- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας για το νέο νόμο για την ιατρικώς υποβοηθούμενη αναπαραγωγή

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και οι ομάδες γυναικών Καλλιθήρου και Ταμασίου (μέλη ΟΓΕ) καταγγέλλουν το νόμο για την Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, που έφερε η κυβέρνηση της ΝΔ κι υπερψηφίστηκε και από το ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ, έχοντας την ουσιαστική συναίνεση του ΣΥΡΙΖΑ και της Ελλ. Λύσης, που ψήφισαν “παρών”.

Πρόκειται για νόμο που η βασική του επιδίωξη είναι η επέκταση του πεδίου κερδοφορίας των επιχειρηματικών κολοσσών που έχουν κυριαρχήσει στον τομέα αυτό, μέσω της ενίσχυσης της “πελατείας” τους και της παραπέρα ανάπτυξης του “αναπαραγωγικού” ιατρικού τουρισμού.

Είναι πρόκληση να παρουσιάζεται η σημερινή κυβέρνηση ως υπέρμαχη των “δικαιωμάτων των γυναικών”, τη στιγμή που και με το νέο νόμο οι ανάγκες και η στήριξή τους για τεκνοποίηση παραμένουν στις “ελληνικές καλένδες”.

Γι αυτό:

Δεν δεχόμαστε οι σύγχρονες δυνατότητες που έχει δημιουργήσει η εξέλιξη της επιστήμης, όπως η Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, οι τράπεζες ωαρίων να είναι εμπορευματοποιημένες κι απαγορευμένες για τις νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια.  Να είναι υποχρεωμένες να χρυσοπληρώνουν το υπέρογκο κόστος τους, καθώς ο τομέας αυτός αποτελεί φιλέτο των επιχειρηματικών ομίλων και με το νέο νόμο ευκαιρία για νέα κέρδη. Γι αυτό από τις περίπου 55 μονάδες Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και τράπεζες κρυοσυντήρησης που λειτουργούν στη χώρα μας, μόλις 7 είναι δημόσιες.

Δεν ανεχόμαστε  η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων να τορπιλίζει κάθε δυνατότητα συνδυασμού εργασίας και μητρότητας. Να μας καταδικάζει στην ανεργία, στην κακοπληρωμένη δουλειά. Να μας αφήνει έρμαια στην εργοδοτική βία και αυθαιρεσία που μας απολύει όταν μείνουμε έγκυες ή μας βάζει να υπογράψουμε χαρτί ότι δεν θα κάνουμε οικογένεια για να προσληφθούμε. Οι απάνθρωπες συνθήκες εργασίας και ζωής και η πολιτική  που λογαριάζει την προστασία της μητρότητας ως “κόστος” για το κράτος, και εμπόδιο στην ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων μας υποχρεώνουν να  μεταθέτουμε συνεχώς την απόφαση να κάνουμε οικογένεια.

Δεν συμβιβαζόμαστε να παρουσιάζεται ως ζήτημα ατομικής ευθύνης και ικανότητας της γυναίκας η «επιλογή» ανάμεσα στην «επαγγελματική ανέλιξη» και στη δημιουργία οικογένειας.

Αποκαλύπτουμε ότι ο νόμος αυτός αποτελεί ακόμα μία προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης, όπως και των προηγούμενων, να διαχειριστούν τα αδιέξοδα που γεννάει η πολιτική τους, που έχει στόχο την αύξηση της γυναικείας απασχόλησης για να κάνει πιο ανταγωνιστικούς και κερδοφόρους τους επιχειρηματικούς ομίλους, χωρίς όμως μέτρα προστασίας της μητρότητας και στήριξης της οικογένειας.

Σήμερα τον 21ο αιώνα υπάρχει η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η τεχνολογική πρόοδος και τα επιστημονικά επιτεύγματα για τη βελτίωση της ζωής και της υγείας όλων των γυναικών  και των νέων ζευγαριών. Γι αυτό δυναμώνουμε την πάλη μας για ό,τι είναι σύγχρονο και αναγκαίο για όλες οι γυναίκες.

Διεκδικούμε :