- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Προβολή του ντοκιμαντέρ Το Ίχνος του Χρόνου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Καρδίτσας  διοργανώνει την ειδική προβολή του βραβευμένου ντοκιμαντέρ της κας Διονυσίας Κοπανά με τίτλο «Το ίχνος του Χρόνου», την Τετάρτη 25 Μαΐου 2022 στις 9 το βράδυ,  στην αυλή του Αρχαιολογικού Μουσείου Καρδίτσας.

«Το Ίχνος του Χρόνου» είναι μια ταινία  για τον χρόνο, τη μνήμη, τη νοσταλγία. Μια ταινία για τη γοητεία της αρχαιολογίας και της ανασκαφής, μέσα από το post mortem πορτρέτο του αρχαιολόγου Γιάννη Σακελλαράκη. Ένα ταξίδι που αναζητά τον άνθρωπο που δεν είναι πια παρών, μέσα από το ίχνος που άφησε στους τόπους όπου βρέθηκε και στους ανθρώπους που γνώρισε. Η σκηνοθέτιδα, ακολουθώντας το μονοπάτι της ανακατασκευής της εικόνας του σπουδαίου Έλληνα αρχαιολόγου, με μια κοφτερή κινηματογράφηση που γίνεται πλουσιότερη με τη χρήση αρχειακού υλικού, ασχολείται με τα σημαντικά θέματα της αρχαιολογίας. Τη σημασία και τον σκοπό της αρχαιολογικής έρευνας, την προσέγγιση του ερευνητή σε μία ανασκαφή, τα συναισθήματά του, τις αμφιβολίες του, τις σχέσεις με τους συναδέλφους , τους εργάτες της ανασκαφής και τους ανθρώπους γύρω του. Ο στόχος αυτής της δουλειάς είναι η έρευνα του ανθρώπου, της παρουσίας του, του μηνύματος του που κληροδοτείται μέσα από κάθε ένα αντικείμενο, κάθε μία χειρονομία.

Η ταινία απέσπασε το Βραβείο καλύτερης ταινίας στο Φεστιβάλ Αρχαιολογικών Ταινιών της Ροσένια (Κατάνια, Ιταλία), καθώς και το 2o Βραβείο καλύτερης ελληνικής ταινίας μεγάλου μήκους στο Φεστιβάλ ελληνικού ντοκιμαντέρ Χαλκίδας – DocFest, ενώ συμμετείχε  στο φεστιβάλ Αντάλιας στην Τουρκία, στο  Φεστιβάλ ταινιών για την αρχαιολογία στη Φλωρεντία, στο  «Arkhaios film festival» των ΗΠΑ, στο «The archaeology channel film festival», στο «GrecDoc festival» της Γαλλίας, στο  Φεστιβάλ Λονδίνου, καθώς και στα Φεστιβάλ Χανίων & Ιεράπετρας.

    Η είσοδος για το κοινό είναι δωρεάν. Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων ωστόσο, είναι απαραίτητη η κράτηση θέσεων στο τηλέφωνο 24410-25219 (08.00-14.00).