- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Νομός Καρδίτσας μετράει τις πληγές του

Μνήμες «Ιανού» έζησε για δυο περίπου δυο εικοσιτετράωρα ο Νομός Καρδίτσας αφού το σφοδρό κύμα κακοκαιρίας «Διομήδης» άφησε πίσω του πολλά και σημαντικά προβλήματα.

Η νύχτα της Τρίτης ήταν κυριολεκτικά μια νύχτα αγωνίας αφού τα ποτάμια είχαν φουσκώσει και όλες οι αρμόδιες αρχές βρίσκονταν σε συνεχή επαγρύπνηση.

Τη μεγαλύτερη αγωνία έζησε ο Παλαμάς και ειδικότερα οι Κοινότητες Κοσκινά και Ψαθοχώρας που χρειάστηκε να εκκενωθούν, με τους κατοίκους να ΄΄φυγαδεύονται΄΄ αργά το βράδυ προκειμένου να προστατευτούν.

Η επόμενη μέρα (Τετάρτη) ευτυχώς ήταν πολύ καλύτερη από πλευράς καιρικών συνθηκών, οι βροχοπτώσεις που έπληξαν τα πεδινά σταμάτησαν και έτσι άρχισαν να μειώνονται και οι στάθμες των ποταμών.

Η Περιφέρεια Θεσσαλίας και οι έξι Δήμοι του Νομού, όπως και όλες οι εμπλεκόμενες υπηρεσίες, άρχισαν μια τιτάνια μάχη για να θέσουν την κατάσταση υπό έλεγχο και να αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα προβλήματα που είχαν δημιουργηθεί.

Σπίτια, καλλιεργήσιμες εκτάσεις και λοιπές εγκαταστάσεις πλημμύρισαν, η Ανατολική και Δυτική Αργιθέα έμεινε δια δεύτερη ημέρα χωρίς ρεύμα, γέφυρες καταστράφηκαν, οδικές συνδέσεις και προσβάσεις χρήζουν άμεσης αποκατάστασης.

Ας δούμε αναλυτικά τα κυριότερα προβλήματα ανά Δήμο του Νομού μας ξεχωριστά.

Δήμος Αργιθέας

Η Ανατολική και η Δυτική Αργιθέα παρέμειναν χωρίς ρεύμα για δεύτερη συνεχόμενη μέρα και αυτό ήταν και το κυριότερο πρόβλημα.

Το ύψος του χιονιού στους αυχένες του Τυμπάνου και του Αγίου Νικολάου ξεπέρασε το ένα μέτρο.

Μηχανήματα επεμβαίνουν συνεχώς σε όλη την περιοχή.

Δήμος Καρδίτσας

Στο Δήμο Καρδίτσας άρχισε σταδιακά να εκτονώνεται η συσσώρευση των υδάτων στον ποταμό Καράμπαλη, όπου υπήρχε πολύ μεγάλη ανησυχία, και η κατάσταση τέθηκε υπό έλεγχο.

Λήξη συναγερμού σήμανε και για τον οικισμό της Μαύρικας όπου υπήρχε η πιθανότητα να χρειαστεί εκκένωση.

Υπό έλεγχο η κατάσταση και στον ποταμό Λείψιμο όπου οι κάτοικοι των Αγίων Θεοδώρων έζησαν μια νύχτα αγωνίας.

Δήμος Λ. Πλαστήρα

Στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα συνεχίζεται η μάχη του αποχιονισμού και τα σημεία όπου χρειάστηκε να δοθεί μεγάλη έμφαση ως προς την πρόσβαση ήταν το Νεοχώρι, ο Καρβασαράς, ο Μπελοκομίτης, Καρίτσα.

Ζημιές υπήρξαν σε ορισμένα σημεία και στο δίκτυο της ΔΕΗ, ενώ δεν έλειψαν και οι καταπτώσεις.

Δήμος Μουζακίου

Στο Δήμο Μουζακίου παραμένει το πρόβλημα προσβασιμότητας από Μαγούλα προς Μαγουλίτσα και προς Μεγάλα Καλύβια.

Πρόβλημα παρουσιάστηκε και στη γέφυρα του δρόμου που οδηγεί προς Αμυγδαλή – Ελληνόκαστρο και όπου θα χρειαστούν παρεμβάσεις αποκατάστασης.

Δήμος Παλαμά

Στο Δήμο Παλαμά, ευτυχώς, η στάθμη του ποταμού Καλέντζη άρχισε να μειώνεται και κάπως έτσι αποφεύχθηκαν τα χειρότερα για τους κατοίκους του Κοσκινά και της Ψαθοχώρας που χρειάστηκε να εκκενώσουν τις περιοχές τους.

Δήμος Σοφάδων

Στην Κυψέλη του Δήμου Σοφάδων το νερό μπήκε στα σπίτια των κατοίκων αφού και εκεί η βροχόπτωση δημιούργησε αρκετά προβλήματα.

