- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οδηγός φυτοπροστασίας στη βαμβακοκαλλιέργεια

Η Δ/νση Αγροτικής Οικονομίας  της ΠΕ Καρδίτσας και το Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου Βόλου , στο πλαίσιο του Προγράμματος Γεωργικών Προειδοποιήσεων Ολοκληρωμένης Φυτοπροστασίας της Βαμβακοκαλλιέργειας της χώρας, ενημερώνουν τους βαμβακοκαλλιεργητές της Π.Ε. Καρδίτσας για τις απαραίτητες ενέργειες αποτελεσματικής φυτοπροστασίας των βαμβακοκαλλιεργειών τους.

  1. Στόχοι
  1. Διαπιστώσεις

Σε γενικές γραμμές  δεν υπάρχουν προβλήματα  από προσβολές εχθρών. Σε ορισμένες φυτείες έχουν παρατηρηθεί προσβολές από αφίδες και τετράνυχο που σε κάποιες περιπτώσεις οδήγησαν σε χημικές επεμβάσεις.

Όσον αφορά το πράσινο σκουλήκι, οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων)  στο δίκτυο  φερομονικών    παγίδων που έχει εγκαταστήσει η Υπηρεσία μας, κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα  στις περισσότερες περιοχές  του Νομού.

Ομοίως και για το ρόδινο σκουλήκι,  οι συλλήψεις ενήλικων (πεταλούδων)  στο δίκτυο  των φερομονικών παγίδων κυμαίνονται σε χαμηλά επίπεδα  στις περισσότερες  περιοχές  του Νομού και δεν έχει παρατηρηθεί προσβολή ανθέων (ροζέτες) και καρυδιών.

Από τους επιτόπιους ελέγχους που διενεργούν Γεωπόνοι της Υπηρεσίας μας, προς το παρόν δεν διαπιστώνεται η ύπαρξη ζωντανών προνυμφών (σκουληκιών) πράσινου σκουληκιού πάνω από το όριο επέμβασης.

 

                            

  1. Συστάσεις – καλλιεργητικές πρακτικές

3.1 Συνιστάται στους βαμβακοπαραγωγούς να επέμβουν άμεσα με  ρυθμιστές ανάπτυξης σε φυτείες με υπερβολική βλάστηση  και να εφαρμόζουν ορθολογική αζωτούχο λίπανση και άρδευση, για την διατήρηση  της ισορροπίας βλαστικών και καρποφόρων οργάνων και αποφυγή υπερβολικής και τρυφερής βλάστησης προκειμένου να αποτραπεί η προσέλκυση επιβλαβών οργανισμών και φυσικά η οψίμιση των φυτειών.

3.2 Οι  βαμβακοπαραγωγοί πρέπει να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα και να επιθεωρούν κάθε 2-3 ημέρες τις βαμβακοφυτείες τους , προκειμένου να διαπιστώνουν εγκαίρως τυχόν εντομολογικές προσβολές , έτσι ώστε να είναι δυνατή η αντιμετώπισή τους , με το μικρότερο οικονομικό και περιβαλλοντικό κόστος. Η επιθεώρηση των βαμβακοκαλλιεργειών συνιστάται να γίνεται πρωινές ή απογευματινές ώρες διασχίζοντας το χωράφι διαγώνια και εξετάζοντας 100 φυτά σε διαφορετικά σημεία της διαγωνίου.

         Ποτέ δεν ψεκάζουμε προληπτικά. Επέμβαση με φυτοφάρμακα θα πρέπει να γίνεται μόνο όταν διαπιστωθεί ότι η πυκνότητα των πληθυσμών των εντόμων – εχθρών φτάσουν στα όρια επέμβασης όπως παρακάτω:

Το   διάστημα από την τελευταία εβδομάδα του  Ιουλίου μέχρι και αρχές Αυγούστου   συνήθως κάνει την  εμφάνισή της  η 2η  γενιά του πράσινου σκουληκιού στο βαμβάκι  στην περιοχή μας. Η γενιά αυτή ως γνωστόν είναι και η πλέον καταστρεπτική. Επομένως   οι παραγωγοί θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή και να ελέγχουν σχολαστικά τις φυτείες τους για διαπίστωση ύπαρξης  προνυμφών.

  1. Εφαρμογή ψεκασμών με Φυτοπροστατευτικά Προϊόντα.

Δεν συνιστώνται επεμβάσεις με φυτοπροστατευτικά στις βαμβακοφυτείες , χωρίς έλεγχο των ορίων  ψεκασμών.

Άστοχοι και άκαιροι ψεκασμοί αποβαίνουν σε βάρος της καλλιέργειας , του περιβάλλοντος  και       της υγείας του ανθρώπου.

Οι βαμβακοπαραγωγοί ενημερώνουν με κάθε μέσο τους μελισσοκόμους για τυχόν ψεκασμό και εφαρμόζουν τα αναγραφόμενα στην ετικέτα του γεωργικού φαρμάκου σχετικά με την προστασία των μελισσών. Πρέπει να αποφεύγονται οι ψεκασμοί με μελισσοτοξικά φυτοπροστατευτικά προϊόντα, ενώ όπου κρίνεται αναγκαίο συνιστάται να διενεργούνται κατά τις απογευματινές ώρες και μετά την δύση του ήλιου γιατί τότε αφενός σταματά η δραστηριότητα των μελισσών και αφετέρου αυξάνεται η δραστηριότητα των προνυμφών και η αποτελεσματικότητα  πολλών εντομοκτόνων.

Επίσης  για την αποτελεσματικότητα των ψεκασμών, τα φυτά πρέπει να «λούζονται» πολύ καλά με το ψεκαστικό υγρό καλύπτοντας όλα τα μέρη του φυτού και κυρίως  τα καρποφόρα όργανα (χτένια, άνθη, καρύδια).

Προσοχή:

Για περισσότερες πληροφορίες οι βαμβακοπαραγωγοί μπορούν να απευθύνονται στο Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού και Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Δ/νσης Αγροτικής Οικονομίας  Π.Ε. Καρδίτσας καθώς και στο Περιφερειακό Κέντρο Προστασίας Φυτών  Ποιοτικού και Φυτουγειονομικού Ελέγχου Βόλου, στα τηλέφωνα 24413-55203, 55244 και 55243 και 24210-66525.