- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σ. Μπακαλάκου: Δ. Καρδίτσας – Ανάθεση έργου αποκατάσταση ζημιών στο Παλέρμο

Έχουμε καταγγείλει πολλές φορές την εμμονή της δημοτικής αρχής στις αναθέσεις και την αδιαφάνεια. Κάθε φορά όμως βρίσκει τρόπο να μας εκπλήσσει  ξεπερνώντας τον εαυτό της στην αδιαφάνεια και την κατασπατάληση του δημοσίου χρήματος.

Ενδεικτικές είναι και οι ενέργειες  και οι χειρισμοί τους για το έργο “Αποκατάσταση ζημιών στο αθλητικό κέντρο Παλέρμο” προϋπολογισμού 350.000 €. Η μελέτη του έργου αποκατάστασης ζημιών, όσον αφορά στο είδος των εργασιών,  είναι σχεδόν πανομοιότυπη με το έργο που εκτελέστηκε σχετικά πρόσφατα (διετία 2014 – 2015) από Καρδιτσιώτες εργολήπτες και με έκπτωση 48%.

Κατά την προσφιλή τους συνήθεια -όταν πρόκειται για αναθέσεις – έφεραν εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής στις 5-2-2021, τρείς αναθέσεις εκ των οποίων η μία αφορούσε τις ζημιές στο αθλητικό κέντρο Παλέρμο. Η εισήγηση πρότεινε να προσκληθούν τρεις εταιρείες με έδρα την Αθήνα!!!!!, την στιγμή που Καρδιτσιώτες εργολήπτες κατασκεύασαν αυτό το έργο μόλις πριν πέντε χρόνια και ήξεραν όλες τις λεπτομέρειες κατασκευής. π.χ. υπόγεια δίκτυα, σωληνώσεις κ.λπ.

Η πρότασή μας ήταν να επιλεγεί μια ευέλικτη, ανοιχτή και διαφανή διαδικασία, δηλαδή να αξιοποιούν την διαδικασία της προσφυγής σε διαπραγμάτευση αλλά να απευθύνουν ανοιχτή πρόσκληση, ώστε να δίνεται η ευκαιρία σε περισσότερους να δώσουν προσφορά για να αναπτυχθεί ένας υγιής ανταγωνισμός και ο Δήμος να επωφεληθεί τις εκπτώσεις. Παρά τις διαμαρτυρίες μας, παρόλη την επιμονή μας στην πρότασή μας, εκείνοι επέμειναν στον αδιαφανή τρόπο ανάθεσης χωρίς δημοσίευση. Εν κρυπτώ.

Και μιας και ήταν κατεπείγουσες οι εργασίες, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς τους, παρά την διαφωνία μας, περιμέναμε την έναρξη των εργασιών. Προς έκπληξη όλων μας και οι τρεις Αθηναϊκές εταιρείες που έδωσαν προσφορά (η μεγαλύτερη έκπτωση ήταν μόλις 7% !!!!!!!) προσκόμισαν λάθος δικαιολογητικά και η Επιτροπή ακύρωσε τη διαδικασία.

Δυόμισι μήνες μετά, στις 16-4-2021, φέρνουν εκ νέου θέμα για ανάθεση του ίδιου έργου, πάλι προσκαλώντας Αθηναϊκές εταιρείες. Η μια από τις τρεις ήταν κοινή με τις προηγούμενες, κατά σύμπτωση αυτή που είχε δώσει την μεγαλύτερη έκπτωση, 7%.  Στις διαμαρτυρίες μας γιατί πάλι καλούνται ξένες εταιρείες και γιατί επιδεικνύουν τέτοια εμμονή στην αδιαφάνεια, ο αντιδήμαρχος έργων μας απάντησε με στόμφο: «Γιατί εμείς διαλέγουμε τους καλύτερους».

