- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι Γίγαντες δεν γονατίζουν εύκολα

<<… Οι Λαβωμένοι και ξεχασμένοι γίγαντες  που ξαπλωμένοι πάνω απο τις ποταμιές ενώνοντας τους ανθρώπους θα μπορούσαν να μας διηγηθούν χιλιάδες  μικρές και μεγάλες ιστορίες…ίσως κάποτε να βγάλουμε τέτοια αυτιά και να αφουγκραστούμε τις ιστορίες τους  πριν γκρεμιστούν από  τους ανθρώπους  νάνους …..>>>.

Αναφέρομαι στην παλαιά γέφυρα που ενώνει το Μαυρομμάτι με το Μουζάκιστον Πάμισο ποταμό [ Μπλιούρη]για 86 χρόνια . Η γέφυρα κατασκευάστηκε το 1936 με υπεύθυνο μηχανικό τον  Ν. Κοτρώτσιο από το Αγναντερό . Ο Κοτρώτσιος ήταν πολιτικός Μηχανικός  και για αρκετά χρόνια εργαζόταν για λογαριασμό του τσιφλικά της περιοχής μας Χρηστάκη Ζωγράφο . Αυτός σχεδίασε και υλοποίησε τον πολεοδομικό σχεδιασμό με την πρωτοπόρα ρυμοτομία του χωριού μας Και του οικισμού  Γ.ΚΑΡΑΪΣΚΑΚΗ [ Κηπούλια]  που με τη συγκεκριμένη γέφυρα ενώνεται  με την κοινότητα του Μουζακίου. Στην κατασκευή της γέφυρας η οποία διήρκησε περίπου πέντε χρόνια δούλεψαν αρκετοί Μαυρομματιανοί  και Μουζακιώτες εργάτες  και για όσο διαρκούσαν οι εργασίες  ο Σύλλογος Καραγωγέων και φορτοεκφορτωτών  Μαυρομματίου που ιδρύθηκε το  1909 είχε την αποκλειστική ευθύνη της μεταφοράς των υλικών.

Κύριε Δήμαρχε του Δήμου Μουζακίου Θεοφάνη Στάθη ,μετά από μία δήλωσή σας στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο με έκπληξη και απορία ακούσαμε δια στόματός σας ότι έχετε την πρόθεση να γκρεμίσετε όπως χαρακτηριστικά δηλώσατε την παλαιά γέφυρα που για 100 περίπου χρόνια ενώνει όλα τα χωριά του Δήμου μας με αυτά των Αγράφων.

Κύριε Δήμαρχε, αυτή η γέφυρα όπως και πολλές προγενέστερες  τοξωτές ή μη, δεν γκρεμίζονται γιατί αποτελούν υλική παρακαταθήκη στην ιστορία του τόπου μας . Όπως η άυλη κληρονομιά μας έτσι και η υλική αποτελούν  τμήμα της ιστορίας μας και είναι επιτακτική ανάγκη να διατηρούνται με κάθε μέσο και κόστος για να αποδοθούν στις επόμενες γενεές  γιατί δεν είναι ιδιοκτησία κανενός μας . Ο Σύλλογός μας κ. Δήμαρχε το γνωρίζετε πολύ καλά με συχνές παραστάσεις αλλά και έγγραφες αναφορές σας έκανε γνωστό την ανάγκη άμεσης παρέμβασης για την συντήρησή της  αλλά πάντα μας παραπέμπατε εσείς και οι προηγούμενοι αιρετοί του Δήμους μας στις γραφειοκρατικές καλένδες με αστείες προφάσεις όπως π.χ. ότι η  γέφυρα δεν ανήκει στη δικαιοδοσία  τη δική σας για να γίνει η συντήρησή της  και πότε ότι <<αρμόδιοι >> από την περιφερική ενότητα της Καρδίτσας  αποφάσισαν ότι  είναι επικίνδυνη για τη διέλευση πεζών και οχημάτων . Εσείς κ. Δήμαρχε με ποια αρμοδιότητα αποφασίσατε τώρα ότι πρέπει να γκρεμισθεί ; Τι κάνατε κ. Δήμαρχε για τη διάσωσή της; Κάνατε κάποια μελέτη για το κόστος  διάσωσή της και το κόστος κατασκευής μιάς νέας όπως δηλώσατε στο Δ. Συμβούλιο; Και αν το κάνατε σας ρωτάω με ποια δικαιοδοσία αφού μας λέγατε ότι δεν είστε αρμόδιοι; Αγαπητέ κ. Δήμαρχε, σας συνιστούμε έστω και τώρα ,αν είστε εσείς ο αρμόδιος για την γέφυρα να αναθεωρήσετε αυτές τις προθέσεις σας γιατί κάποιοι άλλοι που ήθελαν και αυτοί να λέγονται  εκσυγχρονιστές  κατέστρεψαν ιστορικά μνημεία μένοντας στην ιστορία σαν καταστροφείς της  υλικής  εν προκειμένω κληρονομιάς μας.  Με τέτοιες <<εκσυγχρονιστικές >> απόψεις και το κάστρο του φαναρίου πριν την αναστήλωσή του σε μερικούς φάνταζε άκρως επικίνδυνο . Να σας ενημερώσω  εδώ κ. Δήμαρχε ότι μόνο στην  κτηματική περιφέρεια του Μαυρομματίου <<ζούνε>> [ακόμη] οκτώ [ 8] τοξωτές γέφυρες  της Βυζαντινής και μεταβυζαντινής περιόδου . Γι αυτές κ. Δήμαρχε [που  σίγουρα ανήκουν στη δικαιοδοσία σας ] θα κάνετε κάτι για την συντήρησή τους;

Τέλος με όλο τον σεβασμό στο πρόσωπό σας  αν δεν αλλάξετε τις προθέσεις εσείς και κάποιοι άλλοι εκσυγχρονιστές για το γκρέμισμα της ιστορικής γέφυρας  εμείς σαν Πολιτιστικός Σύλλογος του Μαυρομματίου και σαν κάτοικοι της ιστορικής έδρας του Δήμου Μουζακίου αισθανόμενοι το μέγα χρέος προς τους απογόνους μας έχουμε την πρόθεση και την ηθική υποχρέωση να αντιδράσουμε δυναμικά μέσα στα νόμιμα νομικά όρια και πλαίσια με παρεμβάσεις προς κάθε αρμόδιο όργανο και φορέα όπως εμείς ξέρουμε και εσείς γνωρίζετε πολύ καλά από  πρότερες παρεμβάσεις μας σε σοβαρά περιβαλλοντικά και οικιστικά θέματα που αφορούσαν  την περιοχή και το χωριό μας όπως το τσιμεντάδικο ,βαφείο κ.λ.π.

Η υλική και άυλη κληρονομιά ανήκει στις επόμενες γενεές .Εμείς απλά είμαστε οι προσωρινοί διαχειριστές της.

 

Για τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μαυρομματίου Ο Καραϊσκάκης, ο Πρόεδρος Δημήτρης Γιώτης