- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Νίκος Καρδούλας: Πότε αναμένεται να γίνει ενδημικός ο κορωνοϊός στις ΠΕ της χώρας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα μέχρι σήμερα, εκτιμάται ότι συνολικά η χώρα μας θα έχει ποσοστό ανοσίας 90% στα τέλη Μαρτίου 2022, που θα σημαίνει την έναρξη της ενδημικής φάσης του κορωνοϊού, με τις προϋποθέσεις ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχισθούν σύμφωνα με το ημερήσιο μέσο όρο του Νοεμβρίου 2021 και ότι οι μολύνσεις θα συνεχισθούν με τον ημερήσιο μέσο όρο του τελευταίου εξαμήνου.

Μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021, 3 Περιφερειακές Ενότητες (ΠΕ) της χώρας είχαν ποσοστό ανοσίας πάνω από 80%, 17 ΠΕ ποσοστό ανοσίας από 71% έως 80%, 18 ΠΕ ποσοστό ανοσίας από 66% έως 70%, 24 ΠΕ ποσοστό ανοσίας από 61% έως 65%, 11 ΠΕ ποσοστό ανοσίας από 50% έως 60% και μία ΠΕ ποσοστό ανοσίας κάτω από 50%.

 

Ανάλυση

Οι επιστήμονες παγκοσμίως θεωρούν ότι ο κορωνοϊός δεν θα εξαφανιστεί, αλλά κάποια στιγμή θα γίνει ενδημικός. Σύμφωνα με παγκόσμιες μελέτες,ένας ενδημικός ιός είναι σχετικά σταθερός σε μεγάλο βαθμό σε έναν πληθυσμό και για να εισέλθει μία περιοχή στην «Ενδημική Φάση», θα πρέπει να υπάρχουν αντισώματα πάνω από 90%στο σύνολο του πληθυσμού, τα οποία αποκτώνται είτε με τον εμβολιασμό, είτε με τη μόλυνση από τον ιό.

Συμπεράσματα

Όσον αφορά τα ποσοστά ανοσίας μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου 2021 συμπεραίνεται:

Με τις προϋποθέσεις ότι οι εμβολιασμοί θα συνεχισθούν σύμφωνα με το ημερήσιο μέσο όρο του Νοεμβρίου 2021 και ότι οι μολύνσεις θα συνεχισθούν με τον ημερήσιο μέσο όρο του τελευταίου εξαμήνου, εκτιμάται συνολικά ότι η χώρα μας θα έχει ποσοστό ανοσίας 90% στα τέλη Μαρτίου 2022, με διαφοροποιήσεις ανά ΠΕ όπως:

 

 

Γράφει ο Νίκος Καρδούλας, Αγρονόμος Τοπογράφος Μηχανικός του Ε.Μ.Π., MSc στην Αγγλία, πρώην καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και Συνταγματάρχης ε.α.