- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πανήγυρις Ιερού Μητροπολιτικού Ναού

Πανηγύρισε τo Σάββατο 20 και την Κυριακή 21 Μαΐου 2023 ο Ιερός Μητροπολιτικός μας Ναός επ’ ονόματι των αγίων, ενδόξων, μεγάλων βασιλέων και ισαποστόλων Κωνσταντίνου και Ελένης Καρδίτσης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Τιμόθεοςτο Σάββατο 20 Μαΐου 2023, χοροστάτησε στην ακολουθία του Εσπερινού.

Το θείο Λόγο κήρυξε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Θεόκλητος Δήμου, καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Γενεσίου της Θεοτόκου Πετρίλου, ο οποίος αναφερόμενος στην υμνολογία της εορτής παρουσίασε τη βιωτή των Αγίων.

Την κυριώνυμο ημέρα, Κυριακή 21 Μαΐου, ο Σεπτός Ποιμενάρχης μας χοροστάτησε στην ακολουθία του Όρθρου και τέλεσε τη Θεία Λειτουργία.

Ο Σεβασμιώτατος στην ομιλία του ανέφερε, ότι με την Κυριακή του Τυφλού, τελειώνει μια τριλογία του ύδατος μέσα στη διδασκαλία της Εκκλησίας, ως επιστέγασμα της Πασχάλιας περιόδου, που αναφέρεται στην εν Χριστώ ανακαίνιση του ανθρώπου και στην αναδημιουργία του μέσα στην κολυμβήθρα “δι’ ύδατος και πνεύματος”.

Αυτό μας αποκάλυψε ο Κύριος, κατά τη συνομιλία του με τον νυκτερινό μαθητή Του τον Νικόδημο και αυτό μας δίδαξε κατά την εορτή της Μεσοπεντηκοστής λέγοντας: «Ὁ διψῶν ἐρχέσθω πρός με καί πινέτω».

Όπως μας περιγράφει το κατά Ιωάννην ιερό Ευαγγέλιο, ο Χριστός όταν συνάντησε τον εκ γενετής τυφλό, έφτιαξε με το σάλιο Του πηλό και δημιουργώντας βολβούς, αναγέννησε τα μάτια του και τον έστειλε στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ για να πλυθεί και να βρει το φως του.

Η συνάντηση του Χριστού με τον τυφλό μας διδάσκει, ότι ο Χριστός έρχεται αυτόκλητος στη ζωή μας και η πνευματική τύφλωση θεραπεύεται , γιατί έρχεται “Το Φως του κόσμου”, που φωτίζει τον εσκοτισμένο νου του ανθρώπου.

Ο τυφλός στις προκλητικές ερωτήσεις των Γραμματέων και των Φαρισαίων, που κινούνταν με απιστία και αναισχυντία, λέγοντάς τους ότι αυτά τα θαυμάσια, μπορεί να τα πραγματοποιεί μόνο όποιος είναι εκ Θεού, έγινε μάρτυρας και ομολογητής της παρουσίας του ζώντος Θεού στη ζωή των ανθρώπων.

Παράλληλα, με την Κυριακή του Τυφλού, η Εκκλησία μας εορτάζει δύο αγιασμένες προσωπικότητες: τον Άγιο Κωνσταντίνο και τη μητέρα του την Αγία Ελένη, που έζησαν στα δύσκολα χρόνια του Χριστιανισμού. Η Αγία Ελένη ως ορθόδοξη Χριστιανή, οδήγησε τον σύζυγο και τον γιο της στην αληθινή πίστη του ζώντος Θεού. Ο Άγιος Κωνσταντίνος με τις δικές της προτροπές, αλλά και με την κλήση του από τον Ιησού Χριστό που του αποκαλύφθηκε, ανακηρύχθηκε Μέγας από την Εκκλησία. Έγινε σκεύος εκλογής του Κυρίου και με το διάταγμα των Μεδιολάνων το 313 μ.Χ. που κατοχύρωσε την ανεξιθρησκία, έσωσε τους Χριστιανούς από τον διωγμό και τους έδωσε την ελευθερία να πιστεύουν και να λατρεύουν τον ζώντα και αληθινό Θεό.

Ο Σεβασμιώτατος τόνισε, ότι το Φως του Χριστού, μπορεί να κατευθύνει τις καρδιές των ανθρώπων, να μας αναδεικνύει σκεύη εκλογής και με τη δυναμική της πίστεως, να μπορούμε να είμαστε ευπρεπείς άνθρωποι και να ενεργούμε τα πάντα ως αληθινά μέλη της Εκκλησίας.