- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Candidus Phytoplasma prunorum σε καλλιέργεια πυρηνόκαρπων

Από την Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας (ΔΑΟ) ΠΕ Καρδίτσας, γίνονται γνωστά τα ακόλουθα: Σε καλλιέργεια δαμασκηνιάς του νομού, διαπιστώθηκε η παρουσία του επιβλαβούς οργανισμού Candidus Phytoplasma prunorum, ο οποίος προκαλεί στα φυτά του γένους Prunus (πυρηνόκαρπα) την ασθένεια γνωστή ως «Χλωρωτικό καρούλιασμα των φύλλων της βερικοκιάς».

Ο εν λόγω εχθρός προσβάλλει όλα τα πυρηνόκαρπα του γένους Prunus, στα οποία συγκαταλέγονται  τα καλλιεργούμενα είδη: αμυγδαλιά, βερικοκιά, βυσσινιά, δαμασκηνιά- κορομηλιά, κερασιά και ροδακινιά-νεκταρινιά. Τα συμπτώματα χαρακτηρίζονται από μικροφυλλία, χλώρωση και καρούλιασμα των φύλλων, πρώιμη καλοκαιρινή φυλλόπτωση μέχρι και καθολικό ξεγύμνωμα της κόμης του δέντρου και την άνοιξη, κυρίως στην αμυγδαλιά, πρώιμη έκπτυξη φύλλων, η οποία προηγείται της άνθησης.

Οι προσβολές επιφέρουν σημαντικές επιπτώσεις στην παραγωγή και στην ζωή του οπωρώνα, συνεπώς η έγκαιρη διάγνωση και λήψη μέτρων περιορισμού της ασθένειας είναι ιδιαίτερης σημασίας.

Για τα ήδη προσβεβλημένα δένδρα δεν υπάρχουν θεραπευτικά μέτρα.

Για την πρόληψη εξάπλωσης της ασθένειας συστήνονται γενικώς τα ακόλουθα:

Για περισσότερες πληροφορίες επικοινωνήστε με το Τμήμα Προστασίας Φυτών, Ποιοτικού & Φυτοϋγειονομικού Ελέγχου της Υπηρεσίας μας, στα τηλέφωνα 24413 55203-243-244 (αρμόδιοι γεωπόνοι οι κκ Γ. Δήμου, Σ. Κουκουρίκος και Π. Κουσιάς).