- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές Συνάξεις επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως των 500 χρόνων από τη γέννηση της αγίας Φιλοθέης

Ολοκληρώθηκαν οι λατρευτικές Συνάξεις επ’ ευκαιρία της συμπληρώσεως των πεντακοσίων χρόνων από τη γέννηση της αγίας και ενδόξου οσιομάρτυρος Φιλοθέης της Αθηναίας. Οι λατρευτικές Συνάξεις πραγματοποιήθηκαν στον ομώνυμο Ιερό Ναό της Αγίας στη Φιλοθέη Αθηνών.

Το εσπέρας της Κυριακής, 20 Νοεμβρίου 2022, πραγματοποιήθηκε η υποδοχή του σκηνώματος της Αγίας στον τόπο προσευχής της την επονομαζόμενη «Κρύπτη της Αγίας Φιλοθέης», η οποία συνδεόταν μέσω υπόγειας σήραγγας τριακοσίων μέτρων με το μετόχι των Εισοδίων της Θεοτόκου Αμαρουσίου.

Το ιερό Σκήνωμα μεταφέρθηκε με στρατιωτικό όχημα και συνόδευσε ο Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αθηνών, Αιδεσιμολογιώτατος Πρωτοπρεσβύτερος π. Θωμάς Συνοδινός.

Το υποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κύριλλος συμπαραστατούμενος από τους Σεβασμιωτάτους Μητροπολίτες Νέας Ιωνίας, Φιλαδελφείας, Ηρακλείου και Χαλκηδόνος κ. Γαβριήλ και Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων κ. Τιμοθέου.

Έπειτα από μία σύντομη δέηση στην «Κρύπτη» η Λάρνακα λιτανεύθηκε από τους πατέρες της Ιεράς Μονής Εισοδίων της Θεοτόκου – Αγίας Φιλοθέης Αμαρουσίου έως τον Ιερό Ναό της, όπου και τέθηκε προς προσκύνηση και αγιασμό των πιστών.

Ακολούθησε ο Μέγας Αρχιερατικός Εσπερινός χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κηφισίας, Αμαρουσίου, Ωρωπού και Μαραθώνος κ. Κυρίλλου.

Στην ομιλία του αναφέρθηκε στη θέση της γυναίκας την εποχή που έζησε και έδρασε η αγία Φιλοθέη, τονίζοντας ότι η Εκκλησία εξύψωσε τη γυναίκα στο πρόσωπο της Παναγίας, η οποία κατέχει τα δευτερία της αγίας Τριάδος. Σημείωσε δε ότι η Εκκλησία τιμώντας την αγία Φιλοθέη αποδεικνύει ότι η χριστιανή γυναίκα μπορεί να μεταμορφώσει την κοινωνία μέσα από τα έργα αγάπης και προσφοράς, όπως η Αγία στην εποχή της. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο φιλανθρωπικό έργο και την κοινωνική προσφορά της Αγίας και ευχήθηκε «η αγία Φιλοθέη να μας χαρίζει δύναμη και υγεία και να στερεώνει την πίστη μας ώστε να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες των καιρών».

Στη συνέχεια, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεος τέλεσε ιερά Αγρυπνία επί τη θεομητορική εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου.

Το εσπέρας της Δευτέρας 21 Νοεμβρίου, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού και της ιεράς Παρακλήσεως προς την Αγία Φιλοθέη. Στις 6:30΄μ.μ., το ιερό σκήνωμα της Οσιομάρτυρος ανεχώρησε για τον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Ευαγγελισμού της Θεοτόκου Αθηνών.