- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σανίδα σωτηρίας για τους εμπόρους οι θερινές εκπτώσεις

Τη δυνατότητα να ψωνίσουν σε χαμηλότερες τιμές έχουν νωρίτερα φέτος οι καταναλωτές  καθώς οι τακτικές θερινές εκπτώσεις ξεκίνησαν από τη Δευτέρα 5 Ιουλίου αντί για τη Δευτέρα 12 Ιουλίου, όπως προβλεπόταν αρχικά με βάση την κείμενη νομοθεσία.

Η απόφαση αυτή, η οποία ισχύει αποκλειστικά για φέτος, ελήφθη, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων, «λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας, καθώς και τη διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς».

Το διάστημα αυτό των εκπτώσεων αποτελεί πραγματικά σανίδα σωτηρίας για τον εμπορικό κόσμο της Καρδίτσας μετά τις πολλές δυσκολίες που αντιμετωπίζει τον τελευταίο ενάμισι χρόνο με την πανδημία.

Οι θερινές εκπτώσεις θα διαρκέσουν, όπως κάθε χρόνο, έως τις 31 Αυγούστου.

Η έναρξη των θερινών εκπτώσεων την προσεχή Δευτέρα σημαίνει ότι τα εμπορικά καταστήματα επιτρέπεται να είναι ανοιχτά σε όλη τη χώρα την Κυριακή 11 Ιουλίου.

Επισημάνσεις του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας

Ο Εμπορικός Σύλλογος Καρδίτσας ενημερώνει το καταναλωτικό κοινό και τους συναδέλφους εμπόρους, ότι οι τακτικές θερινές εκπτώσεις αποκλειστικά για το 2021, ξεκινούν τη Δευτέρα 5 Ιουλίου και λήγουν την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021.

Σύμφωνα με τη νομοθεσία (άρθρο 15 νόμου 4177/2013) οι θερινές (καλοκαιρινές) εκπτώσεις αρχίζουν από τη δεύτερη Δευτέρα του Ιουλίου και διαρκούν μέχρι το τέλος του Αυγούστου, ως εκ τούτου οι καλοκαιρινές εκπτώσεις 2021 έπρεπε να αρχίσουν την Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021.

Για το 2021 με απόφαση του Υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων η δεύτερη τακτική εκπτωτική περίοδος 2021 αρχίζει νωρίτερα, ήτοι τη Δευτέρα 5 Ιουλίου 2021 και διαρκούν έως την Τρίτη 31 Αυγούστου 2021

Η απόφαση ισχύει αποκλειστικά για το 2021 και ελήφθη λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες του εμπορικού κόσμου, την ανάγκη στήριξης της κοινωνίας και της επιχειρηματικότητας καθώς και την διασφάλιση της ομαλής λειτουργίας της αγοράς.

Τα εμπορικά της καταστήματα της Καρδίτσας είναι έτοιμα να υποδεχτούν τους καταναλωτές τηρώντας όλους τους υγειονομικούς κανόνες, προσφέροντας όλων των ειδών τα προϊόντα σε πολύ ελκυστικές τιμές.

Οι εμπορικές επιχειρήσεις θα πρέπει να δείξουν ιδιαίτερη προσοχή στα κάτωθι:

1) Είναι υποχρεωτική η αναγραφή διπλής τιμής, δηλαδή της παλαιάς (διαγεγραμμένης) και της νέας τιμής όλων των ειδών που πωλούνται με έκπτωση.

2) Επιτρέπεται και η αναγραφή και η εμπορική επικοινωνία ποσοστού έκπτωσης.

3) Εφόσον παρέχεται μειωμένη τιμή σε περισσότερα από το 60% του συνόλου των πωλούμενων ειδών, η επίδειξη του παρεχόμενου ποσοστού έκπτωσης επιβάλλεται, οπότε θα πρέπει να αναγράφεται στην προθήκη του καταστήματος και σε οποιαδήποτε άλλη εμπορική επικοινωνία.

4) Στην περίπτωση που υπάρχουν διαφορετικά ποσοστά έκπτωσης ανά κατηγορίες προϊόντων, θα πρέπει να αναγράφεται το εύρος του παρεχόμενου ποσοστού («από …. % έως …. %»).

5) Σε κάθε άλλη περίπτωση θα αναγράφεται ότι οι εκπτώσεις αφορούν επιλεγμένα είδη με αναφορά στο αντίστοιχο ποσοστό.

6) Οι καταστηματάρχες θα πρέπει, σε περίπτωση ελέγχου, να είναι σε θέση να αποδείξουν, ότι η παλαιά τιμή πώλησης που αναγράφεται στην πινακίδα, ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.