- KARDITSA NEWS - https://www.karditsanews.gr -

Σε λευκό κλοιό ο Νομός Καρδίτσας

Χιονοπτώσεις και στα πεδινά, ακόμα και στο κέντρο της πόλης της Καρδίτσας, έφερε το πρωί της Τετάρτης 9 Μαρτίου το νέο κύμα κακοκαιρίας με την ονομασία «Φίλιππος».

Στον ορεινό όγκο είχαμε 15 περίπου πόντους νέο χιόνι και στην περιοχή της Αργιθέας 30 πόντους.

Συνολικά 30 μηχανήματα της Περιφερειακής Ενότητας Καρδίτσας βρίσκονται σε συνεχή επιφυλακή, όπως και όλοι οι Δήμοι και συνολικά οι αρμόδιες αρχές.

Στην πόλη της Καρδίτσας τελικά δεν … το έστρωσε αφού προς το μεσημέρι η χιονόπτωση σταμάτησε και σταδιακά το χιόνι άρχισε να λιώνει.

Ο υδράργυρος βρέθηκε σε ελεύθερη πτώση και εδικά κατά τις πρώτες πρωινές ώρες το θερμόμετρο έδειξε υπό του μηδενός.

Ιδιαίτερα προβλήματα δεν προέκυψαν, ενώ όσον αφορά στο οδικό δίκτυο, προσοχή χρειάζεται στα παρακάτω σημεία.

Χιονοπτώσεις-παγετός

Διακοπές κυκλοφορίας

Δ.Α. ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ
· Επ.Ο. Χανίων – Κισσού, από τη διασταύρωση του Χ/Κ Αγριόλευκες Πηλίου μέχρι τη διασταύρωση με την Ε.Ο. Βόλου Ζαγοράς (κάτω κλάδος), στον Κισσό Μαγνησίας, λόγω παγετού

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
· Από ώρα 08.15 σήμερα (09-03-2022), λόγο χιονόπτωσης, στον Αυτοκινητόδρομο Κεντρικής Ελλάδος (Ε-65), από 48,000 Χ/Θ έως και την 80,000 Χ/Θ (Α/Κ Καρδίτσας, προσωρινή απαγόρευση κυκλοφορίας όλων των φορτηγών αυτοκινήτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.

Χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
· Επ. Ο. Καρδίτσας – Άρτας (Γέφυρα Κοράκου, όρια Ν. Άρτας) από 49ο (δ/ση Οξυάς) έως 81ο χλμ.
· Επ. Ο. Μουζακίου-Στεφανιάδας (όρια Ν. Ευρυτανίας) από 17ο έως 47ο χλμ.
Δ.Α. ΤΡΙΚΑΛΩΝ
· Από το 1ο χλμ (κόμβος Μουργκανίου) έως το 24χλμ (όρια με Νομο Γραβενών) της Εθνικής Οδού Μουργκανίου – Γρεβενών και στα δύο (2) ρεύματα κυκλοφορίας.
· Λόγω έντονης χιονόπτωσης από την 08:20 ́ ώρα της σήμερον (09-03-2022), η κυκλοφορία των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό οδικό δίκτυο του Δήμου Μετεώρων διεξάγεται με τη χρήση
αντιολισθητικών αλυσίδων.

 

Βροχοπτώσεις

Διακοπές κυκλοφορίας

Δ.Α. ΚΑΡΔΙΤΣΑΣ
· Κοινοτική Οδό Καλής Κώμης – Οικισμού Περιβόλιου Δήμου Αργιθέας Καρδίτσας, λόγω καθίζησης του οδοστρώματος. Η μετάβαση προς τον οικισμό Περιβολίου γίνεται μόνο πεζή.
· Επ. Ο. Καρδίτσας – Προδρόμου, κυκλοφορία διεξάγεται μέσω νέας γέφυρας Καλέντζη, από νέα γέφυρα Καλέντζη έως Πρόδρομο.
· Στο 2.400 Χ/Θ Επαρχιακής Οδού Μαγούλας Καρδίτσας- Μεγάλων Καλυβίων Τρικάλων, λόγω υπερχείλισης υδάτων παραπόταμου Παμίσου, με αποτέλεσμα να πλημμυρίσει αγροτική έκταση 2.000 περίπου στρεμμάτων.
· Στο 4ο Χλμ Επαρχιακής Οδού Ιτέας – Πέτρινου Καρδίτσας, λόγω υπερχείλισης υδάτων ποταμού «Ενιπέα».
Δ.Α. ΛΑΡΙΣΑΣ
· Επ. Ο. Αμπελώνα – Δελερίων Δήμου Τυρνάβου, στο 3ο χλμ, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων Τιταρήσιου ποταμού.
· Στην Ιρλανδική διάβαση Επαρχιακής Οδού Ομολίου – Παλαιοπύργου λόγω αύξησης της ροής υδάτων και της στάθμης ποταμού

 

Η πρόγνωση του καιρού

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο, οι χαμηλές θερμοκρασίες θα διατηρηθούν τουλάχιστον έως την Κυριακή με αποτέλεσμα να σημειώνονται χιονοπτώσεις σε αρκετές περιοχές στα ανατολικά και νότια την Παρασκευή και το Σάββατο, ενώ αναμένεται να χιονίσει και στις Κυκλάδες και την Κρήτη.

Σύμφωνα με τον Κλέαρχο Μαρουσάκη, τις επόμενες ημέρες το χαρακτηριστικό του καιρού θα είναι οι συνεχιζόμενες πολικές μάζες από την βορειανατολική Ευρώπη, οι οποίες θα στροβιλίζονται στην περιοχή της Ελλάδας και θα σχηματίζουν διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας.

Τέλος, σύμφωνα με τον Σάκη Αρναούτογλου, την Πέμπτη θα έχουμε κρύο σχεδόν παντού στην Ελλάδα και πριν το μεσημέρι από την ΝΑ Μακεδονία, την ΝΑ Μαγνησία, στις Σποράδες στην Εύβοια, στην Αττική και την Βοιωτία, αλλά και την ανατολική Πελοπόννησο θα έχουμε χιόνια ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα. Την Παρασκευή χιόνια θα έχουμε σε περιοχές όπως στη Θεσσαλία, στην Εύβοια, στις Σποράδες και σε περιοχές της Κρήτης. Το Σάββατο τα φαινόμενα θα παραμείνουν πάνω από τη χώρα και συγκεκριμένα στην κεντρική και ανατολική Μακεδονία,στο ΒΒΔ Αιγαίο, στην ανατολική Θεσσαλία και Στερεά, στην Αττική και την Εύβοια ίσως έχουμε ακόμη και πυκνές χιονοπτώσεις και υπάρχουν ενδείξεις από το μεσημέρι και μετά να ενταθούν οι χιονοπτώσεις στα ανατολικά ηπειρωτικά και στην Αττική.

 

Συμβουλές της Πολιτικής Προστασίας για τα ακραία καιρικά φαινόμενα

Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση χιονοπτώσεων και παγετού:

Αν πρόκειται να μετακινηθούν με το αυτοκίνητο:

Αν μετακινούνται πεζοί: