- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Οικονομική Ανάσταση περιμένουν οι έμποροι της Καρδίτσας

Τη δική τους οικονομική Ανάσταση περιμένουν εναγωνίως οι έμποροι της Καρδίτσας που βιώνουν ένα δεύτερο κατά σειρά πρωτόγνωρο Πάσχα λόγω των μέτρων περιορισμού της πανδημίας.

Μπορεί να μετράμε πλέον αντίστροφα για το Πάσχα, ωστόσο η κίνηση στην αγορά της Καρδίτσας διαγράφεται υποτονική, όπως μας τονίζει ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας κ. Περικλής Κορκώτσιος.

«Η κίνηση δεν είναι η αναμενόμενη. Είναι υποτονική. Ο αγώνας συνεχίζεται. Πιστεύουμε με το άνοιγμα της εστίασης κάτι να αλλάξει. Περιμένουμε επίσης με το μέτρο για τη μείωση των ενοικίων να γίνει κάτι» σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Κορκώτσιος.

Να θυμίσουμε, εξάλλου, πως αυτή τη στιγμή οι καταναλωτές μπορούν να κάνουν τις πασχαλινές αγορές και τα λοιπά ψώνια τους από τα εμπορικά καταστήματα μόνον με click in shop και click inside ή με τηλεφωνικές παραγγελίες.

Μετά τα συνεχή lockdown και τα συνεχή περιοριστικά μέτρα, η αγορά βιώνει μια από τις δυσκολότερες περιόδους και περιμένει πραγματικά τη δική της – μερική έστω – οικονομική Ανάσταση.

Άμεση ένταξη του εμπορίου στα Προγράμματα Επανεκκίνησης

Στο μεταξύ, τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που ήδη υφίστανται χιλιάδες μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα στη πιο κρίσιμη καμπή της πανδημικής κρίσης εξαιτίας της έλλειψης ρευστότητας και του αδικαιολόγητου αποκλεισμού του Λιανεμπορίου από τα Προγράμματα Επανεκκίνησης της αγοράς ανέδειξε η έκτακτη Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου.

Ο Πρόεδρος της ΕΣΕΕ κ. Γιώργος Καρανίκας καιοι Πρόεδροι των τριών μεγαλύτερων Εμπορικών Συλλόγων της χώρας, του Εμπορικού Συλλόγου Αθηνών κ. Σταύρος Καφούνης, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς κ. Θεόδωρος Καπράλος και του Εμπορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Παντελής Φιλιππίδης τεκμηρίωσαν την αντίφαση που προκύπτει και το ευεξήγητο αίσθημα αδικίας που προκαλεί στους μικρομεσαίους εμπόρους το γεγονός ότι, την ώρα που άλλοι κλάδοι της οικονομίας όπως η Εστίαση, ο Τουρισμός, οι Παιδότοποι, τα Γυμναστήρια εντάσσονται σε Προγράμματα Επανεκκίνησης, τα συναρμόδια υπουργεία κρίνουν – χωρίς να εξηγούν επαρκώς το «γιατί» – ότι το λιανεμπόριο δεν χρήζει ανάλογης στήριξης.

Στη Συνέντευξη Τύπου επισημάνθηκε μετ’ επιτάσεως ότι τα περιοριστικά μέτρα λόγω της πανδημίας με το «υβριδικό» σύστημα clickaway και clickinshop κράτησαν τον πασχαλινό τζίρο στα εμπορικά καταστήματα χαμηλότερα ακόμη και από τις συγκρατημένες προσδοκίες του εμπορικού κόσμου. Το γεγονός αυτό «γκριζάρει» ακόμα περισσότερο την επόμενη μέρα του εμπορίου που είναι ήδη επιβαρυμένη από την παντελή έλλειψη ρευστότητας, τα συσσωρευμένα χρέη της πανδημίας, το αδιάθετο εμπόρευμα σε ένδυση – υπόδηση και την αλλαγή στις συνήθειες των καταναλωτών που στρέφονται ολοένα και περισσότερο στις ηλεκτρονικές αγορές.

Για τους λόγους αυτούς οι εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου προέβαλαν την ανάγκη και το αίτημα να ληφθούν από την κυβέρνηση άμεσα, στοχευμένα μέτρα για την Επανεκκίνηση του Εμπορίου. Πρότειναν δε ως κριτήρια της ενίσχυσης την πτώση του τζίρου και την εποχικότητα, και ζήτησαν τον προσδιορισμό ενός «κόφτη», όπως σε αντίστοιχα προγράμματα άλλων κλάδων της οικονομίας.

Υπέρ της θέσπισης στοχευμένων μέτρων στήριξης του εμπορίου τίθεται και ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας.

Το εορταστικό ωράριο

Σε ό,τι αφορά στο εορταστικό ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων στην Καρδίτσα, αυτό θα έχει ως εξής για τις προσεχείς ημέρες:

Μ. Παρασκευή 30/4: 12:00 – 18:00

Μ. Σάββατο 1/5: 09:00 – 15:00

Κυριακή του Πάσχα 2/5: Αργία

Δευτέρα του Πάσχα 3/5: Αργία

Την Τρίτη 4 Μαΐου 2021 λόγω μεταφοράς της αργίας Πρωτομαγιάς τα καταστήματα θα παραμείνουν κλειστά, καθώς η Πρωτομαγιά καθιερώθηκε ως ημέρα υποχρεωτικής αργίας με το άρθρο 14 ν. 4468/2017.

Από Τετάρτη 5 Μαΐου 2021 θα ισχύει το προσωρινό προτεινόμενο εαρινό ωράριο έως ότου επανέλθει στην κανονικότητα η λειτουργία της αγοράς.