- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΠΑΚ Θεσσαλίας: Να αποκατασταθούν οι αδικίες με το αγροτικό πετρέλαιο και με το 2% στους κτηνοτρόφους

Το πρόβλημα των απλήρωτων δικαιούχων, τόσο με την επιστροφή του λεγόμενου «αγροτικού πετρελαίου», όσο και με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, με το 2% επί του τζίρου, αναδεικνύει η Προοδευτική Αγροτική Κίνηση (ΠΑΚ) Θεσσαλίας, με σχετική ανακοίνωση, την οποία υπογράφουν ο πρόεδρος και ο Γραμματέας της Κίνησης κ.κ. Χρήστος Αθανασιάδης και Νίκος Παπαδόπουλος.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση, έχει ως εξής:

“Δυστυχώς, ως ΠΑΚ Θεσσαλίας αναγκαζόμαστε, για πολλοστή φορά, να ασχοληθούμε με το-  εδώ και τρία χρόνια-πρόβλημα των κακών και ταυτόχρονα καθυστερημένων πληρωμών προς τους αγρότες, από την πλευρά του ΥΠΑΑΤ και του υπ. Οικονομικών, είτε αυτές είναι ετήσιες πληρωμές επιδοτήσεων, είτε έκτακτες οικονομικές ενισχύσεις.

Πιο συγκεκριμένα, τα τελευταία κρούσματα, τέτοιων λανθασμένων κάκιστων πληρωμών, είναι η πληρωμή του λεγόμενου «αγροτικού πετρελαίου», η επιστροφή δηλαδή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου και η πληρωμή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των κτηνοτρόφων με το 2% επί του τζίρου.

Σχετικά με την επιστροφή του «αγροτικού πετρελαίου», όπου να σημειωθεί, επικρατεί το απόλυτο μπάχαλο, αφού υπάρχουν πάμπολλοι δικαιούχοι αγρότες που δεν έλαβαν καθόλου επιστροφή, παρότι ΔΕΝ έχουν θέμα, ούτε με το Μητρώο Αγροτών και Αγροτικών Εκμεταλλεύσεων, ούτε έχουν θέμα με το IBAN του λογαριασμού τους. Επίσης υπάρχουν δικαιούχοι, οι οποίοι παρότι τους καταβλήθηκε η επιστροφή του ΕΦΚ, αυτή ήταν μειωμένη, σε άλλους 50%, σε άλλους περισσότερο και σε άλλους λιγότερο.

Πέραν αυτού, ΔΕΝ υπάρχει κάποιος υπεύθυνος φορέας ή υπηρεσία, τόσο στο ΥΠΑΑΤ, όσο και στο υπ. Οικονομικών, που να μπορούν να απευθυνθούν όσοι έχουν πρόβλημα με τη συγκεκριμένη πληρωμή, με αποτέλεσμα όλοι αυτοί οι αγρότες να βρίσκονται μετέωροι, μη μπορώντας να ενημερωθούν για το πρόβλημά τους.

Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, τα τοπικά υποκαταστήματα του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν έχουν τη δυνατότητα πρόσβασης στη λίστα των δικαιούχων που υπάρχει στα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ ή του υπ. Οικονομικών και έτσι όταν οι αγρότες που απευθύνονται σε αυτά, να μην μπορούν να λάβουν καμία απάντηση.

Αναφορικά τώρα, με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των κτηνοτρόφων, με το 2% επί του τζίρου, και εδώ επικρατεί παρόμοια, χαώδη, κατάσταση, αφού και εδώ υπάρχουν πάρα πολλοί κτηνοτρόφοι, οι οποίοι δεν είδαν ούτε ένα ευρώ ενίσχυσης, μιας και τα προβλήματα με τους ΚΑΔ, τους «πετσόκοψαν» στην κυριολεξία.

Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτονται κτηνοτρόφοι 100%, επειδή στην έναρξη επαγγέλματος ΔΕΝ είχαν την προνοητικότητα να έχουν στις πρώτες θέσεις τους ΚΑΔ για την κτηνοτροφία αλλά τους ΚΑΔ γεωργικών εργασιών.

Δεν είναι δυνατόν να απορρίπτονται 100% κτηνοτρόφοι, επειδή έχουν οικοτεχνία, που μεταποιούν ένα μέρος της πρώτης ύλης που παράγουν, δηλαδή τυριά από το δικό τους γάλα.

Τέτοια παραδείγματα απόρριψης, δυστυχώς, υπάρχουν πολλά και με άλλες διαφορετικές αιτίες.

Κοντολογίς, ΥΠΑΑΤ και υπ. Οικονομικών, θα πρέπει, πάραυτα, μέσα στο Σεπτέμβριο μήνα που διανύουμε, να αποκαταστήσουν όλες αυτές τις αδικίες και να πληρωθούν όλοι οι δικαιούχοι, διότι, ΔΕΝ μπορεί η κυβέρνηση να επαίρεται για το επιτελικό της κράτος αλλά στην πράξη να επικρατεί επιτελικό μπάχαλο με τις πληρωμές των αγροτών”.