- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Ν. Καρδίτσας

Σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας κηρύσσονται στο σύνολό τους οι Περιφερειακές Ενότητες Μαγνησίας και Σποράδων, Καρδίτσας, Τρικάλων, καθώς και οι Δήμοι Αγιάς, Κιλελέρ, Φαρσάλων της ΠΕ Λάρισας. Ο Περιφερειάρχης Θεσσαλίας, Κώστας Αγοραστός αιτήθηκε στον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, Βασίλειο Παπαγεωργίου, την κήρυξη όλων των παραπάνω Περιφερειακών Ενοτήτων και Δήμων σε κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας για τη διαχείριση των συνεπειών του πρωτοφανούς για τη χώρα ακραίου καιρικού φαινομένου Daniel που βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, προκαλώντας βιβλικές καταστροφές σε υποδομές, σπίτια, επιχειρήσεις, καλλιέργειες. Στην Καρδίτσα, από νωρίς το πρωί διακόπηκε η κυκλοφορία και σε όλο το Νομό κυριαρχούσαν εικόνες αποκάλυψης. Η στάθμη των ποταμιών έφθασε σε οριακό σημείο και η αγωνία όλων είναι στο κατακόρυφο.

Οι δρόμοι είναι πλημμυρισμένοι, ενώ πολλά υπόγεια, ισόγεια, αλλά και σπίτια πλημμύρισαν επίσης.

Σε πολλές περιοχές υπήρξε και διακοπή ρεύματος.

Σε οριακό σημείο τα ποτάμια

Από την Περιφερειακή Ενότητα Καρδίτσας εκδόθηκε η εξής ανακοίνωση: «Η στάθμη των ποταμών στην ΠΕ Καρδίτσας βρίσκεται σε οριακό σημείο. Με εντολή της Ελληνικής Αστυνομίας απαγορεύεται η κυκλοφορία σε όλη την ΠΕ Καρδίτσας, λόγω εξέλιξης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων. Ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες των Αρχών.  Ενημερωθείτε από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.    Μείνετε σε ετοιμότητα για την ατομική σας προστασία και τη διασφάλιση των περιουσιών σας».

Εκκένωση περιοχών στον Παλαμά

Έντονα είναι τα πλημμυρικά φαινόμενα σε περιοχές του Δήμου Παλαμά, της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας και σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση απομακρύνθηκαν οι κάτοικοι του Αμπελώνα, ενώ δόθηκε εντολή για εκκένωση σε Φύλλο, Ψαθοχώρα και Μεταμόρφωση, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών. Σε δηλώσεις του δημάρχου Γιώργου Σακελλαρίου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, εκκενώσεις κατοικιών είχαμε και μέσα στην πόλη του Παλαμά.

Στην περιοχή του δήμου έχουν πλημμυρίσει αγροτικές εκτάσεις, το οδικό δίκτυο σε πολλές θέσεις, αλλά και οικισμοί. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, τα δίκτυα των ομβρίων δεν μπορούν να απορροφήσουν τον τεράστιο όγκο νερού που έπεσε και λειτουργούν πλέον ανάστροφα, ενώ έσπασε και το φράγμα στην Υπέρεια.

Προβλήματα σε Αργιθέα και Μουζάκι

Χωρίς πρόσβαση η δυτική Αργιθέα και χωριά στο δήμο Μουζακίου, όπου εκκενώθηκαν χωριά, αφού παρουσιάστηκε πρόβλημα στη γέφυρα Αργυρίου.

 

Εικόνες αποκάλυψης και στο κέντρο της Καρδίτσας

Πλημμυρισμένοι δρόμοι σε όλη την πόλη, καταστηματάρχες που προσπαθούν να κλείσουν τις εισόδους των μαγαζιών σε σακιά άμμου και όποιον άλλο τρόπο, ανοιχτά φρεάτια και μια Καρδίτσα άδεια από κόσμο, να βιώνει μέρες Ιανού και να αγωνιά το τι χειρότερο θα συμβεί.

Αυτή είναι η εικόνα από νωρίς το πρωί στην πόλη, με την κακοκαιρία Daniel να έχει σαρώσει τα πάντα.

Οι οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων:

Οι οδηγίες για περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα

Αν βρίσκεστε στο σπίτι

Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr