- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Χωρίς μείωση Ρήτρας Αναπροσαρμογής οι αγρότες που χρησιμοποιούν δημοτικό δίκτυο άρδευσης

Την τεράστια αδικία που υφίστανται οι αγρότες αρδευτές του δήμου Παλαμά και σε μικρότερο βαθμός του δήμου Σοφάδων Καρδίτσας, επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή της η Συντονιστική Ομάδα Εργασίας της Προοδευτικής Αγροτικής Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, αφού οι συγκεκριμένοι αγρότες-ειδικά στο δήμο Παλαμά-οι οποίοι κάνουν χρήση του Δημοτικού δικτύου άρδευσης (παρόχθια αρδευτικά αντλιοστάσια και αρδευτικές γεωτρήσεις),  ΔΕΝ δικαιούνται την κάλυψη του 80% της Ρήτρα Αναπροσαρμογής, όπως γίνεται σε κάθε μεμονωμένο αγρότη αλλά και στους ΤΟΕΒ (αν και στην πράξη δεν υπάρχει 80% μείωση αλλά κοντά στο 45%), διότι η κυβέρνηση, είτε από αμέλεια, είτε από έλλειψη πρόνοιας, δεν συμπεριέλαβε στην ευνοϊκή ρύθμιση, τους συγκεκριμένους δήμους αλλά και όλους τους δήμους της χώρας που παρέχουν σε αγρότες Δημοτικό δίκτυο άρδευσης. 

Μάλιστα, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση της ΠΑΚ Θεσσαλίας, σε επικοινωνία που είχαν στελέχη της αγροτικής κίνησης με το δήμαρχο Παλαμά κ. Γιώργο Σακελαρίου, τους επισημάνθηκε από την πλευρά του δημάρχου, ότι « από το Σεπτέμβριο μέχρι το Δεκέμβριο του 2021 ο λογαριασμός του δήμου, για την άρδευση αυξήθηκε κατά 300.000 ευρώ και αν δεν υπάρξει διευθέτηση από την πλευρά της κυβέρνησης, αυτό το ποσό θα μετακυλιστεί στους αγρότες και θα το επωμιστούν νομοτελειακά οι αρδευτές, με ότι αρνητικό συνεπάγεται αυτό για τους παραγωγούς».

Παράλληλα, ο κ. Σακελαρίου, ανέφερε πως μια γεώτρηση πριν τη Ρήτρα Αναπροσαρμογής είχε περίπου 30 ευρώ/στρέμμα, τώρα φτάνει στα 70 ευρώ/στρέμμα.  

Για το συγκεκριμένο θέμα, όπως αναφέρουν στελέχη της ΠΑΚ Θεσσαλίας, ο δήμαρχος Παλαμά βρίσκεται στην Αθήνα και θα έχει συνάντηση με τον υφ. Εσωτερικών κ. Στέλιο Πέτσα.

Τέλος, η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, καλεί τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα να συμπεριλάβει στους αγροτικούς φορείς που δικαιούνται μείωση επί της Ρήτρας Αναπροσαρμογής και τους δήμους που παρέχουν στους αγρότες δημοτικό δίκτυο άρδευσης, ώστε να αποκατασταθεί αυτή η παράφορη αδικία που υφίστανται οι συγκεκριμένοι παραγωγοί και καλλιεργητές.