- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε αυξημένη ετοιμότητα παραμένει η Καρδίτσα

Ήπιο ήταν, τουλάχιστον μέχρι το απόγευμα της Πέμπτης, το πέρασμα του κύματος κακοκαιρίας «Μπάλλος» από το Νομό Καρδίτσας, με τις αρμόδιες αρχές να παραμένουν σε αυξημένη ετοιμότητα.

Όπως μας ενημέρωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Καρδίτσας κ. Κώστας Νούσιος, η κατάσταση ήταν ελεγχόμενη και το ύψος της βροχής τόσο στα πεδινά, όσο και στα ορεινά δεν προκάλεσε ανησυχία.

Τα όποια προβλήματα είχαν να κάνουν με κάποιες μικρές καταπτώσεις στον ορεινό όγκο.

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση (Περιφέρεια και Δήμοι) και όλες οι αρμόδιες τοπικές αρχές (Πολιτική Προστασία, Αστυνομία, Πυροσβεστική Υπηρεσία κλπ) παραμένουν σε επαγρύπνηση αφού οι νεότερες μετεωρολογικές προβλέψεις δείχνουν για την Παρασκευή έντονες βροχοπτώσεις στην περιοχή μας.

Από την πλευρά της Περιφέρειας Θεσσαλίας, εξάλλου, έχουν ήδη γίνει οι απαραίτητοι έλεγχοι σε ποτάμια της αρμοδιότητάς της, καθαρισμοί των κοιτών από φερτά υλικά, έλεγχοι σε γέφυρες και οι απαραίτητες παρεμβάσεις, όπου κρινόταν σκόπιμο.

Η Π.Ε Καρδίτσας έχει θέσει σε επιφυλακή το μηχανολογικό εξοπλισμό της και το προσωπικό των υπηρεσιών της, προκειμένου να παρέμβει ανάλογα με την εξέλιξη του φαινομένου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι έχει ληφθεί μέριμνα για την αναχαίτιση τυχόν πλημμυρικών φαινομένων με παρεμβάσεις τόσο στον ορεινό όγκο, όσο και στα πεδινά ( λειτουργία αντλιοστασίων αν χρειαστεί).

 

Στυλιανίδης: Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο διήμερο

Πάντως, πολλά είναι τα προβλήματα που έχει προκαλέσει σε αρκετές περιοχές η κακοκαιρία «Μπάλλος [1]», όπως επισήμανε στις 5:00 το απόγευμα της Πέμπτης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Χρήστος Στυλιανίδης. Ο υπουργός έκανε λόγο για επικίνδυνο καιρικό φαινόμενο στη σημερινή έκτακτη ενημέρωση.

Σε πλήρη διασπορά είναι οι αρμόδιες δυνάμεις και «έτσι έχουμε προλάβει πολλά περιστατικά που θα μπορούσαν να εξελιχθούν δυσάρεστα», είπε ο κ. Στυλιανίδης. Στην Πυροσβεστική έγιναν:

Όλες οι πυροσβεστικές υπηρεσίες της Αττικής είναι σε επιφυλακή. Στην Ελευσίνα, στην Πειραιώς, στην Πέτρου Ράλλη, στη Χαμοστέρνας, στον Φάρο Ψυχικού, στην Ποσειδώνος υπάρχει συσσώρευση υδάτων. Ο υπουργός έκανε νέα έκκληση για να μην υπάρχουν περιττές μετακινήσεις.

Στη συνέχεια ο κ. Στυλιανίδης μίλησε για την πυρόπληκτη Εύβοια. 50 οχήματα της Πυροσβεστικής και της ΕΜΑΚ βοηθούν.

Στην Κέρκυρα υπερχείλισε το ρέμα στην περιοχή Μωραΐτικα, ενώ έχει κινητοποιηθεί ελικόπτερο [2] των Ενόπλων Δυνάμεων με διασώστες για την απομάκρυνση ατόμων από τις στέγες σπιτιών και άλλα ψηλά σημεία. Μεταβαίνει, επίσης, η 5η ΕΜΑΚ και διασωστικές λέμβους. Στην περιοχή επιχειρεί ερπυστριοφόρο όχημα.

Περιφέρειες και Δήμοι βρίσκονται επί ποδός, είπε ο κ. Στυλιανίδης.

Πού θα είναι κλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα είναι τα σχολεία την Παρασκευή σε Αττική, Εύβοια και Χαλκιδική. Ίσως να ανακοινωθούν κι άλλες περιοχές όπου θα κλείσουν τα σχολεία, ανάλογα με την εξέλιξη της κακοκαιρίας.

Πού αναμένονται ισχυρά κατά τόπους φαινόμενα

Σύμφωνα με τα τελευταία προγνωστικά δεδομένα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 αναμένονται βροχές και καταιγίδες στο σύνολο της χώρας, ενώ πιθανότητα χαλαζοπτώσεων υπάρχει κυρίως σε νησιωτικές περιοχές Ιονίου και Αιγαίου καθώς και σε παράκτιες περιοχές της Πελοποννήσου, της Στερεάς και ενδεχομένως της Χαλκιδικής. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι κατά τόπους ισχυρά στο Νότιο Ιόνιο, στην Πελοπόννησο, στη Στερεά και στην Εύβοια έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 ενώ έως το πρωί της Παρασκευής 15/10 κατά τόπους ισχυρά φαινόμενα θα εκδηλωθούν και στην Κεντρική και Ανατολική Μακεδονία, στη Θράκη και στο Κεντρικό και Βόρειο Αιγαίο.

Τι αναμένεται την Παρασκευή 15/10

Κακοκαιρία προβλέπεται σε όλη τη χώρα με ισχυρές βροχές και καταιγίδες. Πρόσκαιρες χιονοπτώσεις θα σημειωθούν στα ορεινά της Ηπείρου και της δυτικής Μακεδονίας. Από το απόγευμα τα φαινόμενα στα βορειοδυτικά θα εξασθενήσουν.

Οι άνεμοι στα βόρεια θα πνέουν από βόρειες διευθύνσεις 5 με 7 μποφόρ. Στην υπόλοιπη χώρα θα πνέουν νότιοι νοτιοανατολικοί 6 με 7, στα πελάγη 8 και πιθανώς στο Αιγαίο πρόσκαιρα 9 μποφόρ.

Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.

Στη Θεσσαλία

Καιρός: Στη Θεσσαλία νεφώσεις με βροχές κατά διαστήματα ισχυρές και κυρίως στα ανατολικά σποραδικές καταιγίδες. Στις υπόλοιπες περιοχές βροχές και καταιγίδες, κατά τόπους ισχυρές.
Τα φαινόμενα τη νύχτα θα εξασθενήσουν.
Άνεμοι: Στα βόρεια βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και τοπικά 7 μποφόρ. Στα υπόλοιπα από νότιες διευθύνσεις 5 με 7 και τοπικά 8 μποφόρ.
Θερμοκρασία: Από 13 έως 21 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 4 με 5 βαθμούς χαμηλότερη.

Συστάσεις της ΓΓΠΠ για την κακοκαιρία

Τέλος, συστάσεις προς τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων απευθύνει η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας ενόψει της νέας κακοκαιρίας που προβλέπεται από την Πέμπτη.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες: