- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση του 3ου και 13ου Δημ. Σχολείου

Ένα σημαντικό έργο ενεργειακής αναβάθμισης σε ένα από τα πιο κεντρικά σχολικά κτίρια της Καρδίτσας προχωρά με εντατικούς ρυθμούς.  Πρόκειται για το κτίριο που στεγάζει το 3ο και 13ο δημοτικό σχολείο και βρίσκεται επί της οδού Λάμπρου Σακελλαρίου (δίπλα από τον Ι.Ν. των Αγ. Κων/νου και Ελένης). Ο Δήμαρχος Καρδίτσας κ. Β. Τσιάκος το πρωί της Τετάρτης συνοδευόμενος από τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Γιώργο Μάττα επισκέφτηκε το σχολικό κτίριο και ενημερώθηκε από τον ανάδοχο και τον επιβλέποντα μηχανικό. Όπως διαπίστωσε η πρόοδος των εργασιών είναι ικανοποιητική και με βάση τις εκτιμήσεις των αρμόδιων μηχανικών όλα θα είναι έτοιμα για την έναρξη της σχολικής χρονιάς. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι 353.837 ευρώ και χρηματοδοτείται από πιστώσεις του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας.

«Επισκεφτήκαμε σήμερα το σχολικό κτίριο που στεγάζει το 3ο και το 13ο δημοτικό σχολείο για να διαπιστώσουμε την πρόοδο του έργου της ενεργειακής αναβάθμισης.  Με βάση την ενημέρωση που έχουμε το έργο θα παραδοθεί έγκαιρα ώστε να ξεκινήσει κανονικά η νέα σχολική χρονιά. Με τον ολοκλήρωση του έργου θα παραδώσουμε στη σχολική κοινότητα ένα σύγχρονο κτίριο που θα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών μας. Θέλω να ευχαριστήσω την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για την ωρίμανση του έργου όπως επίσης και την Περιφέρεια και τον περιφερειάρχη μας κ. Αγοραστό για τη χρηματοδότησή του από πιστώσεις του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας. Συνεχίζουμε με πράξεις να αλλάζουμε την Καρδίτσα ώστε να γίνει πόλη που αξίζει να ζεις» δήλωσε στο τέλος της επίσκεψης ο Δήμαρχος κ. Β. Τσιάκος.

Στοιχεία για το έργο

Το κτίριο στεγάζει το 3ο και 13ο Δημοτικό Σχολείο του Δήμου Καρδίτσας.  Βρίσκεται επί της οδού Λάμπρου Σακελλαρίου 53,  έχει συνολικό εμβαδό 1.564,18 μ² και κατασκευάσθηκε σε τρείς φάσεις. Το 1932 κατασκευάσθηκε  το κυρίως τμήμα του ισογείου (1038,80 μ²), το 1975 ο χώρος του WC και η προσθήκη ορόφου στο βορειοανατολικό τμήμα  (229,72 μ²  ) και το 2000 η βορειοδυτική προσθήκη και ο όροφος (295,66 μ² ). Οι επεκτάσεις αυτές δεν δημιουργούσαν νέα κτίρια αλλά λειτουργικά ενιαίους νέους χώρους πάνω στο αρχικό κτίριο. Το 2016 το σύνολο των Επιφανειών του Κτιρίου τακτοποιήθηκε με οριστική Υπαγωγή στο Ν. 4178/2013. Το κτίριο περιλαμβάνει κυρίως χώρους αιθουσών διδασκαλίας πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, γραφεία δασκάλων, αίθουσες εργαστηρίων, WC, καθώς και βοηθητικούς χώρους αποθηκών και διαδρόμους και αποτελείται από δύο (2) επίπεδα όπως παρακάτω:

Ισόγειο: Περιλαμβάνει διαδρόμους, εργαστήρια, αίθουσες, Γραφείο, Κυλικείο, Αποθήκη και WC που αποτελούν        θερμαινόμενους χώρους. Ο μη θερμαινόμενος χώρος του λεβητοστασίου βρίσκεται εκτός του Κτιρίου

1ος όροφος:  Αποτελεί θερμαινόμενο χώρο και περιλαμβάνει γραφεία, αίθουσες διδασκαλίας, διαδρόμους και Αίθουσα Μουσικής.

Για το κτίριο αυτό προτείνονται τα παρακάτω μέτρα ενεργειακής αναβάθμισης:

Θερμομόνωση εξωτερικών επιφανειών με διογκωμένη Πολυστερίνη Πάχους 7cm.

Θερμομόνωση εξωτερικών επιφανειών για την αποφυγή θερμογεφυρών επί των ανοιγμάτων, με διογκωμένη Πολυστερίνη πάχους 2 cm.

Θερμομόνωση οροφής με διογκωμένη Πολυστερίνη Πάχους 8cm.

Αντικατάσταση υφισταμένων κουφωμάτων με νέα από PVC.

Αντικατάσταση όλων των φωτιστικών του σχολείου με νέα τύπου Led.

Εγκατάσταση φωτοβολταϊκών ισχύος 10 kW στην Στέγη του Κτιρίου (netmetering).