- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας συναντήθηκε με τη Διοικήτρια του Νοσοκομείου

Αντιπροσωπεία του Συλλόγου Γυναικών Καρδίτσας αποτελούμενη από την πρόεδρο Λήδα Αγγέλου και το μέλος του ΔΣ Δώρα Μπριλάκη συναντήθηκαν με τη διοικήτρια του νοσοκομείου Καρδίτσας και έθεσαν υπόψη της σημαντικά θέματα που αφορούν την υγεία των γυναικών του Νομού. Έθεσαν με επιτακτικό τρόπο την λειτουργία του μαστογράφου με την πρόσληψη εξειδικευμένου προσωπικού και τα προβλήματα της μαιευτικής που οφείλονται στην έλλειψη προσωπικού.

Η διοικήτρια ενημέρωσε ότι έχει κάνει ενέργειες για την πρόσληψη ακτινολόγων.

Το υπόμνημα που κατατέθηκε είναι το παρακάτω: 

Ανάμεσα στα πολλά προβλήματα του δημόσιου συστήματος υγείας που αναδείχτηκαν πιο έντονα με αφορμή την πανδημία, υπάρχει και αυτό των σοβαρών ελλείψεων στον τομέα της πρόληψης του καρκίνου του μαστού, εδώ και χρόνια, με ευθύνη των κυβερνήσεων Ν.Δ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ και χρειάζονται άμεση αντιμετώπιση.

Το Νοσοκομείο Καρδίτσας, αν και έχει ψηφιακό μαστογράφο, τελευταίας τεχνολογίας, δεν λειτουργεί λόγο της μεγάλης υποστελέχωσης του ακτινοδιαγνωστικού τμήματος σε ακτινοδιαγνώστες και τεχνολόγους ακτινολόγους. Γίνονται μία ή δύο φορές την εβδομάδα μαστογραφίες από μη ψηφιακό σε κινητή μονάδα, που βρίσκεται στο προαύλιο του Νοσοκομείου.

Αποτέλεσμα οι γυναίκες και στη Καρδίτσα αναγκάζονται να πληρώνουν από τη τσέπη τους για τον προληπτικό έλεγχο της μαστογραφίας ή δεν τον κάνουν καθόλου.

Το υπάρχον εξειδικευμένο προσωπικό που υπηρετεί αυτή την στιγμή στο νοσοκομείο, δεν αρκεί για να λειτουργήσει ο μαστογράφος. Είναι υπεύθυνο για ακτινογραφίες, μαγνητικές, αξονικές κ.λ.π. Την περίοδο αυτή μάλιστα στο τμήμα δεν γίνονται ούτε εφημερίες το Σαββατοκύριακο και οι ανάγκες καλύπτονται από το αντίστοιχο τμήμα των Τρικάλων.

Ο Σύλλογος Γυναικών Καρδίτσας και οι Ομάδες Γυναικών Σέκλιζας και Ταμασίου διεκδικούν:

-Τον εξοπλισμό και την στελέχωση του τμήματος Ψηφιακής Μαστογραφίας του Νοσοκομείου της Καρδίτσας, για τον συστηματικό δωρεάν προληπτικό έλεγχο όλων των γυναικών. Δεν αρκούν για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των γυναικών τα κάθε είδους αντίστοιχα προγράμματα που εξαγγέλθηκαν.

-Να λειτουργήσει Ιατρείο Καρκίνου Μαστού στο Νοσοκομείο.

-Να συνταγογραφείται και να γίνεται δωρεάν η ψηφιακή μαστογραφία, πάντα και ανεξάρτητα από τυχών επιδοτούμενα προγράμματα που μπορεί να πραγματοποιούνται κατά περιόδους.

-Να γίνεται μοριακός έλεγχος σε γυναίκες που ανήκουν σε ομάδα υψηλού κινδύνου.

-Να προκηρυχθούν και να καλυφθούν οι κενές θέσεις ακτινολόγων και Χειριστών Τεχνολόγων Ιατρικών Συσκευών, στο Νοσοκομείο της Καρδίτσας.

-Να μονιμοποιηθούν οι επικουρικοί γιατροί ακτινολόγοι και οι συμβασιούχοι εργαζόμενοι που καλύπτουν κρίσιμες ανάγκες λειτουργίας των ακτινοδιαγνωστικών Τμημάτων.

-Πλήρη στελέχωση της μαιευτικής κλινικής με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για την κάλυψη των αναγκών των γυναικών που γεννούν στο νοσοκομείο.

-Να στελεχωθούν με γυναικολόγους όλα τα Κέντρα Υγείας.