- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε κατάσταση συναγερμού η Καρδίτσα – Φούσκωσαν τα ποτάμια

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο Νομός Καρδίτσας εξαιτίας της σφοδρής κακοκαιρίας Διομήδης.

Στα πεδινά βρέχει ασταμάτητα και με ένταση, ενώ στα ορεινά υπάρχει πυκνή χιονόπτωση.

Τα ποτάμια σε όλο το Νομό, όπως για παράδειγμα στον Καράμπαλη, φούσκωσαν και γενικότερα υπάρχουν πολλά προβλήματα, όπως διακοπή ηλεκτροδότησης και οδικών συνδέσεων, σπίτια και εκτάσεις που έχουν πλημμυρίσει.

Οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή καθώς υπάρχει και επίσημα προειδοποίηση από την Πολιτική Προστασία για τους κατοίκους της Θεσσαλία (όπως και σε άλλες περιοχές της χώρας).

 

Επικοινωνήσαμε με όλους τους δημάρχους στο Νομό μας και σας παρουσιάζει αναλυτικά την κατάσταση που επικρατεί στις περιοχές τους (τουλάχιστον μέχρι αργά το μεσημέρι της Τρίτης).

Δήμος Αργιθέας

Όπως μας ενημέρωσε ο δήμαρχος Αργιθέας κ. Ανδρέας Στεργίου η χιονόπτωση είναι πολύ έντονη και πιο συγκεκριμένα στους αυχένες του Αγίου Νικολάου το χιόνι έφθασε το ένα μέτρο και στους αυχένες του Τυμπάνου ξεπέρασε τα 80 εκατοστά.

Σε ό,τι αφορά στα προβλήματα, το σημαντικότερο και το βασικότερο όλων είναι η διακοπή της ηλεκτροδότησης σε όλη την Ανατολική και Δυτική Αργιθέα.

Γι ΄ αυτό και ο δήμαρχος καλεί τους πολίτες να μην προβαίνουν σε άσκοπες μετακινήσεις.

Τα μηχανήματα επιχειρούν συνεχώς, ενώ, από την άλλη, η τηλεπικοινωνία είναι δύσκολη.

Δήμος Καρδίτσας

Στο Δήμο Καρδίτσας έχουν φουσκώσει τα ποτάμια, όπως ο Καράμπαλης και τα μηχανήματα επεμβαίνουν συνεχώς.

Εκεί συναντήσαμε το μεσημέρι και το δήμαρχο Καρδίτσας κ. Βασίλη Τσιάκο που συνεχώς συντονίζει την όλη επιχείρηση.

Όλα τα βλέμματα της προσοχής στρέφονται και στον οικισμό της Μαύρικας.

Κατά τα λοιπά, έχουν πλημμυρίσει καλλιεργήσιμες εκτάσεις σε περιοχές όπως στον πρώην Δήμο Κάμπου (Πρόδρομος και αλλού), όπως σε αρδευτικά και αποστραγγιστικά κανάλια.

Και αρκετοί κάτοικοι, όμως, είδαν τις κατοικίες τους να γεμίζουν νερά και όλες οι αρμόδιες αρχές βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή.

Δήμος Λ. Πλαστήρα

Όπως μας πληροφόρησε ο δήμαρχος Πλαστήρα κ. Παναγιώτης Νάνος στην περιοχή χιονίζει ακατάπαυστα και υπάρχει μια διαρκής επιχείρηση καθαρισμού των δρόμων προκειμένου το οδικό δίκτυο να παραμείνει ανοιχτό.

Το ύψος του χιονιού μέχρι το μεσημέρι είχε φθάσει τα 40 εκατοστά.

Όσον αφορά δε στα κυριότερα προβλήματα που ταλανίζουν την περιοχή εξαιτίας της κακοκαιρίας, αυτά έχουν να κάνουν με την ηλεκτροδότηση.

Ειδικότερα, πρόβλημα ηλεκτροδότησης παρατηρείται περιμετρικά της λίμνης Πλαστήρα όπου μια βλάβη έχει αφήσει το Δήμο χωρίς ρεύμα.

