- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Πρεμιέρα της άρδευσης για τον ΤΟΕΒ Ταυρωπού

Ξεκινά από την Πέμπτη 5/5/22 η παροχή αρδευτικού νερού στο δίκτυο του ΤΟΕΒ Ταυρωπού των 120.000 στρ, δεδομένης της ζήτησης νερού σε αρκετές περιοχές του δικτύου, αφού οι βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν είτε δεν ήταν αρκετές, είτε λόγω της σύστασης των εδαφών δεν συγκράτησαν την απαραίτητη υγρασία για το φύτρωμα και την ομαλή εξέλιξη των καλλιεργειών. Το προηγούμενο χρονικό διάστημα οι εργαζόμενοι και οι συνεργάτες του Οργανισμού ολοκλήρωσαν τις βασικές εργασίες συντήρησης του δικτύου και πλέον είναι έτοιμο για την έναρξη της παροχής νερού στα χιλιάδες Μέλη του.

Ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα η Διοίκηση του Οργανισμού έστειλε αίτημα προς τις αρμόδιες υπηρεσίες για την ενεργοποίηση του Υδροηλεκτρικού Σταθμού με σκοπό την έναρξη της άρδευσης και το πράσινο φως δόθηκε τελικά την Τετάρτη 4/5/22.

Στο πλαίσιο αυτό ο Πρόεδρος του ΤΟΕΒ Ταυρωπού κ. Μαρκινός Αθανάσιος δήλωσε σχετικά:

«Ξεκινάμε την Πέμπτη 5/5 την παροχή αρδευτικού νερού στις εκτάσεις δικαιοδοσίας μας μετά την ολοκλήρωση και των βασικών εργασιών συντήρησης σε ένα δίκτυο που δέχθηκε ανεπανόρθωτη ζημιά από το καταστροφικό φαινόμενο του «Ιανού». Θυμίζω ότι όλοι μαζί αντιμετωπίσαμε με επιτυχία την περυσινή αρδευτική περίοδο του 2021, που λόγω των ζημιών του «Ιανού» και των παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών χαρακτηρίστηκε δικαίως από τις πιο δύσκολες. Θεωρώ όμως ότι και η φετινή περίοδος, απαιτεί μεγάλη προσοχή από όλους μας καθώς κατά τη γνώμη μου θα είναι ακόμη πιο απαιτητική. Παρόλο που ξεκινάμε με ένα πολύ ικανοποιητικό απόθεμα νερού στην Λίμνη Ν. Πλαστήρα, οι αρδευτικές ανάγκες φέτος θα ξεπεράσουν κάθε προηγούμενο, καθώς τα πρώτα δεδομένα που έχουμε δείχνουν μια σοβαρή αύξηση στις αρδευόμενες καλλιέργειες εντός του δικτύου μας, κυρίως όμως έχουμε μια αύξηση των εκτάσεων με καλλιέργεια καλαμποκιού που απαιτεί μεγαλύτερες ποσότητες νερού.

Με την ευκαιρία αυτή θέλω να επισημάνω την προσπάθεια της Διοίκησης να κρατήσει για άλλη μια χρονιά αμετάβλητα τα αρδευτικά και στραγγιστικά τέλη παρόλες τις υπέρογκες αυξήσεις στις πρώτες ύλες, τα καύσιμα και τα ανταλλακτικά, ώστε να βοηθηθούν τα μέλη μας κατά το δυνατό στη συγκράτηση της αύξησης του κόστους παραγωγής, που φέτος αποτελεί μεγάλο πρόβλημα για όλους μας. Παράλληλα όμως θα ήθελα να υπενθυμίσω την υποχρέωση των μελών μας για τον καθαρισμό και αρμολόγηση του μέρους της τριτεύουσας διώρυγας (καναλέτο) που διέρχεται από τα αγροτεμάχιά τους. Ιδιαίτερα για τη χρονιά αυτή, η απόφαση της Διοίκησης είναι η πιο αυστηρή τήρηση και επιβολή των όσων προβλέπει ο Κανονισμός Άρδευσης του Οργανισμού μας στο θέμα αυτό, και κυρίως στον σεβασμό της ορθολογικής και εύλογης χρήσης του αρδευτικού νερού.

Η ομαλή εξέλιξη και αυτής της αρδευτικής περιόδου απαιτεί για άλλη μια φορά την καλή συνεργασία όλων των εμπλεκομένων μερών και κυρίως των ίδιων των παραγωγών μας. Είμαι βέβαιος ότι σ’ αυτό το πλαίσιο θα κινηθούμε και φέτος, ώστε να έχουμε ακόμη μία επιτυχημένη και παραγωγική χρονιά.»