- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής: Ένα, Δυο, Τρία, πάμε – Της Σωτηρίας Μπακαλάκου

Η μαζική συμμετοχή των πολιτών στην εκλογική διαδικασία τόσο για την εκλογή Προέδρου αλλά και στις πρόσφατες εσωκομματικές εκλογές, αποτελεί μια θετική εξέλιξη που υποδηλώνει ότι υπάρχει πλήθος κόσμου, που επιθυμεί την επιστροφή του ΠΑ.ΣΟ.Κ., με ισχυρή θέση στο πολιτικό μας σύστημα. Η εκλογή – με μεγάλη πλειοψηφία – νέας ηγεσίας με καινούρια φρεσκάδα και ενίσχυση της ανανέωσης έκαναν πιο δυνατό τον άνεμο αισιοδοξίας και ενίσχυσαν την δημοσκοπική άνοδο.

Το μήνυμα που στέλνει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι «εδώ κάτι αλλάζει»,  ότι είναι ξανά εδώ, δυνατό, απέναντι σε όλους αυτούς που αμφισβητούσαν καταρχήν την επιβίωσή του, πόσο μάλλον τη δημοσκοπική του άνοδο. Η σημαντική συμμετοχή στις εσωκομματικές εκλογές  δείχνει τη μεγάλη ανάγκη που υπάρχει να ακουστεί μια Σοσιαλδημοκρατική, προοδευτική πρόταση που θα απαντά στα πολύ σοβαρά προβλήματα των Ελλήνων πολιτών. Αυτό ήταν πάντα το ΠΑΣΟΚ.

Ζούμε σε μια εποχή που οι κρίσεις διαδέχονται η μια την άλλη. Βιώσαμε μια βαθιά οικονομική κρίση πριν από 10 χρόνια, που έδωσε τη θέση της στην πανδημία ως υγειονομική, θεσμική και οικονομική κρίση. Τους τελευταίους μήνες η πανδημία συνυπάρχει με τη στρατιωτική εισβολή και τον πόλεμο στην Ουκρανία. Συνυπάρχει επίσης με την ενεργειακή κρίση, την εκτίναξη των τιμών και την επανεμφάνιση του πληθωρισμού.

Η κυβέρνηση απέτυχε να διαχειριστεί τα κρίσιμα και σοβαρά ζητήματα και άφησε απροστάτευτους τους πολίτες. Η αντιμετώπιση των θεομηνιών και το επιτελικό κράτος ήταν οικτρή αποτυχία. Η διαχείριση της πανδημίας έγινε χωρίς σχεδιασμό με τους υπερεκατό νεκρούς κάθε μέρα καθόλη τη διάρκεια του χειμώνα. Η ακρίβεια που εδώ και μήνες σαρώνει την αγορά, μειώνει περαιτέρω την αγοραστική δύναμη των πολιτών, με την κυβέρνηση να μην μπορεί να δώσει καμία ουσιαστική ελάφρυνση στους πολίτες.

Οι προκλήσεις που έχουμε μπροστά μας είναι μεγάλες: το δημογραφικό, η ακρίβεια, η υπεράσπιση των δικαιωμάτων κάθε πολίτη, η προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, η διατήρηση της κοινωνικής συνοχής, η αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, η αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης και των φυσικών καταστροφών και η αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης που είναι προ των πυλών.

Οι πολίτες δικαίως έχουν απογοητευτεί και αναζητούν εναλλακτική λύση. Το ΠΑΣΟΚ με τον μεστό του πολιτικό λόγο, την αποφυγή κραυγών, την εποικοδομητική κριτική προβάλλει ως η πιο σοβαρή λύση. Διατηρώντας τη πολιτική του αυτονομία, οφείλει χωρίς να  μένει αδιάφορο στις αστοχίες των άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης, να επικεντρωθεί στην ανάδειξη των συνεχών λαθών και ατοπημάτων της κυβέρνησης παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τις αντιπροτάσεις του.

Το ΠΑΣΟΚ εξέφραζε από την ίδρυσή του έναν σοβαρό προγραμματικό πολιτικό λόγο.  Όλοι όσοι αγαπάμε τον τόπο μας οφείλουμε να συμβάλλουμε σε αυτό. Το όραμα για μια δίκαιη ανάπτυξη με διαφάνεια, ίση μεταχείριση, έγνοια για τον αδύναμο, με σεβασμό στο περιβάλλον, να είναι ο κρίκος που μας ενώνει.

Έννοια μας να προσπαθήσουμε όλοι μαζί να ανατάξουμε την πατρίδα μας.  Με μπροστάρη τον πρόεδρο του Κινήματος Νίκο Ανδρουλάκη και κρατώντας νοερά το χέρι της Φώφης που μας λείπει, και οδηγό τα τελευταία λόγια της:  Ένα, δύο τρία, πάμε.

 

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Msc Οικονομολόγος, Υποψήφια Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δημοτική Σύμβουλος του Δήμου Καρδίτσας