Η κινητοποίηση των αρμόδιων αρχών της περιοχής είναι συνεχής.

Δήμος Μουζακίου

Όπως μας έκανε γνωστό ο δήμαρχος Μουζακίου κ. Θεοφάνης Στάθης, τα νερά στο ύψος της διάβασης Μπαλάνου είναι υψηλά και επιχειρούν μηχανήματα καθώς υπάρχουν φερτά υλικά.

Έχουν πλημμυρίσει σπίτια σε περιοχές, όπως στο Φανάρι, τη Λοξάδα και την Κρυοπηγή.

Παράλληλα, έχει διακοπεί η οδική σύνδεση μεταξύ Μαγούλας – Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων και Μαγούλας-Μαγουλίτσας καθώς έχει ανέβει η στάθμη των ποταμών.

Την ίδια στιγμή, αποθεμελειώθηκε μια γέφυρα στο Ελληνόκαστρο και την Αμυγδαλή και γίνεται και εκεί επέμβαση.

Δήμος Παλαμά

Στο Δήμο Παλαμά, όπως μας έκανε γνωστό ο δήμαρχος Παλαμάς κ. Γιώργος Σακελλαρίου, το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται στη γέφυρα των Γοργοβιτών λόγω υπερχείλισης του ποταμού Λείψιμου καθώς έρχονται νερά από τα Φάρσαλα μέσω του Ενιπέα.

Επίσης, υπάρχουν προβλήματα σε περιοχές όπως η Ψαθοχώρα, ο Κοσκινάς και ο Αμπελώνας όπου υπάρχουν κάποια σπίτια που βρίσκονται ΄΄χαμηλά΄΄.

Δήμος Σοφάδων

Εκατοντάδες είναι οι παρεμβάσεις τόσο μέσα στην πόλη των Σοφάδων (όπως για παράδειγμα σε φρεάτια), όπως και σε ρέματα και ποτάμια που έχουν φουσκώσει και οι στάθμες έχουν ανέβει λόγω της έντονης βροχόπτωσης.

Στο ποτάμι στο Καρποχώρι έγινε επέμβαση με τρία φορτηγά με χαλίκι για τη δημιουργία αναχωμάτων.

Συνολικά σε όλο το Δήμο Σοφάδων επιχειρούν 10 μηχανήματα.

Προβλήματα λόγω των νερών σημειώνονται και στο οδικό δίκτυο της Φίλιας, στο δρόμο Σοφάδες-Καρποχώρι.

Ένα μηχάνημα ενεργεί και στη Ρεντίνα όπου εκεί χιονίζει.

Όλη η προσοχή στον Άγιο Θεόδωρο

Το απόγευμα, πλέον, της Τρίτης (τουλάχιστον μέχρι τις 18:00), η κατάσταση ήταν υπό έλεγχο σε όλο το Νομό και το σημείο που προβλημάτιζε ήταν ο Άγιος Θεόδωρος λόγω της ανόδου της στάθμης στον ποταμό Λείψιμο.

Για όλους, πάντως, σε όλο το Νομό αναμένονταν μια δύσκολη νύχτα και άπαντες θα βρίσκονταν σε επαγρύπνηση.

Απίστευτα ύψη βροχόπτωσης σε Καρδίτσα και Θεσσαλία

Αξίζει να αναφερθεί πως τα μεγαλύτερα ύψη βροχόπτωσης έως τις 09:00 το πρωί της Τρίτης 11 Ιανουαρίου, είχαν καταγραφεί από το δίκτυο των αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr [1] στη Μακρινίτσα (138 χιλιοστά), στην Αγιά Λάρισας (86), στην πόλη της Καρδίτσας (70), στη Σκιάθο (65) και στον Άγιο Δημήτριο Ολύμπου (64 χιλιοστά).

Που χρειάζονται αλυσίδες σε όλη τη Θεσσαλία

Δ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Χιονόπτωση από το 36ο χλμ της Ε.Ο. ΤΡΙΚΑΛΩΝ -ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ έως όρια με Νομό Ιωαννίνων.

