- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παν/μιο Θεσσαλίας: Στοχευμένη βόσκηση και χειρισμοί καύσιμης ύλης

Διαδικτυακή διάλεξη με τίτλο: «Στοχευμένη βόσκηση και χειρισμοί καύσιμης ύλης: Η κτηνοτροφία στην υπηρεσία του αντιπυρικού σχεδιασμού» η οποία θα δοθεί από τον γεωπόνο (M.Sc.) κ. Δημήτρη Οικονόμου, θα δοθεί την Πέμπτη 20 Ιανουαρίου 2022 στις 18.00 και θα χρησιμοποιηθεί η πλατφόρμα Zoom.

Η διάλεξη δίνεται στα πλαίσια του ΠΜΣ «Πολυλειτουργική Διαχείριση Δασικών Οικοσυστημάτων και Βιοοικονομία (ΠΟΛΥΒΙΟ)», σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λιβαδοπονίας και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών του Τμήματος Δασολογίας, Επιστημών Ξύλου και Σχεδιασμού.

Κάποια εισαγωγικά για το θέμα:
“Η επιδείνωση της δριμύτητας του φαινομένου των πυρκαγιών τις τελευταίες δεκαετίες καθιστά αναγκαία την έμφαση στην προληπτική διαχείριση της βιομάζας ως καύσιμη ύλη σε λιβαδικές και δασικές εκτάσεις. Η χρήση της εκτατικής βόσκησης για συγκεκριμένους σκοπούς διαχείρισης της βλάστησης είναι ευρύτερα γνωστή με τον όρο στοχευμένη βόσκηση (targeted grazing). Με βάση τη διεθνή εμπειρία στον τομέα της πρόληψης, η στοχευμένη βόσκηση αποτελεί ένα οικολογικά και οικονομικά αποτελεσματικό μέσο διάσπασης της οριζόντιας και κάθετης συνέχειας της (εύφλεκτης) βλάστησης. Η ανασκόπηση των διαχειριστικών, περιβαλλοντικών και πολιτικών παραγόντων κάτω από τους οποίους συνίσταται η χρήση της στοχευμένης βόσκησης αποτελεί ένα απαραίτητο βήμα στην εξέλιξη της πειραματικής έρευνας.”