμόμετρο να ξεπερνάει κατά πολύ τους 40°C. Δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις συναδέλφων που λόγω της έκθεσης τους σε αυτές τις καιρικές συνθήκες φτάνουν στο σημείο να λιποθυμούν.

Η ζωή και η υγεία μας εκτίθεται καθημερινά σε κίνδυνο για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Τα μέτρα της υγείας και της  ασφάλειας μας στους εργασιακούς χώρους η εργοδοσία τα βλέπει ως περιττό κόστος και αυτό οι εργαζόμενοι στο εμπόριο και γενικότερα το έχουμε ζήσει από πρώτο χέρι μέσα στην πανδημία με τα υγειονομικά πρωτόκολλα λάστιχο, κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της.

Για την προστασία  των εργαζομένων  σε συνθήκες καύσωνα απαιτούμε:

  1. Άμεση διακοπή των εργασιών εκφόρτωσης – παραλαβής εμπορευμάτων εκτός καταστήματος όταν η θερμοκρασία ξεπεράσει τους 38ο C
  2. Αποχή από την εργασία, όταν επικρατούν συνθήκες καύσωνα, των εργαζομένων που εντάσσονται σε ομάδες υψηλού κινδύνου (καρδιοπαθείς, πνευμονοπαθείς, διαβητικοί, νεφροπαθείς, εγκυμονούσες, κ.λπ.). Πλήρης καταβολή του ημερομισθίου.
  3. Συχνά διαλείμματα κατάλληλης διάρκειας, ανάλογα με τις συνθήκες περιβάλλοντος και τα χαρακτηριστικά της εργασίας, της έντασης εργασίας και της χρησιμοποιούμενης στολής εργασίας – ΜΑΠ, για την πρόληψη της θερμικής καταπόνησης των εργαζομένων.
  4. Περιορισμός βαριών εργασιών όταν οι συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας δημιουργούν ασφυκτικές συνθήκες.
  5. Διάθεση σε συνεχή βάση στους εργαζόμενους πόσιμου δροσερού νερού κοντά στη θέση εργασίας τους.
  6. Δημιουργία κατάλληλων κλιματιζόμενων χώρων διαλείμματος για την ανάπαυση των εργαζομένων.
  7. Ύπαρξη και λειτουργία κλιματισμού στους χώρους εργασίας όπου αυτό είναι εφικτό. (Σημειώνουμε ότι πολλές φορές η εργοδοσία, για να αποφύγει το κόστος της εγκατάστασης κλιματιστικών, προφασίζεται ότι η λειτουργία τους δεν είναι συμβατή με την παραγωγική διαδικασία.)
  8. Για τη λειτουργία των κλιματιστικών μονάδων να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται τα αναφερόμενα στην εγκύκλιο για μέτρα διασφάλισης από ιογενείς λοιμώξεις Δ1δ/ΓΠ οικ 26635/23-04-2020 (π.χ. συνεχής φυσικός αερισμός του χώρου ακόμη και με παράλληλη λειτουργία κλιματιστικών μονάδων, αποφυγή ανακυκλοφορίας αέρα κ.λπ.).
  9. Μόνωση των πηγών θερμότητας, θερμομόνωση της πλάκας ή στέγης.

Για όλα τα παραπάνω, να ληφθούν άμεσα όλα τα αναγκαία μέτρα για την ασφάλεια και την υγεία μας με ουσιαστικό έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης από τους ελεγκτικούς μηχανισμούς του κράτους. Σε αντίποδα των νόμων της κυβέρνησης που θέλει να αποδεσμευτεί από πολιτικές ευθύνες όσον αφορά τον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης και γι’ αυτό επιχειρεί να αποδυναμώσει το ΣΕΠΕ, τις επιθεωρήσεις εργασίας και τα αντίστοιχα ΚΕΠΕΚ, εμείς πρέπει να διεκδικήσουμε να παίξουν το ρόλο τους. Να δυναμώσει ο έλεγχος σε όλους τους χώρους δουλειάς.

Να υπάρχει ουσιαστική εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου από το Γιατρό Εργασίας και τον Τεχνικό Ασφαλείας και εφαρμογή από τους εργοδότες, όλων των αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων για την ουσιαστική προστασία της υγείας και ασφάλειας των εργαζομένων.

Με τη ζωή και την υγεία μας, δε θα παίξει κανείς!

Καλούμε όλους τους συναδέλφους να απευθυνθούν στο σωματείο τους. Να επιβάλουμε με τη δράση μας και τις διεκδικήσεις μας, μέτρα προστασίας της υγείας.