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: Από 48ο χλμ Δ/ση Οξυάς έως 81ο χλμ Επ. Οδ. Καρδίτσας – Άρτας. (Γέφυρα Αχελώου Όρια Ν. Άρτας) · Από 19ο χλμ έως 47ο χλμ Επ.Ο. Μουζακίου-Στεφανιάδας (Βρύση Αλαμανή-Τ.Κ. Στεφανιάδας) · Από 11ο χλμ (Δ/ση Τ.Κ. Κρυοπηγής – Λίμνης Πλαστήρα) Επ.Ο. Μουζακίου – Λίμνης Πλαστήρα

Βροχοπτώσεις – συσσωρευμένα ύδατα -φερτά υλικά – Διακοπες κυκλοφορίας

Δ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ: · Επ.Ο. Αμπελώνα–Δελερίων,3ο χλμ, Δήμου Τυρνάβου, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων Τιταρήσιου ποταμού (από 30-11-2021). · Ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Μεσοχωρίου προς Δ.Δ. Βλαχογιαννίου, · Στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Δομενίκου, · Στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Μαγούλας προς Δ.Δ. Πραιτωρίου, · Στο ρέμα-διάβαση Δ.Δ. Ευαγγελισμού προς Δ.Δ. Δομενίκου · Στην Ιρλανδική διάβαση Δ.Δ. Κλεισούρας προς Δ.Δ. Κεφαλοβρύσου. · Στο 2ο χλμ Δ.Δ. Αγιοκάμπου προς Δ.Δ. Βελίκας (Παραλιακή οδός από Δ.Δ. Κάτω Σωτηρίτσας προς Δ.Δ. Βελίκας (Υπερχείλιση ρέματος).

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ: · Κοινοτική Οδό Καλής Κώμης–Οικισμού Περιβόλιου Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Η μετάβαση προς τον οικισμό Περιβολίου γίνεται μόνο πεζή (από 12-12-2021).

Οι νεότερες μετεωρολογικές προβλέψεις

Σύμφωνα με το σχετικό έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων που εξέδωσε η ΕΜΥ,  την Τετάρτη, κατά τόπους ισχυρές βροχές αναμένεται να πλήξουν τις Κυκλάδες, την Κρήτη και τα Δωδεκάνησα και μέχρι το μεσημέρι στη Θεσσαλία, τις Σποράδες και την Εύβοια. Οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν στις περιοχές που θα πλήξουν και την Τρίτη, ενώ αυτά τα φαινόμενα θα επεκταθούν και στην Εύβοια.

Η ΕΜΥ προειδοποιεί, επίσης, για θυελλώδεις βορειοανατολικούς ανέμους στο βόρειο Αιγαίο, ενώ την Τετάρτη και την Πέμπτη θα πνέουν θυελλώδεις στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου. Μικρή εξασθένησή τους αναμένεται από το βράδυ της Πέμπτης.

Όσον αφορά στη θερμοκρασία, θα σημειώσει αισθητή πτώση από την Τετάρτη, ενώ για το πρωί και το βράδυ της Πέμπτης και της Παρασκευής αναμένεται ισχυρός παγετός στη βόρεια Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα εστάλη το απόγευμα της Δευτέρας από το 112 στους κατοίκους της Θεσσαλίας, της Φθιώτιδας, της Βόρειας Εύβοιας, των νησιών Νοτιοανατολικού Αιγαίου και των Δωδεκανήσων.

«Προειδοποίηση για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα το επόμενο 48ωρο σε #Θεσσαλία, #Φθιώτιδα, #Βόρεια_Εύβοια, νησιά #Νοτιοανατολικού_Αιγαίου, #Δωδεκάνησα» ανέφερε το μήνυμα.

Συστάσεις ΓΓΠΠ προς πολίτες

Επιπλέον, συστάσεις στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση έντονων φαινομένων, απευθύνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

Συστάσεις για χιονοπτώσεις και παγετό

Επίσης, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Αν μετακινούνται πεζοί: