- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παράδοση στο Μέλλον στο Δήμο Λίμνης Πλαστήρα

Παρά τα προβλήματα, ο Δήμος Λίμνης Πλαστήρα επιχειρεί και φέτος να οργανώσει Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις, με θέμα «Παράδοση στο Μέλλον». Πρόκειται για ένα κράμα εθίμων και σύγχρονο Πολιτισμό, εκδηλώσεις οι οποίες αναδεικνύουν παλαιά λησμονημένα έθιμα, όπως το «πάντρεμα της φωτιάς» το οποίο γινόταν την παραμονή των Χριστουγέννων (24/12) σε όλα τα Αγραφιώτικα χωριά. Στις πλατείες των χωριών επιχειρείται ένα χειμωνιάτικο πανηγύρι, στους συμμετέχοντες σερβίρονται παραδοσιακά φαγητά των Αγράφων όπως τσιγαρίδες και τραχανάς με λουκάνικο, χωριάτικες πίτες, κρασί Μεσενικόλα ενώ γύρω από τη φωτιά στήνεται γλέντι. Φέτος οι εκδηλώσεις θα γίνουν στο Μεσενικόλα (24/12/2021), Κερασιά και Λαμπερό (26/12/2021) Φυλακτή (6/1/2022). Το έθιμο αναβιώνει με πρωτοβουλία του Δήμου Λίμνης Πλαστήρα και με την συνεργασία των Πολιτιστικών Συλλόγων των χωριών.

Την παραμονή της πρωτοχρονιάς (31/12), στο θέατρο της Πεζούλας, γίνεται η εκδήλωση με τα φαναράκια, τα οποία ρίχνουν στη λίμνη οι συμμετέχοντες μαζί με τις ευχές. Προηγείται μουσικο-ποιητική performance, μια σύγχρονη ματιά στον Πολιτισμό, η οποία έρχεται από το Μέλλον. Οι εκδηλώσεις ολοκληρώνονται με το έθιμο ροκατζάρια στις 5/1, σε όλα τα χωριά της λίμνης, με επίκεντρο το Νεοχώρι όπου μάλιστα οι εκδηλώσεις κρατάνε δύο ημέρες.

Στόχος του Δήμου είναι να δημιουργήσει σημεία αναφοράς για τους ντόπιους και ξένους επισκέπτες, που επιλέγουν τη λίμνη Πλαστήρα για να περάσουν τα Χριστούγεννα και να τονωθεί το τουριστικό προιόν της περιοχής και να αυξηθεί η επισκεψιμότητα.