- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οι ήρωες και οι μάχες της Επανάστασης, μέσα από πίνακες ζωγραφικής!!!

«Βαστάτε Τούρκοι τ’ άλογα λίγο να ξανασάνω» είπε ο Κατσαντώνης, το ίδιο κι εμείς στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, για να δούμε τον αγώνα, με επεισόδια μαχών αλλά και την καθημερινότητα των αγωνιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Μέσα από το ωραίο βιβλίο της Αγγελικής Δαρλάση «Οι Αγωνιστές του 1821», από τις εκδόσεις Μεταίχμιο, είδαμε ιστορίες που μπορεί να ήταν κι αληθινές γύρω από γνωστούς ήρωες του 1821 και την παιδική τους ηλικία.

Ολοκληρώσαμε τη μεγάλη χρονογραμμή που τόσο ωραία μας τύπωσε η Εκτυπωτικη Καρδιτσας, φτιάξαμε χάρτινα καραβάκια και αναπαραστήσαμε τη ναυμαχία του Ναυαρίνου και τέλος φτιάξαμε τα καθημερινά αξεσουάρ της εποχής, τα φέσια και τα τσαρούχια .

Μέσα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και από το βιβλίο «Έλληνες ζωγράφοι 19ος αιώνας» της Γιολάντας Χατζή, από τις εκδόσεις Κέδρος, δώσαμε την ευκαιρία στα παιδιά να  παρατηρήσουν τα έργα, τα πρόσωπα, τις εκφράσεις, τα συναισθήματα των ηρώων κατά τη διάρκεια της μάχης ή στην καθημερινή ζωή τους.

Στη συνέχεια έγιναν οι ίδιοι ζωγράφοι και  «πείραξαν» εικόνες πολέμου και έφτιαξαν  εικόνες ειρήνης, όπως και η νεαρή καλλιτέχνης από την Υεμένη, Saba Jallas, που μετατρέπει τον καπνό από τους βομβαρδισμούς σε εικόνες ειρήνης και ελπίδας με σκοπό να διαδώσει σε όλους μηνύματα ανθρωπισμού.!!!

Οι καλοκαιρινές δράσεις κορυφώνονται το διήμερο 22 και 23 Ιουλίου με πολλά «Επαναστατικά» παιχνίδια και γρίφους της Επανάστασης!!!

Οι δράσεις πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10:30 έως τις 12:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών, διότι οι περισσότερες απαιτούν γραφή και ανάγνωση.

Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Τα παιδιά καλό θα είναι να έχουν μαζί τους καπέλο, γυαλιά ηλίου, νερό και μία κασετίνα με μολύβι, ξύστρα, σβήστρα, ξυλομπογιές ή μαρκαδόρους, ψαλίδι και κόλλα stick, ώστε να αποφύγουμε τις κοινές επαφές με τα ίδια αντικείμενα. Εμείς από την πλευρά μας θα τα προμηθεύουμε με γάντια και αντισηπτικό υγρό και φυσικά θα φροντίσουμε να τηρούνται οι αποστάσεις και τα μέτρα ασφαλείας.

Λόγω των μικρών χώρων των βιβλιοθηκών και των σχετικών οδηγιών του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, φέτος το καλοκαίρι δεν επιτρεπεται η παραμονή των παιδιών στον εσωτερικό χώρο των παιδικών βιβλιοθηκών, παρά μόνο για λίγα λεπτά, 2 ή 3 παιδιά ανάλογα με τα τετραγωνικά της κάθε βιβλιοθήκης, με μάσκα προστασίας και με σκοπό το δανεισμό βιβλίων ή την επιστροφή βιβλίων που δανείστηκαν.

Αναλυτικό πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, καθώς και τις δράσεις που θα πραγματοποιούν, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας, και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας και στους πίνακες ανακοινώσεων των Παιδικών Βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ.

Έλα στις Παιδικές Βιβλιοθήκες, να διαβάσεις, να ερευνήσεις, να ακούσεις, να δεις, να μάθεις, να δημιουργήσεις, να παίξεις και να χαρείς…

Γιατί κι αυτό το καλοκαίρι ερχόμαστε κοντά… μόνο με τα βιβλία!!!