Στα ορεινά, και συγκεκριμένα στη Ρεντίνα όπου χιόνισε, υπήρξε πρόβλημα στην ηλεκτροδότηση.

 

198 μηχανήματα, 11.000 τόνοι αλατιού σε όλη τη Θεσσαλία

Τα προβλήματα που έφερε η κακοκαιρία «Διομήδης» στη Θεσσαλία δοκίμασαν τα όρια της περιφέρειας. Οι έντονες βροχοπτώσεις ανέβασαν επικίνδυνα τις στάθμες των ποταμών.

Για την αντιμετώπιση των προβλημάτων – είτε από τις βροχές είτε από τις συνεχιζόμενες χιονοπτώσεις – όλες οι υπηρεσίες της Περιφέρειας Θεσσαλίας είναι επί ποδός με 198 μηχανήματα και 11.000 τόνους αλατιού, σημειώνει το GRTimes.gr.

Την κατάσταση που επικρατεί περιέγραψε ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Αγοραστός στον Real Fm 107,1:

«Στις 11.01.2022 ήμασταν στα όριά μας», είπε ο κ. Αγοραστός αναφερόμενος στη μεγάλη πίεση που δέχτηκαν τα ποτάμια με ορατό τον κίνδυνο της υπερχείλισης.

«Κινούμασταν οριακά. Η στάθμη είχε ανεβεί σε όλα τα ποτάμια», τόνισε ο ίδιος, εξηγώντας τις προληπτικές εκκενώσεις οικισμών.

Σύμφωνα με τον Περιφερειάρχη, παρά τη σφοδρότητα με την οποία «χτύπησε» τη Θεσσαλία ο «Διομήδης» οι καταστροφές δεν ήταν πολλές διότι λειτούργησαν τα αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν από την Περιφέρεια.

Αυτή τη στιγμή, όπως είπε ο κ. Αγοραστός, γίνεται αγώνας δρόμου για να αποκατασταθούν τα προβλήματα ηλεκτροδότησης που υπάρχουν και σήμερα (σ.σ. 12.01.2022) σε ορεινές περιοχές, ενώ η Περιφέρεια είναι σε ετοιμότητα στους δρόμους με 198 μηχανήματα και 11.000 τόνοι αλατιού.

 

Που χρειάζονται αλυσίδες και προσοχή σε όλο το οδικό δίκτυο της Καρδίτσας

Στο μεταξύ, από τη Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας ανακοινώνεται ότι, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, η κατάσταση στο οδικό δίκτυο της Περιφέρειας Θεσσαλίας, στην Καρδίτσα, έχει ως εξής:

– Απαιτούνται αντιολισθητικές αλυσίδες λόγω χιονόπτωσης και απόκρημνης περιοχής στα εξής σημεία:

α) από 38ο  χλμ.- διασταύρωση  Οξυάς έως 81ο  χλμ Επαρχιακής  οδού  Καρδίτσας – Άρτας (γέφυρα Αχελώου – όρια με νομό Άρτας),

β) από 9ο έως 47ο χλμ Επαρχιακής οδού Μουζακίου – Στεφανιάδας (Βρύση Αλαμανή-Τ.Κ. Στεφανιάδας),

γ) από 9ο χλμ (Δ/ση Τ.Κ.Κρυοπηγής – Λίμνης Πλαστήρα) Επαρχιακής οδού Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα,

δ) από 16ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας – Φράγματος Ν.Πλαστήρα (μέσω Μοσχάτου),

ε) από 25ο χλμ Επαρχιακής Οδού Καρδίτσας – Φράγματος (μέσω Καλλίθηρου),

στ) στην επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Φράγμα Λίμνης Πλαστήρα (μέσω Νεοχωρίου) από 35ο χιλιόμετρο  στο δευτερεύον οδικό δίκτυο και εντός οικισμών

α) 2ο χλμ. Μαγουλίτσας – Μαγούλας,

β) γέφυρα Αμυγδαλής -Ελληνόκαστρου,

γ) 2.400 χ/θ επαρχιακής οδού Μαγούλας Καρδίτσας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και

δ) ε.ο. Σοφάδων- Καρποχωρίου, στις ανώνυμους οδούς  που οδηγούν στο δάσος Ανωγείου, στην ε.ο. Φιλία-Μελισσοχωρίου και στην ε.ο. Σοφάδων – Αγ. Παρασκευής,

ε) στην είσοδο Αγ.Θεοδώρου από Ε.Ο. Καρδίτσας – Λαμίας,

στ) στην Επαρχιακή οδό Σταυρού – Αγ.Θεοδώρου (βοηθητική οδός) και

ζ) στην Επαρχιακή οδό Καρδίτσας – Προδρόμου η κυκλοφορία διεξάγεται μέσω νέας γέφυρας Καλέντζη από νέα γέφυρα Καλέντζη έως Πρόδρομο (πρώην ζωοαγορά),

η) 3ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Βλοχού – Αγίου Δημητρίου,

θ) 4ο χλμ. Επαρχιακής Οδού Ιτέας – Πέτρινου,

ι) 1ο χλμ Επαρχιακής οδού Γοργοβιτών – Μυρίνης,

κ) 1ο χλμ επαρχιακής οδού Ηλιά Δήμου Παλαμά – Μικρού Βουνού Δήμου Κιλελέρ και

λ) 3ο χλμ επαρχιακής οδού Κόρδας Καρδίτσας  – Κλοκοτού Τρικάλων.

