- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παρέμβαση της Κ.Ο. Καρδίτσας του ΚΚΕ σε σύσκεψη ποδοσφαιριστών

Αντιπροσωπεία της Κ.Ο Καρδίτσας του ΚΚΕ, αποτελούμενη από το Νίκο Τέγο μέλος του Γραφείου περιοχής Θεσσαλίας και υποψήφιο Βουλευτή και τον Βασίλη Κρανιά δημοτικό σύμβουλο Καρδίτσας, ύστερα από πρόσκληση της επιτροπής ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών, παραβρέθηκε στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Καρδίτσας, με θέμα την διεκδίκηση μέτρων προστασίας της υγείας των αθλητών, με αφορμή τον τραγικό θάνατο  του 20χρονου ποδοσφαιριστή που αγωνιζόταν στην ομάδα Καραϊσκάκης Μαυροματίου.

Στη παρέμβαση του ο Νίκος Τέγος ανέφερε τα εξής:

«Εκ μέρους του ΚΚΕ, σας ευχαριστούμε πολύ για την πρόσκληση στη σημερινή σας μαζική σύσκεψη. Είναι πολύ ελπιδοφόρο, ότι παίρνετε την υπόθεση στα χέρια σας με την προσπάθεια σας να συγκροτήσετε σύνδεσμο ερασιτεχνών ποδοσφαιριστών για να διεκδικήσετε οργανωμένα το δίκαια αιτήματα σας.

Είναι βαρβαρότητα σήμερα, νέοι άνθρωποι να χάνουν την ζωή τους μέσα στα γήπεδα σε μια εποχή που η επιστήμη και η τεχνολογία έχουν φτάσει σε αυτά τα επίπεδα. Ο Ηλίας Μπρέλλας ας σκεφτούμε σε ποια περιοχή έχασε τόσο άδικα τη ζωή του μέσα στον αγωνιστικό χώρο από ανακοπής καρδίας. Στο δήμο Μουζακίου, που το Κέντρο Υγείας της περιοχής, κατέρρευσε από τις πλημμύρες του ΙΑΝΟΥ και 2 χρόνια μετά δεν έχει κατασκευαστεί ακόμα. Σε μια περιοχή που οι τραγικές ελλείψεις σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό είναι μεγάλες, χωρίς ουσιαστική ΠΦΥ για το λαό της περιοχής. Καμία μέριμνα επίσης δεν υπάρχει για τον απαραίτητο εξοπλισμό (π.χ. απινιδωτής) αλλά και το κατάλληλα εκπαιδευμένο ιατρικό προσωπικό στη διάρκεια του αγώνα που θα μπορούσαν κυριολεκτικά να σώσουν ζωές.

Οι αιτίες είναι συγκεκριμένες, οι απαραίτητες εξετάσεις αφήνονται στην ατομική ευθύνη του αθλητή, όπως και το μεγάλο κόστος που πρέπει να καλυφθεί από τον ίδιο και την οικογένειά του. Οι αθλητικοί σύλλογοι και οι ομάδες αδυνατούν να καλύψουν αυτά τα έξοδα λόγω της υποχρηματοδότησης τους, όταν τη ίδια στιγμή δίνεται πακτωλός χρημάτων στις μεγάλες ΠΑΕ.

Για το ΚΚΕ είναι ξεκάθαρο ότι η προστασία της υγείας όλου του λαού, όπως και των αθλητών, πρέπει να είναι ευθύνη του κράτους και όχι ατομική. Η πρόληψη στα θέματα υγείας και ασφάλειας όσων αθλούνται επιβάλλεται να καλυφθεί με επάρκεια και αποτελεσματικότητα με τη δημιουργία ενός αποκλειστικά δημόσιου και δωρεάν, ενιαίου και καθολικού συστήματος Υγείας και Πρόνοιας, με ανεπτυγμένη την Πρωτοβάθμιας Φροντίδα Υγείας. Με πυρήνα το δημόσιο Κέντρο Υγείας μπορούν να λειτουργήσουν υπηρεσίες με εξειδικευμένο προσωπικό (αθλίατρος, φυσικοθεραπευτής, κ.ά.) με τα αντίστοιχα υποστηρικτικά εργαστήρια, για τη συστηματική – περιοδική προληπτική παρακολούθηση της υγείας των αθλητών, την πρόληψη και έγκαιρη αντιμετώπιση των κινδύνων στα γήπεδα, στους χώρους άθλησης, στο σχολείο, στις σχολές, στη γειτονιά, τα γυμναστήρια, καθώς και την ενημέρωση και εκπαίδευση των αθλητών και γενικά των νέων σε θέματα φυσικής αγωγής.

Ως ΚΚΕ, θεωρούμε πως η μαζική άθληση και άσκηση του λαού πρέπει να είναι προτεραιότητα ιδίως για την νεολαία μας ώστε να μένει μακριά από κάθε είδους εξαρτήσεις. Πόσο μάλλον μετά τον εγκλεισμό της Πανδημίας θεωρούμε πως ο αθλητισμός και ο πολιτισμός έπρεπε να είναι στις προτεραιότητες του κράτους και της κυβέρνησης, καθώς μπορούν να βοηθήσουν ουσιαστικά το λαό να αντιμετωπίσει φαινόμενα ψυχικής υγείας που έχουν ενταθεί. Όμως αυτό το κράτος είναι εχθρικό απέναντι στις λαϊκές ανάγκες, αλλά είναι ιδιαίτερα ικανό ώστε να τσακίζει τα δικαιώματα του λαού, να ρημάζει το εισόδημα μας με την ακρίβεια, να αφήνει τα αθλητικά σωματεία χωρίς οικονομική στήριξη.

Το ΚΚΕ, θα είναι δίπλα στους αγώνες και τις διεκδικήσεις σας. Μπορούμε σε κοινό βηματισμό και συντονισμό ο αθλητικός κόσμος, με φορείς της περιοχής, όπως την Ένωση Νοσοκομειακών Ιατρών Καρδίτσας, τους αγρότες, που αυτή την περίοδο και αυτοί δίνουν μάχη επιβιώσης, τα σωματεία των εργαζομένων, τους γονείς να διεκδικήσουμε την ζωή που μας αξίζει. Να πούμε φτάνει πια!! Κανένας αθλητής να μην χάνει την ζωή του.

Να απαιτήσουμε:

Καλή δύναμη σε όλους, μπορούμε να τα καταφέρουμε!!!»