- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πλήρης αδιαφορία και αυθαιρεσία από τους επίδοξους επενδυτές ΑΠΕ στα βουνά μας

Είναι πάρα πολλές οι φορές που έχουμε αναφερθεί στην αναισθησία απέναντι στο περιβάλλον και το φυσικό μας πλούτο, όλων εκείνων που φιλοδοξούν να πλουτίσουν σε βάρος του, στήνοντας παντού ανεμογεννήτριες αλλά και κάθε άλλου είδους ΑΠΕ, με τα σχετικά αιτήματα να κατακλύζουν καθημερινά τις αρμόδιες αρχές της περιοχής μας.

Πέρα, λοιπόν, από τις παραβάσεις και παρατυπίες στην εκτέλεση των εργασιών εγκατάστασης τέτοιων έργων ΑΠΕ στην περιοχή μας, που, μετά από καταγγελίες μας, είδαν πολλές φορές το φως τη δημοσιότητας και οδήγησαν αρμόδιες υπηρεσίες να διακόψουν τέτοιες εργασίες, είναι πολλές και οι περιπτώσεις τοποθέτησης  ανεμολογικών  ιστών που, παρά την υποχρέωση των ιδιοκτητών τους να τους αφαιρέσουν μετά τη λήξη της αδειοδότησής τους και να αποκαταστήσουν το χώρο στην προηγούμενη κατάστασή του, είτε εγκαταλείπονται παντελώς είτε αφαιρούνται χωρίς ο χώρος να αποκαθίσταται.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα τελευταία ο τοποθετημένος στη θέση  «Παλιομάνδρι» του Δημοτικού δάσους Πετρίλου ανεμολογικός ιστός, ιδιοκτησίας, όπως από σχετικό έγγραφο της αρμόδιας αρχής προκύπτει, της εταιρίας «INTRACAT Α. Ε. «CL ΑΡΓΙΘΈΑ Α. Ε. Ε», που αφαιρέθηκε μεν αλλά στο χώρο εγκαταλείφθηκαν παλιά αυτοκίνητα, οι μπηγμένοι στο έδαφος σιδερένιοι πάσσαλοι στερέωσής του (που εξέχουν επικίνδυνα), συρματόσχοινα, σιδερένια κιβώτια, φιάλες υγραερίου, διάφορα πλαστικά αντικείμενα και πρόχειρες κατασκευές, κ.λ.π..

Όλα τα παραπάνω, που, εκτός των κινδύνων που εγκυμονούν σε διερχόμενους ή τη διέλευση ζώων, κ.λ.π., συνιστούν και ιδιαίτερα σοβαρή υποβάθμιση του περιβάλλοντος βασισμένη στην αδιαφορία και την αυθαιρεσία, επιβεβαιώθηκαν, μετά από σχετική καταγγελία μας, και με αυτοψία των αρμοδίων αρχών (Δασαρχείο Μουζακίου), που επιλήφθηκαν σχετικά, παραγγέλλοντας στην υπεύθυνη εταιρία την αποκατάσταση του χώρου, εξέλιξη την οποία και οι ίδιοι θα παρακολουθούμε.

Τι λένε, ωστόσο, για το ζήτημα οι λοιπές τοπικές αρμόδιες αρχές, όπως ο Δήμος Αργιθέας, και, κυρίως, τι προτίθενται να πράξουν σχετικά; Ποια η άποψη για τα ανωτέρω των υποστηρικτών – ελαχίστων, πλέον – των συγκεκριμένων έργων στην περιοχή μας;

Από την πλευρά μας και έχοντας ως βασική αποστολή μας την προστασία του περιβάλλοντος και την προάσπιση του φυσικού πλούτου της περιοχής μας, θα συνεχίσουμε να  παρακολουθούμε και να καταγγέλουμε (και δημόσια) κάθε αδιαφορία και αυθαιρεσία σε βάρος τους, απ’ όπου αυτή κι αν προέρχεται, απαιτώντας την πλήρη εφαρμογή όσων από τη σχετική νομοθεσία ορίζονται.

Από το Δίκτυο Φορέων και Πολιτών για την προστασία των Αγράφων