Ποιοι είστε εσείς που δεν υπολογίζετε το δημόσιο χρήμα και διαλέγετε;

Ποιος σας έδωσε το δικαίωμα να δίνετε τα έργα επειδή έτσι σας γουστάρει, χωρίς καμία διαφάνεια, χωρίς μια στοιχειώδη διαδικασία;

Ποιοι είστε εσείς που δίνετε  το  έργο με έκπτωση 7%, τη στιγμή που το αντίστοιχο έργο πρόσφατα πήρε έκπτωση 48%; Ξέρετε πόσα χρήματα είναι ακριβότερο το έργο; Είναι  143.500 €. Ναι σε ένα έργο 350.000 € επέλεξαν να πληρώσουν 143.500 € παραπάνω. Τί συμπέρασμα βγαίνει;

Πως τεκμαίρεται το επείγον αφού πέρασαν 2,5 μήνες από την πρώτη ανάθεση και ξαναρχίζουμε από την αρχή;

Γιατί επιλέγουν τους καλύτερους, σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο.

Δυστυχώς έχουμε και συνέχεια. Μετά την επιμονή τους στην ανάθεση του δήθεν καλύτερου, στη συνεδρίαση της Οικονομικής επιτροπής  στις 8-5-2021, προβαίνουν σε ΑΤΑΚΤΗ ΥΠΟΧΩΡΗΣΗ. Η λέξη κωλοτούμπα είναι πολύ ευγενική για να περιγράψει τη στάση τους. Ξαναφέρνουν το ίδιο θέμα – πάλι εκτός ημερήσια διάταξης – αυτή τη φορά προτείνοντας προσφυγή στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης αλλά με ανοιχτή πρόσκληση, ώστε να μπορεί δώσει προσφορά για το έργο όποιος επιθυμεί μέχρι 20-5-2021.

Τους λέμε τί έγινε ρε παιδιά; που είναι οι καλύτεροι; γιατί χάλασε το προξενιό;

Η απάντηση του αντιδημάρχου έργων: να ξέρετε…. μετά από την συζήτηση με την Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου κ.λπ. αποφασίστηκε να γίνει διαφορετικά. Επειδή οι ίδιοι απέδειξαν ότι δεν παίρνουν από λόγια, ούτε από προτροπές, κατά τη γνώμη μας η άτακτη υποχώρηση οφείλεται στην διαφωνία της Επιτρόπου να συναινέσει στην υπογραφή σύμβασης στην προμήθεια ηλεκτρολογικού υλικού και στο έργο, “Αποκατάσταση ζημιών από καθιζήσεις, καταπτώσεις και κατολισθήσεις στις ορεινές τοπικές κοινότητες του Δήμου Καρδίτσας”.

Δεν γνωρίζουμε το περιεχόμενο των εγγράφων. Γνωρίζουμε όμως την ποιότητα, την ακεραιότητα, την συνέπεια και την προσήλωση της Επιτρόπου στην προστασία του δημοσίου χρήματος. Είμαστε σχεδόν βέβαιοι ότι θα λέει αυτά που λέμε και εμείς και όλοι οι λογικοί άνθρωποι: Ότι δεν υπάρχει διαφάνεια, δεν είναι ικανοποιητικές εκπτώσεις, μαζί με ενδεχόμενες παρατηρήσεις επί της μελέτης.

Ζητάμε λοιπόν να μας χορηγηθούν άμεσα τα σχετικά έγγραφα της Επιτρόπου ώστε να γίνουν σαφείς οι λόγοι που οδήγησαν στην άτακτη υποχώρηση της Δημοτικής αρχής, δηλώνοντας ότι σε περίπτωση κωλυσιεργίας θα ζητήσουμε δικαστική συνδρομή για την ικανοποίηση του αιτήματός μας.

 

 

Γράφει η Σωτηρία Μπακαλάκου, Δημοτική Σύμβουλος Καρδίτσας, MSc, Οικονομολόγος