- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Ορεινές, Ποιητικές … και Διαδρομές μαζί, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες Δήμου Καρδίτσας

Ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 29 Ιουλίου στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, ο πρώτος κύκλος των  καλοκαιρινών δράσεων και της Καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, που οργανώνει και συντονίζει η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας, με κεντρικό σύνθημα «Διαδρομές ανάγνωσης …άκουσε, δες, μάθε, γέλα!».

«Διαδρομές μαζί...» ήταν η τελευταία δράση στην Παιδική Βιβλιοθήκη «Αγγελική Βαρελλά». Τα παιδιά μέσα από το παιχνίδι, χτίζουν σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης και καλλιεργούν τον σεβασμό προς τους άλλους. Διαβάσαμε το βιβλίο «Πώς να καταβροχθίσετε ένα ουράνιο τόξο» της Γιολάντας Τσιαμπόκαλου, από τις εκδόσεις Καστανιώτη και στη συνέχεια παίξαμε μια σειρά από διαφορετικά παιχνίδια συνεργασίας. Το πρώτο από αυτά «Λίστα για ψώνια» όπου το κάθε παιδί παρουσιάζει τον εαυτό του λέγοντας το αγαπημένο του φαγητό, το δεύτερο παιχνίδι «Αντρέα, Αντρέα τι μαγειρεύεις» και το τελευταίο «Μάντεψε τι ζωγραφίζω». Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν με τα παιχνίδια.

Ορεινές Διαδρομές για κλείσιμο στην Παιδική Βιβλιοθήκη συνοικίας «Λάκας Μαντζάρα». Διαβάσαμε το κλασσικό βιβλίο «Χάϊντι» της Johanna Spyri, από τις εκδόσεις Κέδρος, με τις περιπέτειες της μικρής ηρωίδας στα ψηλά βουνά των Άλπεων. Είδαμε βιβλία με χάρτες και μάθαμε για τους τοπογραφικούς χάρτες και την χρήση τους. Τέλος κατασκευάσαμε τρισδιάστατα βουνά από πλαστελίνη και τα κόψαμε για να δουν τα παιδιά πως αποτυπώνονται τα βουνά στους χάρτες!!!.

Με Ποιητικές Διαδρομές ολοκληρώσαμε την τελευταία εβδομάδα του πρώτου κύκλου των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων μας  στην  Παιδική Βιβλιοθήκη «Παυσιλύπου». Μέσα από ένα πουγκί, που περιείχε ζευγαράκια λέξεων και με τη βοήθεια του βασικού αναγνώσματος της Καλοκαιρινής Εκστρατείας «Τα ψηλά βουνά» του Ζαχαρία παπαντωνίου,, τα παιδιά εξοικειώθηκαν στη δημιουργία μικρών ποιημάτων, από τα ζευγαράκια που τράβηξαν μέσα από το πουγκί και έγραψαν στίχους με ομοιοκαταληξία σε χρωματιστά χαρτάκια με τα οποία φτιάξαμε το «δέντρο των ποιημάτων»..

Μετά από ολιγοήμερες ανάσες του προσωπικού,  θα σας περιμένουμε στο δεύτερο κύκλο των καλοκαιρινών δραστηριοτήτων που θα ξεκινήσουν μετά τις 16 Αυγούστου, έως και τις 4 Σεπτέμβρη, με νέες δράσεις της καλοκαιρινής Εκστρατείας Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας, αλλά και δράσεις αφιερωμένες στα 100 χρόνια από την καταστροφή της Σμύρνης…

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!