- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ο Β. Κρανιάς για την ειδική Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας για τον Απολογισμό Πεπραγμένων

Η Ειδική Δημόσια Συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρδίτσας συμπίπτει με την πιο άγρια επίθεση των τελευταίων δεκαετιών σε βάρος του λαού μας. Πρόκειται για προσχεδιασμένη και αποφασισμένη στρατηγική, που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις και συγκυβερνήσεις των αστικών κομμάτων, με οποιαδήποτε διάταξη και σειρά μέχρι σήμερα στον αναμικτήρα της αστικής τάξης,κατά περίπτωση, ανάλογα με τη συνταγή του μάγειρα εξυπηρετεί την εξουσία του κεφαλαίου.

Με πρόσχημα την καπιταλιστική κρίση πριν, την πανδημία τώρα,ισοπεδώνονται όσα δικαιώματα του λαού, των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας, είχαν γλυτώσει μέχρι τώρα με τη βοήθεια λαϊκής πάλης.

H τωρινή κυβέρνηση της ΝΔ, μαζί με την Ευρωπαϊκή Ένωση – και τους διεθνείς ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς, συνεχίζει το σκληρό αντιλαϊκό πρόγραμμα με πρόσχημα «σωτηρία της χώρας» με διαφορετικό όνομα, όπως κάθε κυβέρνηση άλλωστε…. Στην πραγματικότητα η ίδια η ζωή δείχνει ότι το «σχέδιο σωτηρίας» δεν αφορά τη σωτηρία του λαού, αλλά την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρήσεων και την διάσωση, του σάπιου πλέον, αστικού πολιτικού συστήματος στη χώρα μας αλλά και αλλού. Γιαυτό και δίνονται δισεκατομμύρια ευρώ κάθε χρόνο για πολεμικές δαπάνες και επεμβάσεις σε όποια χώρα ελέγχουν ή θέλουν να ελέγξουν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί που συμμετέχει η χώρα μας…

Η χρεοκοπία του λαού, λοιπόν, είναι προϋπόθεση για να βγει από την κρίση το αστικό πολιτικό σύστημα και ο καπιταλισμός.

Δεν χρειάζονται αναλύσεις περισπούδαστες: τα λαϊκά στρώματα στο δήμο  μας ζουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα της καπιταλιστικής κρίσης και τη διαχείρισης της πανδημίας με βάση τις συνταγές είτε των ‘’ειδικών’’  εκπροσώπων των βιομηχάνων είτε των ‘’ειδικών’’ εκπροσώπων των φαρμακοβιομηχάνων. Η ανεργία στην περιοχή μας σπάει κόκκαλα, ιδιαίτερα στη νεολαία ξεπέρασε κάθε όριο αντοχής!

Δεν βρήκαμε όμως στις μακροσκελείς εισηγήσεις δημάρχου και αντιδημάρχων ούτε μια φορά τις λέξεις ανεργία, φτώχεια, απολύσεις, πληθωρισμός, ακρίβεια!

Δεκάδες σελίδες περιγραφής των κατορθωμάτων της δημοτικής αρχής της ΝΔ και δεν χώρεσε ούτε μια αναφορά στα πραγματικά προβλήματα των καρδιτσιώτικων οικογενειών και των παιδιών τους!

Γιατί άραγε;

Προφανώς γιατί συμφωνούν με τηνκυβέρνηση και τους εργοδότες!

Την ίδια ώρα προωθούνται και στηρίζονται οι άξονες αυτής της πολιτικής και σε αγαστή συμφωνία με την τάχα αντιπολίτευση των ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑΙΩΝ υλοποιούνται τα «περίφημα» προγράμματα αναδιανομής της φτώχειας με τους εξευτελιστικούς μισθούς – επιδόματα των 300 και των 500 ευρώ, υλοποιώντας θέσεις εργασίας των δύο, των 5, των 8μηνών, ακόμα και των 2 ωρών τη μέρα!

Αυτά είναι τα έργα της δημοτικής αρχής της ΝΔ, αλλά και της αντιπολίτευσης των ΠΑΣΟΚΟΣΥΡΙΖΑΙΩΝ (ως προηγούμενη δημοτική αρχή αλλά και ως αντιπολίτευση τώρα) για την ανακούφιση των συνδημοτών μας.

Ουσιαστικά παίζουν με τον πόνο χιλιάδων ανέργων και των οικογενειών τους και τους εκμεταλλεύονται και ψηφοθηρικά. Ταυτόχρονα οι αυτοαπασχολούμενοι (έμποροι, επαγγελματίες, βιοτέχνες) υπερχρεωμένοι οδηγούνται κάθε μέρα στο κλείσιμο των επιχειρήσεών τους.

Ίδια και χειρότερη είναι η κατάσταση στον πρωτογενή τομέα της οικονομίας, που έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση του ξεκληρίσματος των μικρομεσαίων αγροτών και κτηνοτρόφων, τα ελλείμματα, τη διατροφική εξάρτηση, την παράδοση στο μεγάλο κεφάλαιο της αγροτικής γης, των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, του δασικού πλούτου. Τα προβλήματα αυτά θα πολλαπλασιαστούν με τη νέα ΚΑΠ, το μητρώο αγροτών, την ιδιωτικοποίηση του ΕΛΓΑ, κλπ

Οι πλημμύρες του Ιανου έδωσαν χαριστική βολή στους αγρότες και μικροεπιχειρηματίες του νομού μας. Αν δεν σταματήσουμε αυτήν την εξέλιξη οι μικρομεσαίοι αγρότες και οι μικροεπαγγελματίες θα οδηγηθούν στο ολοκληρωτικό ξεκλήρισμα και τον αφανισμό.

Οι πόροι των διάφορων προγραμμάτων, ΕΣΠΑ κλπ, το 90% καταλήγουν στις μεγάλες επιχειρήσεις.

Καμιά διοικητική αναδιάρθρωση δεν μπορεί να αντιμετωπίσει τις αιτίες της καπιταλιστικής κρίσης, τις αντιλαϊκές συνέπειες της, εφόσον το κουμάντο το έχει η εξουσία των μονοπωλίων.

Η νέα διοικητική δομή, οξύνει την ανισότητα, εντείνει την ερήμωση της υπαίθρου. Οδηγεί,όπως συχνά ομολογεί και η δημοτική αρχή, ξεκάθαρα στη δραστική περικοπή της κρατικής χρηματοδότησης και των αναγνωρισμένων οφειλών προς την Τοπική Διοίκηση.

Αποδεικνύεται ότι είχαμε δίκιο ως Λαϊκή Συσπείρωση και ως κόμμα όταν λέγαμε για το ρόλο και το χαρακτήρα του ‘’Καποδίστρια’’, του «Καλλικράτη», του ‘’Κλεισθένη΄΄ κλπ νόμων, ότι εντάσσονται στα πλαίσια της καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης που έχει ως αποστολή την προώθηση και εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής στην Τοπική και Περιφερειακή Διοίκηση.Τα όσα ζούμε  είναι αρκετά πλέον για να αναγνωρίσουν οι πάντες ότι έχουμε δίκιο.

Στην πραγματικότητα το σύνολο των αποφάσεων του δήμου –  ανεξάρτητα από τις προθέσεις της κάθε φορά πλειοψηφίας των τελευταίων χρόνων– διευκολύνει και ενισχύει την επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς, όπως οι Α.Π.Ε., ο Τουρισμός, η Διαχείριση Απορριμμάτων.Στην ίδια κατεύθυνση λειτουργεί και η διαχείριση του ΕΣΠΑ, αλλά και άλλων ανάλογων προγραμμάτων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο επί της ουσίας είναι ένα όργανο που «υποχρεώνεται» στο να διεκπεραιώνει κατευθύνσεις και προειλημμένες αποφάσεις, πέραν του ότι απαξιώθηκε με την μεταφορά των σημαντικών αρμοδιοτήτων στις επιτροπές που η κυβέρνησή της ΝΔ έδωσε πλαστή πλειοψηφία.

Καμιά ιεράρχηση- καμιά πρωτοβουλία για σχεδιασμό για τα μεγάλα ζητήματα που αφορούν το δήμο…

Καμιά συζήτηση για έργα υποδομής που είναι αναγκαία για την περιοχή και τις λαϊκές ανάγκες, όπως η αντιπλημμυρική προστασία, η κατασκευή αρδευτικών έργων και φραγμάτων, η αντισεισμική θωράκιση, η πυρασφάλεια, η λαϊκή στέγη, κ.ά. Το απέδειξε περίτρανα, δυστυχώς, ο Ιανος πριν ένα χρόνο και το μαρτυρούν ακόμα, και θα το μαρτυρούν, δυστυχώς, για πολλά ακόμα χρόνια, οι ανοιχτές πληγές….

Με την ‘’πλασματική’’ θα λέγαμε πλειοψηφία που υπάρχει στο δημοτικό συμβούλιο, ενισχύεται η λογική της ανταποδοτικότητας, της ιδιωτικοποίησης και της εμπορευματοποίησης υπηρεσιών και έργων, της ανατροπής και διάλυσης των εργασιακών σχέσεων των εργαζομένων.

Σε αυτό συμβάλει και ο αντιδραστικός κανονισμός λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου, που από κοινού συμφώνησαν σε κεντρικό επίπεδο οι δυνάμεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ με αποτέλεσμα να φιμώνονται οι φωνές και ο έλεγχος από την μειοψηφία. Η ειδική ‘’συνεδρίαση’’ για τον Απολογισμό που προβλέπει ο κανονισμός, με τις μακροσκελείς τοποθετήσεις αντιδημάρχων και δημάρχου, ήταν ουσιαστικά μια θεατρική παράσταση γι’ αυτό και δεν πήραμε μέρος…Αυτό απέδειξε και η φωτογραφική πλαισίωση των εισηγήσεων – μόνο η μουσική υπόκρουση έλλειπε για να γίνει κυριολεκτικά θεατρική η εκδήλωση….

Η υλοποίηση των κεντρικών επιλογών του κράτους μέσα από το δήμο τελικά λειτουργούν σε βάρος των λαϊκών στρωμάτων και αυτό προκύπτει καθημερινά μέσα από διάφορες κατευθύνσεις:

… ακόμα και σήμερα, 12 μήνες μετά, στην πόλη και στα χωριά, ιδιαίτερα στα ορεινά, υπάρχουν τεράστια προβλήματα και δεν φαίνεται λύση στο ορατό μέλλον… …

Δεν υπάρχει ούτε ένα έργο ή δράση, της τωρινής δημοτικής αρχής της ΝΔ ή και της προηγούμενης δημοτικής αρχής του ΠΑΣΟΚ, που να είναι σημαντικό και να δίνει κάποια λύση στα προβλήματα που σχετίζονται με την επιβίωση των δημοτών…

Όποιο σημαντικό έργο έγινε τα τελευταία δέκα – δεκαπέντε χρόνια ή είναι σε εξέλιξη, είναι σχεδιασμένο από τις θητείες Τέγου, αυτά υλοποιούσε και η προηγούμενη δημοτική αρχή του ΠΑΣΟΚ και η τωρινή της ΝΔ, και δεν μπορούν τόσα χρόνια ούτε να τα ολοκληρώσουν….

Γι’ αυτό λέμε ότι η πολιτική της δημοτικής αρχής εξυπηρετεί την ενδυνάμωση του ρόλου της Τοπικής Διοίκησης στην υλοποίηση των κεντρικών επιλογών του αστικού κράτους.

Η δικιά μας αντίληψη για τις δομές διοίκησης σε κεντρικό – περιφερειακό και τοπικό επίπεδο έχει τη βάση της στο λαϊκό δρόμο ανάπτυξης που θεμελιώνεται στην εργατική – λαϊκή εξουσία, στην κοινωνική ιδιοκτησία των συγκεντρωμένων μέσων παραγωγής, στον κεντρικό και περιφερειακό σχεδιασμό και έχει κριτήριο την ικανοποίηση των σύγχρονων λαϊκών αναγκών.

Στη βάση αυτής της αντίληψης προβάλλουμε και διεκδικούμε πλαίσιο άμεσων στόχων πάλης σε γραμμή αντιπαράθεσης με την πολιτική της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας, που απαντούν στις αυξανόμενες σύγχρονες ανάγκες των εργαζομένων και στην αντιμετώπιση των επειγόντων προβλημάτων της λαϊκής οικογένειας.

Διεκδικούμε με όλους τους εργαζόμενους και τα λαϊκά στρώματα:

Οι σύμβουλοι με τη «Λαϊκής Συσπείρωσης» σε όλα τα όργανα που είμαστε εκλεγμένοι, κάνουμε ότι μπορούμε για την οργάνωση της λαϊκής πάλης, την παρεμπόδιση της αντιλαϊκής λαίλαπας, τη δημιουργία πλατιάς κοινωνικής συμμαχίας που θα ενώνει την εργατική τάξη, τους εργαζόμενους δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, τους αυτοαπασχολούμενους, την φτωχή αγροτιά, που θα θέλει και θα μπορεί να νικήσει διεκδικώντας τον πλούτο που παράγει και την εξουσία για τον εαυτό της.

 

 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση του δήμου Καρδίτσας: Βασίλης Κρανιάς, Δημοτικός Σύμβουλος