- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παιδικές Βιβλιοθήκες: Αμέτρητα σημειωματάρια τέχνης & Frida Kalo

Ξεκίνησαν τη Δευτέρα 20 Ιουνίου για 10η συνεχόμενη χρονιά, στις Παιδικές Βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας, οι Καλοκαιρινές δραστηριότητες, που κρατάνε το ενδιαφέρον των παιδιών για το διάβασμα και τα ωθούν σε πρωτότυπες δημιουργικές δραστηριότητες.

Οι πρώτες δράσεις ήταν μέσα από το πολύ ωραίο πρόγραμμα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας με τίτλο «Σημειωματάρια Τέχνης», με εργαστήρια που περιλαμβάνουν δράσεις εικαστικών, ζωγραφικής και φωτογραφίας και απευθύνονται σε παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών.

Επίσης παρουσιάσαμε τα «Αμέτρητα», ένα πρόγραμμα από τις Εκδόσεις  «Ίκαρος», που βασίζεται στο πολύ ωραίο και έξυπνο, σύγχρονο παραμύθι της Μαρίας Αγγελίδου, με εικονογράφηση του Βασίλη Σελιμά και απευθύνεται σε όλα τα παιδιά που μπορούν να μετράνε… έστω μέχρι και το δέκα!!!

Στα σημειωματάρια τέχνης, η διάσημη Μεξικανή ζωγράφος Φρίντα Κάλο, ήταν η καλλιτέχνης που γνώρισαν τα παιδιά. «Ποτέ δεν ζωγραφίζω όνειρα. Ζωγραφίζω τη δική μου πραγματικότητα». Η πιο διάσημη γυναίκα ζωγράφος του 20ού αιώνα, ηρωίδα του φεμινισμού, εκρηκτική, επηρεασμένη από την μεξικάνικη κουλτούρα, αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο για τα μοναδικά της έργα, ειδικά τις αυτοπροσωπογραφίες.

Σκοπός μας να γνωρίσουν τη ζωή της, να εμπνευστούν από τα έργα της και να εκφραστούν εικαστικά με τη δημιουργία προσωπογραφίας, ακολουθώντας την τεχνική της..

Τέλος μέσα από τα βιβλία της Katherine Halligan «Η δική τους ιστορία: 50 γυναίκες και κορίτσια που συγκλόνισαν τον κόσμο» από τις εκδόσεις Χάρτινη Πόλη και της Lucy Brownridge «Φρίντα Κάλο», από τις εκδόσεις Διόπτρα, μάθαμε για αυτή την πρωτοπόρο ζωγράφο, που ακολουθούσε πάντα την καρδιά της.

Από την Τετάρτη 22 έως και την Παρασκευή 24 Ιουνίου, στις παιδικές βιβλιοθήκες «Αγγελική Βαρελλά», «Παυσιλύπου» και συνοικιών «Αγίου Φανουρίου», «Αγίου Νικολάου» «Λάκας Μαντζάρα», θα μετρήσουμε με τα παιδιά, ότι δεν προλάβαμε να μετρήσουμε στο ξεκίνημα των δράσεων, μέσα από το όμορφο παραμύθι της Μαρίας Αγγελίδου «Τα Αμέτρητα», σε εικόνες του Βασίλη Σελιμά, από τις εκδόσεις «Ίκαρος». Ενώ στην παιδική βιβλιοθήκη δημοτικού διαμερίσματος «Αρτεσιανού» μέσα από τα σημειωματάρια τέχνης της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας, θα γνωρίσουμε την Ουκρανή ζωγράφο Sonia Delaunay, τους πίνακες και την τεχνική της.

Πρόγραμμα λειτουργίας της κάθε βιβλιοθήκης, μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα του Δήμου Καρδίτσας και στις σελίδες των παιδικών βιβλιοθηκών του Δ.Ο.Π.Α.Κ. στο Facebook: Παιδικές Βιβλιοθήκες Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας & Παιδικές Βιβλιοθήκες Καρδίτσας, ενώ στην ιστοσελίδα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος στο link: http://network.nlg.gr/library/ μπορείτε να δείτε τις δράσεις που θα πραγματοποιηθούν.

Οι δράσεις θα πραγματοποιούνται κάθε πρωί από τις 10 έως τις 11:30 και απευθύνονται κυρίως σε παιδιά που έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού έως και 14 ετών. Παιδιά κάτω των 7 ετών, πρέπει να συνοδεύονται από ενήλικα καθ’ όλη τη διάρκεια των δράσεων.

Όσοι θέλουν ν’ αφήσουν το «στίγμα» του και να συμμετέχουν ως εθελοντές στην καλοκαιρινή μας περιπέτεια, δεν έχουν παρά να συμπληρώσουν την αίτηση που θα βρουν στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δ.Ο.Π.Α.Κ. Δήμου Καρδίτσας.

Κι αυτό το καλοκαίρι, στις βιβλιοθήκες μας, «άκουσε, δες, μάθε, γέλα»!!!