Η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλίας θα ενημερώνει συνεχώς για τις συνθήκες που επικρατούν στο οδικό δίκτυο και συστήνει στους οδηγούς να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.

 

Η κακοκαιρία Διομήδης χτύπησε κυρίως τη Θεσσαλία

Την ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας «χτύπησε» η κακοκαιρία «Διομήδης» κάτι που ανέφερε και ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης σε εκπομπή του Τ/Σ Mega. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ/ΜΠΕ ο κ. Στυλιανίδης γνωστοποίησε ότι ο όγκος νερού σε χιλιοστά έχει φτάσει πάνω από τα 120 χιλιοστά σε περιοχές της Μαγνησίας την ώρα που στην Αττική σε ετήσια βάση πέφτουν 400 χιλιοστά βροχής τον χρόνο. Σχετικά με την υπόλοιπη Θεσσαλία ανέφερε ότι πραγματοποιήθηκαν κάποιες προληπτικές απομακρύνσεις. «Ζητήσαμε από κάποια χωριά να απομακρυνθούν οι κάτοικοι, κι αυτό έγινε με τάξη και ασφάλεια. Την ίδια στιγμή εξαιτίας του σωστού συντονισμού που έγινε και της προεργασίας / ετοιμότητας σε ρέματα, περιορίστηκαν οι επιπτώσεις και τα προβλήματα από αυτά τα φαινόμενα. Εκτιμούμε ότι το φαινόμενο θα κατέβει προς τα κάτω, θα εξελιχθεί σε Φωκίδα και Βοιωτία γι αυτό είμαστε και σε επαφή με τις εταιρείες να αφήσουμε ανοιχτές τις οδούς γιατί έρχεται και χιόνι και ελπίζουμε ότι θα συνεχίσουμε με τον ίδιο αποτελεσματικό συντονισμό ώστε να περιορίσουμε τα προβλήματα», σημείωσε ο κ. Στυλιανίδης.

Ο υπουργός τόνισε ότι βρίσκονται σε επαγρύπνηση και επιφυλακή και κάλεσε τους πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες που εκδίδουν οι αρμόδιες αρχές. Αναφερόμενος στο 112 είπε ότι πρόκειται για ένα σημαντικό εργαλείο που δεν έχει σταλεί μόνο στη Θεσσαλία αλλά και σε περιοχές της Εύβοιας και στις βόρειες Σποράδες. «Πρέπει να ακολουθούν την οδηγία του 112 για περιορισμό των μετακινήσεων καθώς υπάρχει πολύ βροχή. Μάλιστα εξαιτίας του χιονιού που άρχισε να πέφτει και του νερού, θα έχουμε μεγαλύτερη απορροή όσο εξελίσσεται η μέρα. Γι αυτό περιορισμός μετακινήσεων οπωσδήποτε. Όποιος χρειαστεί οποιαδήποτε ανάγκη ή καταφεύγει στο 112 ή σε τοπικές αστυνομικές αρχές. Ήδη η Πυροσβεστική, η Aστυνομία, η Πολιτική Προστασία είναι διεσπαρμένη σε διάφορους χώρους έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα», υπογράμμισε ο κ. Στυλιανίδης.

 

Η πρόγνωση για την Πέμπτη

Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη και κατά τόπους στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές ή χιονόνερο. Λίγα χιόνια θα πέσουν στα ορεινά, αλλά και σε ημιορεινές περιοχές της κεντρικής χώρας, ενώ ενδέχεται πρόσκαιρες χιονοπτώσεις να σημειωθούν και σε περιοχές της Θεσσαλίας και της κεντρικής Στερεάς με χαμηλό υψόμετρο. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα περιοριστούν στη νότια νησιωτική χώρα.

Στις υπόλοιπες περιοχές γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις κυρίως τις πρωινές ώρες.

Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο 8 και τοπικά 9 μποφόρ, με μικρή εξασθένηση τη νύχτα.

Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα. Στα βόρεια δεν θα ξεπεράσει τους 3 με 5 βαθμούς, στο Ιόνιο και τα δυτικά ηπειρωτικά τους 10 με 11, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά και το κεντρικό Αιγαίο τους 6 με 8, ενώ στις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα θα φτάσει έως τους 12 με 14 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί στα ηπειρωτικά κυρίως τις πρωινές και βραδινές ώρες, ο οποίος στα βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρός.