- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Περιφερειακός Μουζακίου: Ένας δρόμος μα … πολλές απορίες!! – Του Γιώργου Καραβίδα

Δύο χρόνια μετά την καταστροφική θεομηνία του «Ιανού» και η περιοχή του Δήμου Μουζακίου Καρδίτσας  βρίθει ακόμα προβλημάτων. Οι ορεινές περιοχές του Δήμου εξακολουθούν να εμφανίζουν εικόνα «κρανίου τόπο», με καταστραμμένες τις βασικές υποδομές τους και τους κατοίκους να αναμένουν για δεύτερο συνεχόμενο Χειμώνα τις αποκαταστάσεις.

Παρά το χείμαρρο των υποσχέσεων τόσο από δημοτικούς όσο και κυβερνητικούς παράγοντες, που είχαν κατακλύσει τα τοπικά και μη ΜΜΕ με φωτογραφίες από περιοδείες τους με φόντο τις κατεστραμμένες περιοχές (το συνηθίζουν παντού, κατά πως φαίνεται), οι καταστροφές παραμένουν, δυσκολεύοντας όλο και περισσότερο την καθημερινότητα των δημοτών, με τον κίνδυνο περαιτέρω εγκατάλειψης της υπαίθρου να μεγαλώνει αισθητά.

Ολόκληρος ο Δήμος, που εδώ και κάμποσα χρόνια και εξαιτίας των επιλογών των διοικούντων του είχε ήδη πάρει πορεία κατηφορική, ολισθαίνει συνεχώς προς το χειρότερο, με κάθε αναπτυξιακή πορεία ή προοπτική να έχει ανακοπεί. Οι δημότες παρακολουθούν αγανακτισμένοι και απογοητευμένοι τον τόπο τους να μαραζώνει, το φυσικό του πλούτο να παραχωρείται στα ιδιωτικά συμφέροντα και τις επιχειρήσεις τους να αγωνίζονται αβοήθητες να επιβιώσουν.

Ελάχιστες, σε σχέση με τις συνέπειες του «Ιανού», οι μέχρι σήμερα παρεμβάσεις της σημερινής Κυβέρνησης, της αρμόδιας Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και της δημοτικής αρχής για την αποκατάσταση των καταστροφών του, με τον καταστραμμένο περιφερειακό δρόμο στην πόλη του Μουζακίου καθώς και την πολυδιαφημισμένη από τη δημοτική αρχή «ανάπλαση» του παραποτάμιου χώρου να περιλαμβάνονται σ’ αυτές (και με την ανέγερση του υποσχόμενου  νέου Κέντρου Υγείας ακόμα να εκκρεμεί).

Παρεμβάσεις που, παρότι αφορούν αποκατάσταση υφιστάμενων υποδομών που καταστράφηκαν,  χαρακτηρίζονται «έργα του αιώνα», τα δε σχέδια ή τις μελέτες τους (αν υπάρχουν) ουδείς, θεσμικός ή μη,  έχει δει, πέραν του σημερινού Δημάρχου και εκπροσώπων της κατασκευαστικής εταιρίας, που συζητούσαν γι’ αυτά πίσω από  κλειστές πόρτες γραφείων στο δημαρχείο.

Ωστόσο, έστω και κάτω από τις συγκεκριμένες συνθήκες ο περιφερειακός του Μουζακίου έχει αποκατασταθεί και δείχνει έτοιμος εδώ και πάνω από ένα μήνα, χωρίς όμως η κατασκευαστική εταιρία και οι αρμόδιες αρχές να τον παραδίδουν στην κυκλοφορία, η οποία διεξάγεται, ακόμα και για τα βαρέα οχήματα, μέσα από τους στενούς δρόμους της πόλης του Μουζακίου, με ότι αυτό συνεπάγεται για τον κίνδυνο ατυχημάτων αλλά και για την όχληση ή την  εξυπηρέτηση των κατοίκων και των επιχειρήσεων.

Κατά την καλοκαιρινή, μάλιστα,  περίοδο, όπως κι αυτή που διανύουμε, τα προβλήματα μεγιστοποιήθηκαν, εξαιτίας της αυξημένης κίνησης (ετεροδημότες και λοιποί επισκέπτες, εμποροπανήγυρη, κ.λ.π.), με τους υπεύθυνους να αδιαφορούν απέναντι στα αιτήματα και τις εκκλήσεις κοινού και φορέων αλλά και του εμπορικού κόσμου για παράδοση, έστω και προσωρινά και για συγκεκριμένες μέρες, του δρόμου στην κυκλοφορία, επικαλούμενοι μη ολοκλήρωσή του αλλά επιτρέποντας, παρά ταύτα, τη διέλευση απ’ αυτόν ιδιαίτερα μεγάλου μήκους και βάρους οχημάτων για τη μεταφορά εξαρτημάτων ανεμογεννητριών, προοριζόμενων για την κατασκευή αιολικού σταθμού στην περιοχή.

Ουδείς, πέραν των αρμόδιων κυβερνητικών παραγόντων, της Περιφέρειας Θεσσαλίας αλλά και της δημοτικής αρχής, είναι σε θέση να γνωρίζει τους πραγματικούς λόγους που ο περιφερειακός δρόμος του Μουζακίου, παρότι, όπως προαναφέρθηκε, δείχνει έτοιμος, δεν παραδίδεται στην κυκλοφορία. Εκτός κι αν έχουν βάση οι γεμάτες αγανάκτηση υπόνοιες πολλών δημοτών περί προετοιμασίας …..φιέστας εγκαινίων (!!!), μπροστά στην οποία φαίνεται να μην υπολογίζονται οι κίνδυνοι, οι ανάγκες και τα προβλήματα, που δημότες και επισκέπτες βιώνουν σήμερα.

Σε κάθε περίπτωση, περιθώρια δεν υπάρχουν. Η πόλη του Μουζακίου ταλαιπωρήθηκε αρκετά και υπέστη πολλές και ποικίλες συνέπειες από την έλλειψη του περιφερειακού δρόμου, με κάθε αντοχή και ανοχή επ’ αυτού να έχει προ πολλού εξαντληθεί. Καιρός είναι οι αρμόδιοι να παραδώσουν το δρόμο στην κυκλοφορία όλων των οχημάτων και όχι μόνο σε όσα εκείνοι επιλέγουν, Δήμος δε, Περιφέρεια και Κυβέρνηση να σκύψουν πάνω στα προβλήματα των δημοτών, αφήνοντας στην άκρη την αδιαφορία και εντείνοντας κάθε προσπάθεια για την αποκατάσταση των συνεπειών του «Ιανού» σε όλα τα όρια του Δήμου, επιτρέποντας έτσι και πάλι τον τόπο να σταθεί στα πόδια του.

 

 

Γράφει ο Γιώργος Δ. Καραβίδας, Δημοτικός Σύμβουλος (Ενωτική Πρωτοβουλία), Νομικός Α.Π.Θ., Υποστράτηγος (ΝΟΜ) ε.α.